BLOG PEDALIRANJE

Tportalov bloger istražio je biciklističke mogućnosti Brača i nije se razočarao

15.04.2018 u 10:07

Bionic
Reading

Bloger Tportala uživao je u biciklističkim čarima Brača i otkriva nam cikloturistička događanja u predsezoni, a prva je na redu bolska Epic Bluesun utrka

Proljetna bicikliranja na moru su najljepša, a kada pedalirate po otoku Braču, sve izgleda fantastično. Pravo carstvo bike staza je južna strana otoka. Rute koje se spuštaju preko Vidove Gore i pustinje Blaca prema morskoj obali ispisuju novu turističku kartu i adut Brača.

Početi voziti bicikl u nekim od starih mjesta na Braču, na primjer krenuti iz Škripa ili Nerežišća, a potom preko Vidove Gore i kroz rapsodiju pustinje Blaca stići do mondenog Bola ili Zlatnog rata, pričinjava pravi gušt koji završava ranoproljetnim kupanjem.

  • +8
Bol i Vidova Gora Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

U Bolu na Braču će se već početkom svibnja održati veliki bike event. XCM Bluesun Epic je utrka Svjetskog kupa, no i velika promocija Hrvatskog cikloturizma. Bit će organizirano i niz popratnih manifestacija, utrka i vožnji za rekreativce. Tako će se osim utrke na 110 km, voziti i 50 kilometara, te prigodno i deset kilometara. Baš staze otoka Brača omogućuju ovako šarolike i utrke s velikim rasponom visinske razlike. Gotovo 90 posto utrke će se voziti po makadamu, a samo desetak posto po asfaltu koji služi kao poveznica brojnih bijelih puteva.

Direktor utrke Denis Špadina najavljuje dolazak vozača iz svjetske top bike klase. Očekuje se oko dvjestotinjak natjecatelja.

Bol na Braču tako će svoju predsezonu otvoriti kroz velika cikloturistička vrata. Na to je posebno ponosan direktor Tursitičke zajednice općine Bol Markito Marinković, koji ističe da je Bol spreman za ozbiljniji razvoj cikloturizma. Na Bolu su brendirani i 'bike friendly' apartmani, kampovi i hoteli. Iz Bluesun hotelske kompanije ističu da su njihovi hoteli već pripremljeni za bicikliste. Posebno perjanica, hotel Elaphusa, koji ima poseban smještaj i program za bicikliste i sve ostalo potrebno turistima na dva kotača. Dino Sokol, direktor Bluesun hotela kaže nam da su se potpuno otvorili cikloturistima i da su svi u njihov resort dobro došli.

  • +13
Murvica i Blaca Izvor: tportal.hr / Autor: Dražen Breitenfeld

Bol ima i veliku ponudu bicikala za najam. Bike centar Big Blue Sport uz električne bicikle koji su najtraženiji, ima mtb, trekking i cestovne bicikle. Također dječje bicikle za sve uzraste, te sjedalice za manju djecu. Za sve bicikliste osigurane su kacige i sva logistika. A u ponudi je nekoliko atraktivnih izleta, po Braču i Hvaru do kojeg se turisti i bicikli prevezu brodom. Oni željni još rekreacije na moru mogu jedriti na dasci, surfati ili supovati. Zbog vjetra, Bol je još poznat po vodenim sportovima tako da uživanja i aktivnog odmora neće nedostajati.

Plaža Zlatni rat po izboru nekoliko svjetskih časopisa i portala i ove godine je uvrštena je u popis mjesta koje se obavezno moraju posjetiti. Prvi kupači su već stigli, ali i oni s biciklom. Poput mene, ali nisam jedini jer sam na stazama prema Milni i Vidovoj gori sreo brojne cikloturiste. Koriste lijepo, ali ne prevruće vrijeme kako bi istražili otok. Iako su napravljene rute, dijelom i označene, turisti još uvijek nisu sigurni u skrivenijim dijelovima otoka jesu li na pravom putom. Kako bi se biciklisti bolje orijentirali, trebat će se još dosta uložiti u infrastrukturu. S povećanjem broja cikloturista, trebat će na vrhovima i raskrsnicama napraviti bike odmorišta, wi fi zone i napajanje električnom energijom, kako za električne bicikle tako i osobnu potrebu turista.

U Sutivanu će također sredinom svibnja biti već tradicionalni bike event 'Uvati vitar' koji kao i druge manifestacije okuplja veliki broj ljudi. Biciklisti vole doći na takve fešte jer lokalna zajednica i organizatori brinu o njima, pa se učesnici osjećaju bolje, sigurnije i ljepše. S obzirom da je Brač veliki morat će se još poboljšati sustav transfera prema i po otoku. Također na mjestima gdje nema uslužnih objekata trebalo bi napraviti neki bike point. U to svakako spada i Vidova Gora, i tamošnji dom odnosno ugostiteljski objekt čije bi ponovno otvorenje biciklistima puno značilo.