BEZ IMALO UVIJANJA

Danska kraljica o susretu s Vladimirom Putinom: 'Nikad u životu nisam vidjela tako hladne oči'

19.02.2023 u 12:24

Bionic
Reading

U razgovoru za danski 'Weekendavisen' kraljica Margrethe bez dlake na jeziku progovorila je o svom susretu s Vladimirom Purinom, ali i kontroverznoj odluci da unučadi uskrati korištenje titule princa i princeza zbog kojih je mlađi sin s obitelji zahladio odnose s roditeljima

Kraljica Margrethe zasjela na dansko prijestolje u siječnju 1972. i postala vladarica države s najdužim stažem u Europi i drugi najdugovječniji vladar na svijetu, kada je u rujnu 2022. umrla kraljica Elizabeta II. Prije nekoliko dana dala je veliki izravnu za danske novine, a najviše pozornosti izazvalo je njezino spominjanje Vladimira Putina.

Danska vladarica susrela se s ruskim predsjednikom dva puta, 2011. i 2014. godine, a ti joj susretu nisu ostali u lijepom sjećanju.

'Sjećam se da sam mislila kako nije nimalo ugodan. Nikad u životu nisam vidjela tako hladne oči', rekla je bez imalo uvijanja 82-godišnja kraljica.

Otkrila je da svaki dan čita novine kako bi bila u tijeku s onim što se događa u Ukrajini: 'Putin je mislio da može podijeliti cijelu Europu, ali nas je sve natjerao da se držimo zajedno. Značilo je nešto da svi možemo reći: 'Ne, ovo ne može biti u redu'. To je vrlo snažno.'

Kraljicu Elizabetu nazvala je svojim uzorom i spomenula njihove 'paralelne sudbine, prema kojima su postale vladarice unatoč tome što nisu rođene kao izravni nasljednici svojih prijestolja. Poznata je kao velika ljubiteljica sedme umjetnosti, no priznaje da seriju 'Kruna' nikad nije gledala niti namjerava. 'Toliko dobro poznajem obitelj da bi me previše iritiralo vidjeti ih kako govore stvari koje nikada ne bi rekli ili govore na način na koji mislim da ne bi govorili.

  • +3
Kraljica Margrethe II Danska Izvor: Profimedia / Autor: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Poliglotkinja poznata po svojoj oštroumnosti i strastvenoj ljubavi prema nikotinu, na prijestolju je već 51 godinu, a jednom se našalila izjavivši: 'Ostat ću na prijestolju dok ne padnem s njega'. Priznaje i da se nikad nije ni pokušavala odreći nikotinskog užitka. 'Uostalom sad sam toliko stara da to ništa više ne mijenja', rekla je.

Što se tiče njezine odluke da oduzme titule djeci svog mlađeg sina, princa Joachima, kraljica Margrethe bila je odlučna da to mora biti učinjeno i da to mora učiniti ona. Iako je otvoreno rekla da ne želi ulaziti u odluku, izjavila je: 'Za mene je bilo važno to da takva odluka ne dočeka Frederika. Bolje da sam to bila ja'.

Danski kraljevski dvor objavio je početkom veljače da će kraljica ići na operaciju leđa zbog problema koji ju muči godinama. Bit će hospitalizirana neko vrijeme nakon operacije u bolnici Rigshospitalet u Kopenhagenu, a prestolonasljednik Frederik i drugi članovi kraljevske obitelji preuzimaju njezine dužnosti dok se oporavlja.