SEKSUALNA TERAPIJA

Masturbacija je zdrava! Raskrinkavamo najčešće mitove o ljubavi prema vlastitom tijelu

 • 05.05.2018 u 20:19

 • Bionic
  Reading

  Masturbacija je čin samostimulacije genitalija zbog postizanja seksualnog užitka. Riječ je o zdravoj i pozitivnoj seksualnoj aktivnosti. To je siguran put ka otkrivanju vlastite erotičnosti, način na koji učimo o tehnologiji vlastitog užitka, učimo voljeti sebe i vlastito tijelo te jačamo samopouzdanje.

  Već jako dugo postoje brojni mitovi o štetnosti masturbacije poput: Masturbacija u odrasloj dobi je djetinjasto i nezrelo ponašanje; Masturbacija može dovesti do seksualno devijantnog ponašanja; Igranje s vlastitim genitalijama je gadljivo i nemoralno; Masturbiranje u vezi znak je da s vezom nešto nije u redu...) i zbog takvih i sličnih mitova, nažalost, gotovo polovina muškaraca i žena nakon masturbacije nepotrebno osjeća krivnju i sram.

  Znanstvene spoznaje govore da u Hrvatskoj gotovo svi muškarci (91%) i oko 2/3 žena masturbiraju, od čega najveći broj njih masturbira barem jednom tjedno ili jednom u dva tjedna. Po pitanju masturbiranja slobodniji su muškarci (ili to barem spremnije priznaju u istraživanjima), nadalje oni više obrazovani, manje religiozni i liberalnijih stavova.

  Budite ponosni na vrijeme koje ste posvetili vlastitom seksualnom užitku, to je ulaganje u vlastito seksualno, ali i psihofizičko zdravlje. Osobe koje masturbiraju imaju manje seksualnih problema, zadovoljnije su vlastitim seksualnim životom i znaju kako postići orgazam.

  Masturbacija nam je za razliku od partnerskog seksa dostupnija, a omogućava nam relaksaciju od stresa, doprinosi boljem spavanju, popravlja nam raspoloženje, smanjuje osjećaj boli, unaprjeđuje seksualno funkcioniranje i seksualnu želju, rješava nas seksualne napetosti, a kod muškaraca smanjuje vjerojatnost pojave problema s prostatom. U radu s osobama koje imaju seksualne probleme, tehnike povezane s masturbiranjem su od iznimnog značaja.

  Pa tako kod muškaraca koji imaju problema s uzbuđenjem tj. erekcijom, jedna od dokazanih tehnika koje mogu pomoći jest poigravanje s uzbuđenjem tijekom masturbiranja. Kod žena koje npr. ne mogu postići orgazam, trening masturbacije može osnažiti ženu da spozna koji dodir povećava seksualno uzbuđenje i kakva joj je stimulacija potrebna kako bi ostvarila orgazam s partnerom jednom kada to uspije sama sa sobom.

  Muškarci najčešće masturbiraju tako da obuhvate penis jednom rukom. Jedni koriste lubrikant, dok drugi preferiraju osjećaj trenja izazvan suhom rukom. Pokreti rukom gore dolje, različitog pritiska i brzine pružaju seksualnu stimulaciju. Neki glade odnosno maze glans penisa ili frenulum te zatežu i/ili masiraju skrotum.

  Nije rijetkost čuti niti da umjesto korištenja ruke masturbiraju potrbuške trljanjem o madrac ili jastuk. Obzirom na uvriježen način masturbiranja kod muškaraca, muškarci koji stimuliraju penis bez dodira rukom znaju razviti osjećaj da s njima nešto nije u redu. To svakako nije tako te jedini problem koji oni imaju jest nepotreban osjećaj neadekvatnosti ili srama.

  Žene s druge strane pak uživaju u raznovrsnim stimulacijskim tehnikama. Najveći dio ih rukom radi kružne pokrete, pokrete naprijed-natrag, gore-dolje, preko pubičnog tkiva i područja klitorisa. Manji dio ih za postizanje seksualnog uzbuđenja koristi mlaz vode tuša. Neke žene navode i penetriranje vibratora ili predmeta u vaginu, stimuliranje trljanjem o krevet, jastuk i sl. (npr. stiskanjem jastuka u međunožju), stiskanje bedrenih mišića kao i mišića pelvičnog poda, a vrlo mali broj ih masturbira sjedenjem i pritiskanjem na tvrdim podlogama i bicikliranjem.

  Uz masturbaciju se često vezuju seksualne fantazije, ali i nerijetko gledanje seksualno eksplicitnog materijala tj. pornografije.

  Ako se pitate kakvi su vaši stavovi o masturbiranju, pokušajte se testirati. Ispričajte svom seksualnom partneru/ici kako i kada masturbirate ili mu/joj nagovijestite da to upravo sada idete raditi. Osvijestite li tada kako vas nešto koči i kako vam nije lagodno, na tragu ste nekom vlastitom mitu o masturbiranju.

  • +9
  Tanja Jurin Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

  O autorici

   Tanja Jurin je psihologinja, docentica na Katedri za zdravstvenu i kliničku psihologiju Odsjeku za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Specijalizirala je kliničku psihologiju i stekla doktorat znanosti iz kliničke psihologije. Područjem seksualnosti bavi se istraživački, edukativno i savjetodavno. Istražuje teme seksualne želje, seksualnog zadovoljstva i dobrobiti te seksualnih smetnji i poremećaja. Osmislila je i predaje kolegij Psihologija seksualnosti. Osim nastavnog i istraživačkog angažmana, educirala se iz područja seksualne terapije te se, osim savjetovanja i terapijskog rada s osobama s psihičkim smetnjama, bavi tretmanom osoba koje traže pomoć zbog seksualnih problema. Članica je Hrvatskog društva za seksualnu terapiju.

  Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.