INTERVJU

Bubnjarica benda Black Rebel Motorcycle Club, Leah Shapiro: 'Veselimo se povratku u Hrvatsku'

13.06.2019 u 08:30

Bionic
Reading

Američki garažni trojac Black Rebel Motorcycle Club nastupit će večeras u zagrebačkoj Tvornici kulture na jednom od zasigurno najuzbudljivijih klupskih rock koncerata ove sezone. Njihova bubnjarica Leah Shapiro uoči dolaska u Hrvatsku razgovarala je za tportal

Mnogima je asocijacija na Black Rebel Motorcycle Club legendarni besplatni koncert u Močvari, dogovoren svega nekoliko sati nakon što je u posljednji tren otkazan nastup Lennyja Kravitza u Domu sportova, na kojem su trebali svirati kao predgrupa. U lipnju 2014. u klubu na Savskom nasipu priredili su odličan rock tulum. Uoči snimanja albuma 'Wrong Creatures' njihova bubnjarica danskog podrijetla Leah Shapiro podvrgnuta je operaciji mozga zbog teške neurološke bolesti. Uspješno se oporavila i vratila glazbi, odnosno sastavu u kojem je od 2008. godine, kad je otišao član originalne postave Nick Jago. U Tvornici će uz ostatak benda, među ostalim, prvi put nakon zadnjeg nastupa u Hrvatskoj 2015. predstaviti novi materijal.

Kako se osjećate zbog ponovnog dolaska? Veselite li se novoj svirci kod nas?

Veselimo se povratku u Hrvatsku. Hvala vam što ste nas opet pozvali!

Volite li svirati velike festivale, radije preferirate nastupe u malim klubovima ili pak koncerte u kakvoj areni?

Uopće se ne opterećujem time. Dokle god ne postoje ekstremni drum'n'bass limiti, sretna sam što mogu svirati bilo gdje.

Koji su najveći izazovi s kojima se susrećete prilikom putovanja?

Ako je prošlo neko vrijeme otkako smo bili na turneji, uglavnom se usredotočim na to da budem psihički i fizički spremna. Sranje je to što starimo!

Koja je najluđa stvar koja se dogodila na nekoj turneji?

Nisam potpuno sigurna. Sjećam se da su neki ljudi tražili da budu s nama na pozornici tijekom svirke, a to je, naravno, uvijek malo neugodno ako im odgovor nije bio zadovoljavajući.

Izvor: Društvene mreže

Od svih vaših pjesama, koju volite svirati i nakon svih ovih godina?

Mislim da je 'Awake' moja najdraža pjesma za sviranje uživo. Što je stvar psihodeličnija, zabavnije je i izgubim se u glazbi, a to je za mene prilično meditativno.

Koji savjet biste dali novim bendovima što tek počinju?

Držite se toga, naučite svirati svoje instrumente i nemojte biti u k....!

Što je za vas zabavnije - izlaziti i svirati svaku večer na turneji ili stvarati novi album?

Volim i jedno i drugo te obično na kraju snimanja umirem za time da ponovno odem na turneju, a pri kraju nje želim se vratiti pisanju. Za mene je to prilično velika stvar, ali uživam u jednom i drugom i stvarno ne bih mogla reći da mi je nešto draže od toga.

Kakvu ste glazbu slušali kad ste bili mlađi? Koji je bio prvi album što ste ga kupili i prvi rock koncert na koji ste otišli?

Zapravo se ne mogu sjetiti prvog zapisa koji sam kupila, ali moj tata ima zaista nevjerojatnu kolekciju vinila, pa sam uglavnom slušala Rolling Stonese, Doorse, Franka Zappu, Beatlese, Nirvanu i Rage Against The Machine. Prvi rock koncert vjerojatno je bio na nekom od manjih danskih festivala na koje su mi roditelji dopustili da odem.

Možete li preporučiti nekoliko bendova koje treba vidjeti uživo ili čiji vam se album sviđa?

U Los Angelesu postoji bend Restavrant koji stvarno volim slušati uživo. Nekoliko puta bili su i na turneji s nama. Uvijek volim vidjeti i NIN uživo.

Kada ste zadnji put proveli duže vrijeme ne 'dodirujući' glazbu?

Tijekom 2014./2015., kada sam imala operaciju mozga. Bila sam toliko okupirana tim medicinskim stvarima i oporavkom, a to je bilo prilično frustrirajuće.

  • +4
Black Rebel Motorcycle Club Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia