SEKSUALNA TERAPIJA

Jeste li seksualno zadovoljni? I znate li uopće što je zadovoljstvo seksom?

  • 29.09.2018 u 20:42

  • Bionic
    Reading

    Teško je objektivno definirati zadovoljstvo seksom. Stoga se u novom izdanju Seksualne terapije psihologinja Tanja Jurin odlučila pozabaviti upravo tim fenomenom, koji bitno utječe i na sveobuhvatnu kvalitetu života

    Sigurno se dogodilo da ste u razgovoru saznali kako vaši prijatelji ili poznanici imaju česte seksualne odnose i uvijek dožive orgazam. Logično je da tada pomislimo: eto kako oni imaju sjajan seks, blago njima! No, takav seks nam ne otkriva puno o tome koliko su oni zaista zadovoljni svojim seksualnim životom. Moguće je čak da su parovi koji imaju manje seksa te ne postižu orgazam svaki put, zadovoljniji svojim seksom. Pitate se kako je to moguće? Za to je potrebno razumjeti pojam seksualnog zadovoljstva.

    Zadovoljstvo seksom je vrlo složen fenomen, a predstavlja osjećaj praćen subjektivnom procjenom raznih aspekata vlastitog seksualnog života. Nemamo svi iste potrebe i očekivanja od seksa pa je usporedba s drugim parovima suvišna, a može biti i štetna. Brojne seksualne aktivnosti koje nam nameću mediji (bilo da ih gledamo ili čitamo o njima), ne odgovaraju svima, niti će nužno dovesti do zadovoljstva ako ih činimo.

    Zadovoljstvo seksom ne proizlazi nužno iz zadovoljenih subjektivnih kriterija o učestalosti seksa, čvrstoći penisa, trajanju seksualnog odnosa, jačini želje, uzbuđenju, intenzitetu orgazma i sl. Drugim riječima, ne postoji točna formula koliko čega je u seksu potrebno kako bismo s njime bili sretni. Zadovoljstvo je zapravo neka vrsta osobne jednadžbe koju spoznajemo zajedno s partnerom/icom i koja se mijenja tijekom našeg života, ovisno o dobi, značajnim životnim promjenama, zdravlju, partnerstvu i mnogo čemu drugom.

    Što je to što nas čini seksualno zadovoljnima?

    Istraživanja pokazuju da su to različite stvari u seksu, a možemo ih podijeliti u dvije ili tri kategorije.

    Prva je zadovoljstvo osobnim reakcijama i doživljajima u seksu. To uglavnom uključuje zadovoljstvo kvalitetom orgazma, intenzitetom seksualnog uzbuđenja, mogućnosti da se prepustimo seksualnom užitku, usredotočenošću na seks tijekom seksa, načinom na koji reagiramo na partnera/icu tijekom seksa, funkcioniranjem tijekom seksa, osjećajima i raspoloženjem tijekom seksa te učestalošću orgazama.

    Drugi aspekt zadovoljstva predstavlja seksualno funkcioniranje s partnerom. To uključuje zadovoljstvo omjerom pružanja i dobivanja u seksu te emocionalnom otvorenošću u seksu, zadovoljstvo partnerovim/ičinim iniciranjem seksa, postizanjem orgazma, predavanjem i prepuštanjem seksu, zadovoljstvo brigom partnera za naše seksualne potrebe, seksualnom kreativnošću i spremnošću na seks.

    Treći dio zadovoljstva odnosi se na zadovoljstvo učestalošću i raznovrsnošću seksa.

    Popis toga što sve procjenjujemo da bismo imali osjećaj zadovoljstva govori nam o tome kako niti učestalost seksa, a niti učestalost postizanja orgazama nisu ključni za zadovoljstvo, iako mu svakako mogu doprinijeti. Za seksualno zadovoljstvo važnijim se čini osjećaj užitka te usklađenost s partnerom/icom.

    Važno je usmjeriti se na seksualno zadovoljstvo

    Zadovoljstvo seksom je povezano s kvalitetom života općenito, osjećajem dobrobiti, psihofizičkim zdravljem, seksualnim zdravljem i kvalitetom partnerskog odnosa. Kod seksualno zadovoljnih naići ćemo na veći stupanj zadovoljstva partnerstvom te će oni ujedno biti i sretniji životom općenito.

    Kada nastupe bolest, starost ili neke druge životne promjene koje opterete i seksualno funkcioniranje, zadovoljstvo seksom može biti narušeno. Međutim, pokazuje se da neki parovi unatoč teškoćama u seksu, uspijevaju ostati seksualno zadovoljni. Tajna je u tome da svojom fleksibilnošću i prilagodbom na nova seksualna ponašanja, otvorenim komuniciranjem s partnerom, oni ostaju fizički bliski i intimni. Mijenjanjem seksualnog stila, ali i njegovanjem neseksualnog dodira i ljubljenja, a ne izbjegavanjem seksualnih odnosa, oni ostvaruju dublju povezanost i održavaju razinu zadovoljstva seksom. Takvo očuvanje seksualnog zadovoljstva čini njihov život kvalitetnijim te im daje snagu za nošenje s problemima.

    • +9
    Tanja Jurin Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

    O autorici

    Tanja Jurin je psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Specijalizirala je kliničku psihologiju i stekla doktorat znanosti iz kliničke psihologije. Područjem seksualnosti bavi se istraživački, edukativno i savjetodavno. Istražuje teme seksualne želje, seksualnog zadovoljstva i dobrobiti te seksualnih smetnji i poremećaja. Osmislila je i predaje kolegij Psihologija seksualnosti. Osim nastavnog i istraživačkog angažmana, educirala se iz područja seksualne terapije te se, osim savjetovanja i terapijskog rada s osobama s psihičkim smetnjama, bavi tretmanom osoba koje traže pomoć zbog seksualnih problema. Članica je Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.