BLOG PEDALIRANJE

Naš bloger pedalirao je krajem Zrinskih i Frankopana, a donosi i plan za Prvi maj

29.04.2018 u 15:05

Bionic
Reading

Predivno proljeće u Ozlju uz rijeku Dobru i Kupu idealno je za izlet na biciklu. Naš bloger stigao je do Karlovca turističkim vlakom Rumobil, a dalje uživao u buđenju prirode prolazeći uz stare mistične dvorce, preko kamenog mosta, sve do zelenog Jaškova i Ozlja

Kada vlak Rumobil dolazi u Ozalj, to je odlična pozivnica da dođete u ovaj lijepi gradić u Karlovačkoj županiji. Malo se sakrio pod još uvijek neotkrivenim Žumberkom i Kupom, koja je ovdje ujedno dijelom granica sa Slovenijom. Uz brdoviti i planinski dio, Ozalj ima svoj nizinski štih tik kraj mirne rijeke Dobre, koja ovuda nevoljko vijuga između brežuljaka ne bi li se naposljetku dovukla do Kupe. I burna povijest je ostavila ovdje svoj utjecaj. Stari kameni most i dvorac Frankopana pokraj autoceste za Rijeku izgledaju uz Dobru kao da su izmišljeni.

Mještani sade krumpir, uzgajaju vinovu lozu i prave još bolje vino. Upravo na ozaljskom području otkriveno je najviše autohtonih sorti vina. Ponosna gradonačelnica Ozlja Gordana Lipšinić najavljuje bukirano turističko proljeće i ljeto u Ozlju. U kraju Slave Raškaj održavat će se puno kulturnih događanja, a za posjetitelje će biti otvoreno novouređeno kupalište na Kupi te izložbe starih turbina naše najstarije hidrocentrale na Kupi.

Brojni posjetitelji mjestašca Jaškova došli su vidjeti što se sve radi u proljeće u jednoj ruralnoj sredini te su na kreativnim radionicama mogli sudjelovati u proljetnim radovima u voćnjaku. Krečiti i obrezivati voćke, bojati po svili, raditi prirodne kreme, ali i probati štrudlu iz Guinnessove knjige, koja je baš tu, u Jaškovu, spravljena, naravno, kao najdulja na svijetu.

Okrijepiti se možete u poznatom restoranu Žganjer, u kojem kušajte jela s ozaljskih dvora. Oni koji trebaju energiju, poput biciklista, ili vole slatke delicije moraju obavezno na tortu Katarine Zrinske. Nakon nje možete se upustiti u bilo kakvu pustolovnu avanturu. Bilo u šetnju uz Dobru i Kupu, bilo krenuti biciklom prema starom gradu Ozlju, istraživati kanjon Kupe i penjati se po bezbroj brežuljaka do predivnog vrha Lovića.

  • +9
Proljetno buđenje u Jaškovu Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Oni željni nečeg više poželjet će pedalirati prema Žumberku i Sv. Geri. No za prvu proljetnu vožnju Ozalj i njegove čarobne vizure bit će sasvim dovoljni.

Od Karlovca do Jaškova i Ozlja napravio sam gotovo tridesetak kilometara. Za dolazak sam odabrao put koji iz centra Karlovca ide prema Dubovcu, a onda skreće lijevo prema Novigradu na Dobri. Nakon buđenja u Jaškovu još sam pedalirao prema Vrhovcu, zatim lijevom obalom Kupe i natrag prema Karlovcu. Prošao sam kroz Mirkopolje prema Zorkovcu, a željeznički most iskoristio sam da prijeđem Kupu. Zatim sam po ravnoj i slabo prometnoj cesti stigao do državne ceste koja ide od Ozlja prema Karlovcu.

Nisam se dugo zadržao na njoj. Već prvom prilikom skrenuo sam desno, preko prvog mosta prešao Dobru i laganom gradskom rutom vratio se u Karlovac. Još je bilo vremena za kavu, prije polaska vlaka koji prevozi bicikle do Zagreba. A to su sve tri večernje linije. Ukupno prijeđenih pedesetak kilometara na biciklu, pješke isto kojih desetak kilometara. Vrlo lijepo druženje u Ozlju i puno razloga da sami ili vlakom Rumobil, koji će gotovo svakog vikenda voziti do kraja ljeta, navratite u kraj Zrinskih i Frankopana.

Biciklom za Prvi maj do Karlovca i Ozlja

Već za blagdanski utorak 1. svibnja posebnim Rumobil bike vlakom iz Zagreba s polaskom u 8.12 sati možete posjetiti Karlovac i Ozalj. Organizirana tradicionalna  biciklijada kreće iz Karlovca uz rijeku Dobru prema ozaljskom  kraju. Na izletištu Grdun biti će bike fešta, uz pozivnicu da biciklisti prema želji mogu produljiti svoj boravak pedaliranjem uz Kupu sve do Ozlja. Predah za kavu će biti u Ozlju uz obavezan posjet starom gradu. U Jaškovu će u restoranu Žganjer biciklisti imati prilike kušati poznatu Guinessovu štrudlu. Biciklisti se vraćaju u Karlovac ravničarskom rutom. Prema želji svoje putovanje bike vlakom za Zagreb mogu nastaviti u 17.25, 20.20 ili 21.25 sati. Cijena posebne izletničke povratne karte za Rumobil bike vlak od Zagreba do Karlovca koja uključuje prijevoz bicikla je 40 kn.