najkontroverzniji monarh

Ludi život najbogatijeg kralja svijeta: 'Tajlandski Kardashian' nosi topiće, daje počasti pudlici i vlada iz harema s 20 ljubavnica

12.02.2023 u 14:40

Bionic
Reading

Maha Vajiralongkorn, tajlandski kralj, vjerojatno je najkontroverzniji živući monarh. U dobi od 70 godina ne prestaje šokirati potezima poput izgradnje harema u Njemačkoj koji financira njegova država, a zbog toga u Tajlandu jačaju prosvjedi koji mu žele ograničiti apsolutnu moć

Kada biste se prošetali pitoresknim Tutzingom, gradićem u njemačkoj Bavariji, zatekli biste neočekivan prizor - 70-godišnjeg tajlandskog monarha kako se šeće odjeven u topić, prekriven jednokratnim tetovažama, s jednom od mnogobrojnih ljubavnica pod rukom.

Riječ je o kralju Mahi Vajiralongkornu, uistinu nesvakidašnjoj pojavi koju su Amerikanci nazvali 'Kardashianom među monarsima'. Ovaj kralj iznimno je kontroverzan, iznimno omražen među svojim narodom i - iznimno bogat!

Upravo to čini ga iznimno zanimljivom temom za mnogobrojne priče u magazinima i raznim dokumentarcima kojima je njegova životna priča, ispunjena kontroverzama i suludim potezima, jednostavno neodoljiva.

Bio je '100 posto normalan' dok nije preuzeo prve obaveze

Prije nego što se 'proslavio' svojim potezima, poput imenovanja psa zapovjednikom ratnog zrakoplovstva, bio je tek običan kadet na vojnom studiju u Canberri. U Australiji je proveo četiri godine, a njegov tadašnji mentor tvrdi da je bio '100 posto normalan'.

  • +15
Bangkok: Okrunjen tajlandski kralj Maha Vajiralongkorn Izvor: Pixsell / Autor: pool/DPA/PIXSELL

Povratak u Tajland za njega je značio prihvaćanje raznih dužnosti i odgovornosti u ulozi prestolonasljednika, s čime se nimalo nije dobro nosio. Kao svaki tajlandski kralj, trebao je utjeloviti vrijednosti visokog morala, poštovanja i uzora narodu. Kako je njegov otac stario, a postalo je sve jasnije da popularno zvani Vaji neće biti simbol nijedne od navedenih vrijednosti, u narodu je počeo vladati strah od njegove vladavine.

Pokazalo se, strah je bio opravdan.

Psića učinio zapovjednikom kraljevskog zrakoplovstva

Jedna od prvih stvari koja je pokazala da se neće raditi o 'normalnom' kralju bio je odnos koji je gajio s psićem Fu Fuom. Za svoju voljenu pudlicu pripremao je kraljevske rođendane, a koliko bi stvari mogle poći po zlu, bilo je jasno kada ga je postavio za počasnog zapovjednika kraljevskog zrakoplovstva.

Kada je psić uginuo, održao mu je sprovod prema budističkoj tradiciji u trajanju od četiri dana!

Navukao je bijes javnosti paradirajući i s bezbroj ljubavnica te ih nije ni pokušao sakriti pred suprugom i javnosti, da bi nakon krunidbe odlučio napraviti i harem u Njemačkoj. Navodno je zakupio luksuzni hotel u kojem drži preko 20 priležnica...

Potrošio 31 milijun dolara na krunidbu sa slonovima u prvom planu

Sama krunidba priča je za sebe. Zbila se 2019. godine i ostavila bez teksta količinom prisutnih slonova i novoizrađenom krunom teškom skoro osam kila s odgovarajućim indijskim dijamantom na vrhu. Cijena? Prava sitnica! 'Tek' 31 milijun dolara iz državnog proračuna za proslavu koja je trajala manje od sedam sati...

Prisvojio državnu riznicu i postao najbogatiji monarh svijeta

Ono što izaziva sve veći broj prosvjeda na Tajlandu činjenica je da je Vajiralongkorn, iako 'težak' 30 milijardi dolara, svom budžetu pripojio i kraljevsku riznicu, što znači da su svi njegovi bogataški hirovi financirani iz džepova poreznih obveznika! To ga je učinilo najbogatijim kraljem na svijetu, s procijenjenom vrijednošću od nezamislive 43 milijarde dolara.

