SEKSUALNA TERAPIJA

Odgođena ejakulacija – što je i zašto do nje dolazi?

  • Autor: Tanja Jurin
  • Zadnja izmjena 28.12.2021 09:24
  • Objavljeno 15.09.2018 u 21:16
Muškarci rijetko razgovaraju s partnericama o seksualnim poteškoćama

Muškarci rijetko razgovaraju s partnericama o seksualnim poteškoćama

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Ako spadate među muškarce koji sustavno i dulje vrijeme imaju problem s postizanjem orgazma, moguće je da patite od odgođene ejakulacije ili neke slične, srećom rjeđe, seksualne disfunkcije. Seksualna terapeutkinja Tanja Jurin u novom izdanju svog bloga donosi nekoliko prijedloga kako se nositi s ovim problemom

Odgođena ejakulacija je najrjeđa seksualna disfunkcija kod muškaraca zabilježena kod najviše 3% osoba. Ovo je problem koji pripada skupini poremećaja koji se odnose na teškoće postizanja orgazma i/ili ejakulacije kod muškaraca. U toj skupini su još i anejakulacija (poremećaj kada muškarac postiže orgazam, ali ne ejakulira tj. ne izbacuje spermu), retrogradna ejakulacija (kada muškarac doživi orgazam, ali ne ejakulira uobičajeno već u mokraćni mjehur te u konačnici izmokri ejakulat) te teškoće s promijenjenim osjetom orgazma, intenzitetom ejakulacije. Kod odgođene ejakulacije, nakon normalne faze želje i uzbuđenja (uz očuvanu erekciju), orgazam i ejakulacija nastupe ili dugo nakon što osoba i partner/ica to žele ili osoba uopće ne doživi orgazam i ejakulaciju.

Da bi razmatrali ovaj problem kao poremećaj on mora biti prisutan duže vrijeme i javljati se učestalo (u najmanje 75% slučajeva seksualnih odnosa). Mnogim muškarcima, a osobito onima s prijevremenom ejakulacijom, odgođena ejakulacija, u kojoj muškarac može imati seksualni odnos npr. 2 sata i tek onda uspjeti doživjeti orgazam, zasigurno zvuči primamljivo, te bi se neki možda rado mijenjali s tim muškarcem, no ovaj problem izaziva visok stupanj frustracije i patnje muškarca i/ili partnera/ice.

Tjeskoba i nedostatak povjerenja među partnerima najčešći su psihološki uzroci odgođene ejakulacije

Tjeskoba i nedostatak povjerenja među partnerima najčešći su psihološki uzroci odgođene ejakulacije

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Što uzrokuje odgođenu ejakulaciju?

Uzroci odgođene ejakulacije i orgazma su kompleksni, a dijelimo ih na biološke i psihosocijalne.

Biološki se uglavnom odnose na određene zdravstvene probleme koji mogu potaknuti ovaj problem poput hipogonadizma, nesanice, poremećaja rada štitnjače, poremećaja pituitarne žlijezde, posljedica operacije prostate, zloporabe droga i konzumiranja alkohola (osobito dugotrajnog), smanjene osjetljivosti glansa penisa, ozljede kralježničke moždine, multiple skleroze, dugotrajnog i težeg oblika dijabetesa te uzimanja određenih lijekova (npr. antidepresiva). Treba imati na umu i da je problem izraženiji kod starijih muškaraca jer sa starenjem postupno opada sposobnost ejakuliranja. Neke od ovih teškoća moguće je prevladati pa je važno potražiti pomoć liječnika.

Od psihosocijalnih mehanizama tu su partnerski problemi u vidu narušenih odnosa ili manjka privlačnosti prema partneru/ici. Nadalje, ovaj problem se u značajnoj mjeri povezuje s tjeskobom koja može proizlaziti iz izrazito visoke potrebe da se zadovolji partnera/icu, nedostatka povjerenja da će biti dovoljno dobar seksualni partner, loše slike o vlastitom tijelu i spolovilu, osjećaja seksualne neprivlačnosti, negativne usporedbe s drugim muškarcima koje je partner/ica do tada imao/la i sl.

U strahu od 'rasipanja sjemena', muškarci s ovim problemom izbjegavaju masturbiranje

U strahu od 'rasipanja sjemena', muškarci s ovim problemom izbjegavaju masturbiranje

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Takve misli bi se kod nekih muškaraca više odrazile na gubitak želje za seksom ili pad uzbuđenja tj. gubitak erekcije. Kod ove skupine muškaraca erekcija je očuvana, ali nelagoda izazvana ovakvim promišljanjima tijekom seksa umanjuje subjektivan osjećaj uzbuđenosti pa je logično da se vrhunac otežano ili uopće ne doživljava. Stoga je logično da muškarci s odgođenom ejakulacijom lakše postižu orgazam i ejakulaciju masturbirajući nego li tijekom partnerskog seksa jer ih tada spomenute brige ne ometaju. Ponekad se problem također javlja zbog specifičnog obrasca podraživanja tijekom masturbiranja (npr. jakog i grubog stiska penisa) koje je teško ostvariti na druge načine u partnerskom seksu.

Potražite pomoć

Važno je i naglasiti kako različita istraživanja i klinička opažanja pokazuju da se kod muškaraca s odgođenom ejakulacijom nailazi na značajno više, snažno izraženih, religioznih stavova. Vodeći se uvjerenjem kako seksualna aktivnost koja ne vodi reprodukciji predstavlja 'rasipanje sjemena', muškarci s ovim problemom izbjegavaju masturbiranje, te rjeđe ejakuliraju u seksualnim odnosima. Ako i masturbiraju, onda je masturbacija vrlo često praćena snažnim osjećajem krivnje. Takav obrazac potpomaže nastanku i održavanju smetnji.

Postoje različite tehnike da se ranije doživi orgazam tijekom seksa, no zbog kompleksnosti, a vrlo često i dugotrajnosti problema, pojedinci s odgođenom ejakulacijom bi zajedno sa svojim partnerom/icom trebali potražiti pomoć stručnjaka iz područja seksualnog zdravlja.

  • +9
  • +6

Tanja Jurin

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

O autorici

 Tanja Jurin je psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Specijalizirala je kliničku psihologiju i stekla doktorat znanosti iz kliničke psihologije. Područjem seksualnosti bavi se istraživački, edukativno i savjetodavno. Istražuje teme seksualne želje, seksualnog zadovoljstva i dobrobiti te seksualnih smetnji i poremećaja. Osmislila je i predaje kolegij Psihologija seksualnosti. Osim nastavnog i istraživačkog angažmana, educirala se iz područja seksualne terapije te se, osim savjetovanja i terapijskog rada s osobama s psihičkim smetnjama, bavi tretmanom osoba koje traže pomoć zbog seksualnih problema. Članica je Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!