OLIVIA wILLIAMS

Ona je nova zvijezda serije 'Kruna': Zbog Kevina Costnera nije odustala od glume, zaručnik ju je ostavio pred oltarom, a četiri godine borila se s teškom bolešću

08.05.2021 u 16:51

Bionic
Reading

Ranije ovog tjedna najavljeno je kako će lik Camille Parker Bowles u petoj sezoni Netflixove serije 'Kruna' utjeloviti 52- godišnja londonska glumica Olivia Williams, a nova sezona ove nagrađivane serije obuhvatit će jedno od najturbulentnijih razdoblja u odnosu princa Charlesa i njegove sadašnje supruge Camille

Privatni život Olivije Williams, poput nadolazeće sezone serije 'Kruna', podjednako je dramatičan.

Danas 52- godišnja Williams 90-ih godina bila je na rubu odustajanja od glučake karijere do trenutka kada ju je Kevin Costner proglasio 'najljepšom ženom na ekranima u posljednjih deset godina'.

Upravo nju holivudski glumac odabrao je za glavnu junakinju svog visokobudžetnog filma 'Poštar' , a koji je neslavno prošao na kinoblagajnama. Od tada njezina glumačka karijera krenula je uzlaznom putanjom. Uz Brucea Willisa glumila je u kultnom filmu 'Šesto čulo', sa glumicom Carey Mulligan u dramskom filmu 'Sve o jednoj djevojci', a u kultnom sitcomu 'Prijatelji' ostvarila je ulogu Joeyjeve simpatije.

Izvan malih ekrana i konplatna, ljubav je pronašla s dugogodišnjim partnerom i glumcem Rhashanom Stoneom koji ju je svesrdno podržavao u trenucima kada je vodila borbu s rakom gušterače dijagnosticiranim prije četiri godine.

  • +4
Olivia Williams Izvor: Profimedia / Autor: HNW/PictureLux / Hollywood Archive / Profimedia

Olivia je kao tinejdžerica pohađala srednju školu South Hampstead za djevojke, baš poput kolegice iz serije 'Kruna', Helene Bonham Carter. Nakon završene srednje škole put ju je odveo na sveučilište Newnham u Cambridgeu, a na kojemu je upoznala svog dugogodišnjeg dečka Jonathana Cakea koji je aktivno gradio svoju glumačku karijeru.

Poput njega, Olivia se također odlučila okušati u glumi pohađavši kazališnu školu Bristol Old Vic no usprkos tomu, poput roditelja i sestre, bila je uvjerena da će postati odvjetnicom.

Tih je godina postala članicom glumačkog ansambla Kraljevskoga kazališta Shakespeare, a godine 1996. ostvarila je svoju prvu ulogu na malim ekranima u televizijskom filmu 'Emma'.

Nakon spomenutog angažmana, Olivia Williams šest mjeseci nije uspijevala naći novi zbog čega je ozbiljno razmišljala o napuštanju glumačkog svijeta, a ništa se bolje nije provela ni na privatnom planu. Njezin partner, glumac Jonathan Cake, odlučio je prekinuti njihovu sedmogodišnu vezu, 14 dana prije planiranog vjenčanja.

Ipak, svjetlo na kraju tunela Olivia je vidjela zahvaljujući Kevinu Costneru koji ju je 1997. godine odabrao za glavnu junakinju njegovog filma 'Poštar'.

Kako je svojedobno izjavila u intervjuu za britanski Independent, dobivanje uloge u Costnerovu filmu bila je 'puka sreća'.

'Tog sam dana došla doma i dočekalo me tisuće poruka agenta koji mi je pokušao javiti da Kevin želi razgovarati sa mnom. Kada sam čula tu novost, u stanu sam i dalje odugovlačila sa odgovorom jer sam vježbala kako ću ga pozdraviti. Kevin me zatim nazvao rekavši kako mu se svidio moj nastip na audiciji te da li sam ga voljna ponoviti. Iz nekog neobjašnjivog razloga odbila sam njegov prijedlog i tu je naš razgovor završio', prisjetila se.

Holivudska zvijezda od Olivije ipak nije željela samo tako odustati inzistirajući da dođe u Los Angeles i prihvati glavnu ulogu u njegovu filmu, nakon što ju je proglasio 'najljepšom ženom na ekranima u posljednih deset godina'.