Pogazio 100 godina tradicije monogamije pa nakon tri mjeseca strpao 'službenu priležnicu' u zatvor

Poseban bijes navukao je kada je u više navrata u Njemačkoj snimljen kako se s ljubavnicom šeće šoping centrom noseći ženski topić i razne jednokratne tetovaže! Riječ je o bivšoj medicinskoj sestri Sineenat Wongvajirapakdi, a koju je odlučio proglasiti službenom kraljevskom priležnicom, pored svoje četvrte supruge! Naravno, time je izazvao pravu pomutnju s obzirom na to da je u njegovoj zemlji poligamija zakonski zabranjena preko 100 godina.

Situaciju nije poboljšao ni skandal koji je uslijedio tri mjeseca kasnije, kada je dotičnu razriješio svih dužnosti zbog 'iskazivanja nezahvalnosti i lošeg ponašanja'! Od tada je nitko nije vidio i vjeruje se da je bačena u neki od zloglasnih ženskih zatvora bez ikakvih zakonskih osnova.

Promijenio ustav kako bi mogao vladati iz svog harema u Njemačkoj

No više od toga javnost brinu promjene koje je unio u ustav. Njima si je osigurao apsolutnu moć u slučaju pojave opasnosti i mogućnost izvršenja dužnosti izvan zemlje. Što mu itekako ide u korist jer većinu vremena provodi u svom haremu u Njemačkoj...

Pod svoju je kontrolu u potpunosti stavio vojsku koja drži većinu u parlamentu i time si je osigurao apsolutnu moć. Toliko je postao nedodirljiv da je kao pravi diktator naredio da se diljem zemlje postave njegove fotografije i murali. Dakako, u svečanoj odjeći i sa suprugom ispod ruke.

  • +4
Prosvjedi u Tajlandu protiv kralja Mahe Vajiralongkorna Izvor: Profimedia / Autor: Pongmanat Tasiri/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Nisam mislio da će s tako malo morala Maha Vajiralongkorn ikada priskrbiti ovoliku količinu moći. Bio sam u krivu. Sada praktično samostalno upravlja zemljom, no za razliku od svog oca, čiji se autoritet temeljio na moralu, njegov je sazdan na strahu', rekao je Pavin Chachavalpongpun, tajlandski politički komentator.

Sedmero djece, četiri žene i tri nasljednika

Njegov privatni život stane u jednu riječ - kaos. Ima ukupno sedmero djece, od kojih je čak pet odlučio razriješiti titula! No krenimo redom. Prva supruga rodila mu je kćer, princezu Soamsawali Kitiyakaru, 1977. godine, a istovremeno je imao vezu s Yuvadhidom Polpraserth, ljubavnicom koja mu je rodila još petoro djece!

S vremenom se odlučio razvesti i oženiti Yuvadhidu, da bi za samo dvije godine raskinuo brak i gledao svoju drugu ženu kako sa šestoro djece odlazi u Ujedinjeno Kraljevstvo. Vaji je, dakako, na ovaj potez odgovorio otmicom najstarije kćerke i lijepljenjem plakata duž palače u kojima optužuje Yuvadhidu za preljub!

Uz to je razriješio titula bivšu suprugu i petoro djece koju je imao s njom, a kada je 2005. godine dobio još jednog sina, ovoga puta s trećom suprugom Srirasmi, objavio je da su ludi dani iza njega. Bilo je to tek prazno obećanje jer je nastavio paradirati s raznim ljubavnicama, a od Srirasmi se razveo 2014. godine jer je 'iskorištavala svoj status'.

Rodila mu je sina, princa Dipangkorna, a on je s najstarijom kćeri iz prvog braka i pomilovanom najmlađom kćeri iz drugog jedan od tri aktualna prestolonasljednika za tajlandsko prijestolje.

Četvrti put oženio se 2019. godine aktualnom suprugom Suthidom, bivšom stjuardesom koju je proglasio kraljicom, a istovremeno je kao službenu priležnicu uzeo prije spomenutu Sineenat.

Trenutno živi i kraljuje u Njemačkoj, u luksuznom hotelu koji plaća tajlandska država, okružen s 20-ak ljubavnica, gotovo zacementiranog položaja apsolutističkog vladara. No koliko je situacija daleko od idilične, najbolje govore sve učestaliji i sve ratoborniji prosvjedi koji bukte diljem Tajlanda u nadi da će kontroverznog kralja ipak nekako svrgnuti s njegova zlatnog trona.