SEKSUALNA TERAPIJA

Svaka druga seksualno aktivna žena koristi vibrator, a u stopu ih bez srama prate muškarci

  • 25.08.2018 u 22:19

  • Bionic
    Reading

    Što je vibrator, kako se koristi i čemu služi te kako ga koriste i žene i muškarci, samo su neke od tema koje je u svojoj najnovijoj kolumni pokrila seksualna terapeutkinja Tanja Jurin

    Što je uopće vibrator?

    Vibrator je električna naprava koja vibrira ili pulsira, a služi za stimulaciju klitorisa, vulve, vagine, penisa, skrotuma ili anusa. Vibriranjem se lakše i brže postiže seksualno uzbuđenje i dostiže orgazam, ali točan fiziološki mehanizam zbog čega nas takva vrsta stimulacije, koju sami ne možemo proizvesti, toliko snažno i brzo uzbudi, ostaje tek istražiti. Vibrator nije isto što i dildo.

    Vibrator, za razliku od dilda, vibrira te ne mora uopće biti falusoidnog oblika (tj. ne mora imati oblik penisa). Danas na tržištu postoje vibratori različitih oblika, ali i materijala, boja i performansi, tj. različitih frekvencija vibriranja (optimalne 40 – 150Hz). Neki su posebno dizajnirani za žene i mogu istovremeno podraživati vanjski dio klitorisa i vaginu, dok su drugi osmišljeni da za vrijeme seksa stimuliraju genitalije oba partnera. Iako mnogi imaju oblik koji omogućava penetraciju, većina žena koje koriste vibrator stimuliraju područje oko klitorisa dok ih oko dvije trećine i penetrira vibratorom u vaginu.

    Istraživanja pokazuju da zbog manje osjetljivog tkiva penisa muškarci češće koriste vibratore koji vibriraju višim frekvencijama (oko 120 Hz), dok ženama odgovaraju niže frekvencije vibriranja zbog osjetljivijeg vaginalnog tkiva.

    Koliko često muškarci i žene koriste vibrator?

    Korištenje vibratora učestalo je kod žena, ali i kod muškaraca. Naime, više od polovine žena (53%) i nešto manje muškaraca (45%) koristi vibrator u različitim seksualnim situacijama i na različite načine. Homoseksualni i heteroseksualni muškarci koriste vibrator podjednako često, s time da homoseksualni muškarci znatno više tijekom masturbacije, a heteroseksualni češće za vrijeme predigre i seksa s partnericom. Vibrator, čini se, najčešće koriste homoseksualne žene. Njih oko 70 posto koristi vibrator tijekom masturbacije i partnerskog seksa. Zanimljiv je i podatak da su korisnice vibratora puno češće udane žene nego one koje nisu u vezi.

    Je li dobro koristiti vibrator?

    Da. Žene koje imaju pozitivan stav prema korištenju vibratora bolje seksualno funkcioniraju, lakše se uzbude, više uživaju u seksualnom osjetu, imaju manje teškoća s postizanjem orgazma, seksualno su zadovoljnije i manje osjećaju bol prilikom seksa. Kod muškaraca se pokazuje isti trend dobrobiti korištenja vibratora. Oni koji ga koriste imaju bolju erekciju, veću seksualnu želju i općenito su zadovoljniji seksom. Gotovo nema žene ili muškarca koje su imali neke neželjene posljedice povezane s korištenjem vibratora. Partneri koji koriste vibrator tijekom zajedničkog seksa ujedno iskazuju veće seksualno uzbuđenje i užitak te fizičku intimnost. Studije pokazuju da je među korisnicima vibratora više onih koji redovitije idu na ginekološke i urološke preglede te onih koji češće samostalno pregledavaju svoje spolovilo.

    • +37
    Vibratori dolaze u raznim oblicima i bojama Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

    Korištenje vibratora osobito se preporučuje osobama koje imaju seksualnih problema. Potiče ih se da za početak pokušaju masturbirati uz pomoć vibratora. Tako osoba može vrlo jednostavno i lako upoznati vlastito tijelo i tehnologiju seksualnog užitka, tj. spoznati kakva joj stimulacija treba. Kada osoba spozna što joj je potrebno za uživanje, to može podijeliti s partnerom/icom. Problemi s postizanjem orgazma, prijevremena ili odgođena ejakulacija, teškoće s erekcijom, manjak uzbuđenja i želje su problemi kod kojih vibrator može biti od terapijskog značenja. Korištenje vibratora od iznimne je koristi i osobama s određenim vrstama invaliditeta. Vibrator se za neke pokazuje kao jedini način postizanja seksualnog užitka zbog otežanog ili onemogućenog korištenje stimulacije rukom. Nadalje, kako bi se muškarcima s ozljedom kralježničke moždine omogućila medicinski potpomognuta oplodnja, korištenje vibratora pomaže u uspješnom izbacivanju sperme (tj. ejakuliranju).

    >>>AKO STE PROPUSTILI<<<

    Iako se korištenje vibratora preporučuje, a kod određenih problema i propisuje kao sredstvo pomoći, mnogi ga ne žele koristiti. Jedan od mogućih razloga je visoka razina seksualnog zadovoljstva i bez vibratora. No najčešći razlozi zbog kojih osobe odbijaju i razmisliti o eksperimentiranju s vibratorom leže u različitim netočnim, odnosno pogrešnim vjerovanjima. Neka od njih su:

    Mitovi o vibratorima

    1. To je perverzno, to koriste samo pohotne žene. Vibrator nije prirodna stvar.
    2. Vibrator je za luzere i samce. Ako mi je to potrebno za postizanje orgazma, onda sam stvarno jadna, i nešto nije u redu sa mnom.
    3. Ako moja partnerica želi vibrator i ako joj je bolje s time, onda joj ja kao partner/ica nisam potreban/na.
    4. Vibrator je samo za žene, muškarcima to ne treba.
    5. Korištenje vibratora umrtvljuje vaginu, može izazvati urogenitalnu infekciju ili može dovesti do ovisnosti o njemu.
    6. Nakon što jednom proba nikada više neće htjeti seks bez toga.

    Niti jedno od ovih razmišljanja nije točno, a upravo nam ranije opisane znanstvene spoznaje to potvrđuju. Ako postoji način da se uživa više, da se brže i lakše seksualno uzbudi, nije važno stimulira li se osoba/u rukom, jezikom, penisom ili vibratorom. Važno je uživati! Dobre vibracije u tome mogu samo pomoći!

    • +9
    Tanja Jurin Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

    O autorici

     Tanja Jurin je psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Specijalizirala je kliničku psihologiju i stekla doktorat znanosti iz kliničke psihologije. Područjem seksualnosti bavi se istraživački, edukativno i savjetodavno. Istražuje teme seksualne želje, seksualnog zadovoljstva i dobrobiti te seksualnih smetnji i poremećaja. Osmislila je i predaje kolegij Psihologija seksualnosti. Osim nastavnog i istraživačkog angažmana, educirala se iz područja seksualne terapije te se, osim savjetovanja i terapijskog rada s osobama s psihičkim smetnjama, bavi tretmanom osoba koje traže pomoć zbog seksualnih problema. Članica je Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.

    Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.