Nakon što je film 'Poštar' doživio svjetsku premijeru Olivia je, umjesto prihvaćanja novog glumačkog angažmana, odlučila putovati svijetom u društvu najbolje prijateljice.

Po povratku imala je priliku otkriti kako je postala traženo glumačko lice, a zatim je ostvarila ulogu u filmu 'Tajkun iz Rushmorea' redatelja Wesa Andersona, a zatim i u trileru 'Šesto čulo' uz bok Bruceu Willisu.

Od tada, Olivia je samo nastavila nizati uloge u holivudskim filmovima, a kao što joj je glumačka karijera krenula ulaznom putanjom, posrećilo joj se i u privatnom životu. Nakon što je 18 mjeseci hodala s glumcem Rhashanom Stoneom, svoju vezu odlučili su okruniti brakom, a ubrzo su dočekali i prinovu, kćer imena Roxana.

Nova životna uloga Oliviju Williams nije udaljila od filmskih, Kako je svojedobno izjavila za Guardian, nakon što je postala majkom, ponuđena su joj tri glumačka angažmana, od kojih dva bez prethodne audicije. 'Iako je moje dijete tada bilo staro samo šest dana, sve sam ponude prihvatila', priznala je Williams.

Iako je imala priliku glumiti u brojnim uspješnim filmovima, nikada nije postala pravom holivudskom zvijezdom a razlog tomu, kako sama kaže, leži u njezinom odbijanju igranja po načelima holivudske industrije.

U intervjuu za Evening Standard godine 2012. izjavila je kako se nebrojeno puta našla u u stuacijama gdje su ju čelnici filmskih kompanija lovili oko kauča i zahtijevali od nje da se spusti na koljena kako bi ostvarila nove uloge koje bi od nje učinile holivudsku zvijezdu.

'Pretpostavljam da je laskavo kad vam se pruži prilika da na ovaj način dođete do vrha i pritom ste u mogućnosti to odbiti. Sve se svelo na to koliko zaista želite taj posao, a moj je odgovor uvijek bio 'i ne baš toliko''.

Osim toga, Williams je odbijala mogućnost preseljenja u Los Angeles te je umjesto toga nastavila živjeti i raditi iz rodne Velike Britanije.

U listopadu 2014. počela se osjećati loše nakon dugog ljeta provedenog na setu serije 'Manhattan in New Mexico'. Zahvaljujući tomu posjetila je doktorsku ordinaciju, a iz nje izašla s dijagnozom lupusa.

Nakon što je godinu dana provela u liječenju dijagnosticirane bolesti, ispostavilo se da ju uopće nema. Ipak, simptomi su i dalje bili tu. Godine 2016. kada je krenula snimati TV seriju 'The Halcyon' u Londonu, podrvgnula se testovima na rak debelog crijeva koji su se pokazali negativnima.

Dok je tražila odgovor na svoje tegobe, njezino zdravstveno stanje počelo je značajno utjecati na njezinu mogućnost obavljanja glumačkih angažmana. Do veljače 2018. godine, dok je u Berlinu snimala seriju 'Counterpart', simptomi su postali toliko stalni da je na pauzama od snimanja obavila kolonoskopiju.

Rezultati pretraga i u ovoga puta pokazali su se negativnima, a zbog boli odlučila je promijeniti režim prehrane. Konačno, CT nalazi pokazali su se masu koja je prekrivala polovicu gušterače te joj je u operativnom zahvatu uklonjenja polovica gušterače, slezene, žičnog mjehura i velik dio jetre.

Godine 2019. proglašena je ambasadoricom organizacije Pancreatic Cancer UK i od tada je njezina glasna zagovornica.

Usprkos zdravstvenim problemima, Olivijina glumačka karijera nastavlja ići ulaznom putanjom, a navedeno potvrđuje i najnoviji angažman u novoj, petoj sezoni Netflixove nagrađivane serije 'Kruna' u kojoj će utjeloviti lik vojvotkinje od Cornwalla, Camille Parker Bowles.

Olivia će spomenutu ulogu preuzeti od Emerald Fennel, glumice koja je prošlog mjeseca osvojila oskara za najbolji scenarij zahvaljujući filmu 'Djevojka koja obećava', a koja ju je igrala posljednje dvije sezone.