SVEČANA ZAVRŠNICA

Znamo laureate Avvantura filmskog festivala!

01.09.2013 u 15:28

Bionic
Reading

Na prepunom Forumu sinoć je zatvoren 4. Avvantura festival film forum Zadar. U proteklih tjedan dana na festivalskim su se lokacijama mogla pogledati čak 104 filma, za neke je projekcije bilo manjka mjesta, publika je stajala na nogama kako bi primjerice vidjela filmove Michaela Hanekea, pratila je i velikog Roberta Bressona koji se u Zadru prikazivao na klasičnoj 35-ici, uživala u festivalskim hitovima i premijernim naslovima

Na Forumu su filmofili uživali u filmu 'Pieta' Kim Ki duka, 'The Grandmaster' Wong Kar waia, 'Heli' Amata Escalantea koji je nagrađen za najbolju režiju u Cannesu.

Sinoć su dodijeljene festivalske nagrade najboljima.

Nagrada za najbolju europsku koprodukciju pripala je filmu 'Tango libre' redatelja Frederica Fonteynea.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Nermina Lukač (Eat sleep die, redateljica Gabriela Pichler) i Sharareh Pasha (Mourning, redatelj Morteza Farshbaf).

Nagradu za najbolju mušku ulogu dobio je Sitthiphon Disamoe (The Rocket, redatelj Kim Mordaunt) i Mateusz Banasiuk (Floating Skyscrapers, redatelj Tomasz Wasilewski)

Nagrada za najboljeg snimatelja pripala je Johanu Lundborgu (Eat sleep die, redateljica Gabriela Pichler)

Za najbolji scenarij nagrađeni su Anahita Ghazvinizadeh i Morteza Farshbaf (MOURNING, redatelj Morteza Farshbaf), dok je posebno priznanje uručeno glumačkom ansamblu filma 'Eat sleep die' i filma 'Suicide shop' redatelja Patricea Lecontea.

Najbolji film iz konkurencije prvi i drugi film je 'The cutoff Man', Idana Hubela, a najbolji film platforme Eye on films je 'Villegas' redatelja Gonzala Tobala.

Kao najbolji kratki film izabran je 'A story for the modlins' Sergia Oksmana.

Nagrada Tomislav Pinter za izniman doprinos filmskoj umjetnosti pripala je japanskom skladatelju Shigeru Umebayashi.