SEKSUALNA TERAPIJA

Jedan od najvećih muških tabua: Kako spriječiti prijevremeni orgazam?

  • 21.04.2018 u 15:11

  • Bionic
    Reading

    Problem prijevremene ejakulacije muči velik broj muškaraca, a osim lijekovima, moguće ga je liječiti i uz pomoć niza tehnika. Neke od njih u ovotjednom izdanju bloga Seksualna terapija otkriva naša blogerica Tanja Jurin

    Prijevremenu ejakulaciju nije jednostavno definirati. Iako je teško odrediti koliko brzo je zaista i problematično prebrzo, najnovija tumačenja kažu da je riječ o seksualnom poremećaju u kojem muškarac postigne orgazam te ejakulira (tj. izluči spermu iz penisa) unutar minute ili prije nego što on to želi od početka vaginalne penetracije. Nažalost, kod nekih muškaraca (iako jako rijetko) ejakulacija nastupa i prije nego li je ostvarena penetracija penisa u vaginu, što izaziva i frustraciju partnera/ice.

    Stani-kreni

    Osim lijekova koji se koriste u liječenju ovih smetnji, postoje brojni nefarmakološki načini za to da si pomognu muškarci s ovim smetnjama. Postojeće tehnike čije je djelovanje empirijski potvrđeno sastavni su dio smjernica za liječenje. Poznato je da muškarci s ovim problemom ne pridaju dovoljno pažnje razini vlastitog uzbuđenja u fazi prije orgazma. Upravo im sljedeće tehnike pomažu da nauče prepoznati kada se približavaju razini seksualnog uzbuđenja nakon koje je neizbježna ejakulacija. Ako to pravodobno ne prepoznaju i ne djeluju, više neće moći zaustaviti ejakulaciju.

    Uvježbavanjem tehnike 'stani-kreni' muškarac tijekom masturbiranja treba pratiti koliko je uzbuđen te opažati onaj trenutak visokog stupnja uzbuđenja u kojem još neće doći do ejakulacije. U tom trenutku najvišeg uzbuđenja bez ejakulacije prestaje se sa seksualnim podraživanjem (masturbacijom) i pričeka se da se smanji čvrstoća erekcije. Potom se nastavlja sa stimulacijom. Tehnika stani-kreni ponavlja se nekoliko puta i nakon toga muškarac može slobodno ejakulirati. Kada se usvoji osjećaj kontrole, na isti način tehnika se usvaja s partnericom.

    Stani i pritisni

    Druga tehnika je 'stani i pritisni'. Tehnika se sastoji u tome da muškarac ili partner/ica stisnu penis u trenutku kad on osjeti visok stupanj uzbuđenja. Stisnuti treba na mjestu gdje se glavić nadovezuje na trup penisa (tj. ispod ruba glavića) i treba ga stisnuti tako da se palac postavi s jedne strane, a drugi i treći prst s druge strane penisa. Stisak treba ići u smjeru naprijed-natrag (tj. ne smije se stiskati penis sa strane). Ovakav stisak odgađa ejakulaciju.

    Postoji i varijacija tehnike stani-kreni. Muškarac prilikom masturbacije koristi vibrator koji prisloni na penis ispod glavića i drži dok ne dođe blizu ejakulacije. Tada prestaje i vibrator se odvaja od penisa. Isto se ponavlja tri puta, nakon čega je dozvoljeno doživjeti orgazam i ejakulirati.

    Još je jedna bihevioralna tehnika opisana kao korisna kod prijevremene ejakulacije. Riječ je o jačanju i kontrahiranju mišića dna zdjelice. Pacijenti s prijevremenom ejakulacijom trebali bi ojačati spomenute mišiće (i to Kegelovim vježbama) te uvježbati stiskanje mišića dna zdjelice tijekom penetracije (umjesto vađenja penisa i stiskanja rukom) sve dok jaka potreba za ejakulacijom ne prođe.

    Smanjivanje mišićne napetosti

    Brojni muškarci koriste tehniku distrakcije misli, tj. razmišljanja o nečem drugom za vrijeme seksa pa npr. nabrajaju članove nogometne momčadi s nogometnog prvenstva iz 1998. kako bi seks potrajao duže. Kod muškaraca s prijevremenom ejakulacijom to se preporučuje izbjegavati jer preusmjeravanje pažnje sa seksualnog uzbuđenja onemogućava primjenu tehnika kontrole uzbuđenja. Pa tako dok razmišljaju o nečem drugom, uzbuđenje poraste i oni ejakuliraju.

    Od terapijskog značenja mogu biti i smanjivanje mišićne napetosti i usporavanje disanja tijekom seksualnog uzbuđenja jer je oboje povezano sa seksualnim uzbuđenjem, a pod voljnom su kontrolom muškarca. U stanju potpuno relaksiranih mišića gotovo je nemoguće ejakulirati pa je ovo jedan od načina za odgodu ejakulacije. Isto vrijedi i za disanje. Trbušnim i usporenim disanjem smanjuje se seksualno uzbuđenje. Stoga se muškarce s prijevremenom ejakulacijom uči abdominalnom disanju u kojem se pomiče i ošit te onim pozama i pokretima u kojima je mišićna napetost najmanja. U ovom dijelu svakako može pomoći i partner/ica.

    Ako pravilno uvježbavanje ovih tehnika ne pomaže, dobro je potražiti pomoć seksualnog terapeuta koji može produbiti rad i povećati seksualno zadovoljstvo para.

    • +9
    Tanja Jurin Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

    O autorici

    Tanja Jurin je psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Specijalizirala je kliničku psihologiju i stekla doktorat znanosti iz kliničke psihologije. Područjem seksualnosti bavi se istraživački, edukativno i savjetodavno. Istražuje teme seksualne želje, seksualnog zadovoljstva i dobrobiti te seksualnih smetnji i poremećaja. Osmislila je i predaje kolegij Psihologija seksualnosti. Osim nastavnog i istraživačkog angažmana, educirala se iz područja seksualne terapije te se, osim savjetovanja i terapijskog rada s osobama s psihičkim smetnjama, bavi tretmanom osoba koje traže pomoć zbog seksualnih problema. Članica je Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.