Mika Male

'Vremenom'

  • Autor: D.Jagatić
  • Zadnja izmjena 09.11.2010 08:38
  • Objavljeno 04.11.2010 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U zemlji u kojoj je 90 posto stanovnika nezadovoljno, grupa Mika Male se pojavila kao glasnogovornik depresivne mase koji se u svojim tekstovima ne osvrće na političku situaciju, već prvenstveno na onu ljudsku, u kojoj čovjek gubi svaku nadu i tone u svoju samoću, zamotan u tminu svakodnevnice bez ikakvog svjetla na vidiku

Ma koliko depresivna bila njihova glazba, toliko je lijepa ta njihova jednostavnost glazbene depresije koju su tako dobro uobličili na svom drugom albumu. Mika Male postoji skoro desetak godina i ima već jedan album ('Bijelo', 2006), ali objavljen u vlastitom izdanju, tako da je 'Vremenom' njihovo prvo 'službeno' izdanje iako bi bilo krajnje vrijeme da se preispita taj pojam službenog i neslužbenog izdanja kada bendovi albume već uredno objavljuju na svojim web stranicama, no to je sasvim druga priča.

Autor svih deset pjesama na albumu 'Vremenom' i čovjek koji vuče ideju benda Mika Maleje Orlan Tus koji nakon ovog albuma apsolutno zaslužuje daleko veću pažnju medija i publike nego dosad. Naime, osim što na albumu pjeva, te svira klavir, flautu i gitaru, Tus je napisao sve tekstove i potpisao sve pjesme.

Mika Male nije grupa koju ćete često čuti na radiju niti čitati o njoj u novinama, ali bi vas svojom specifičnom glazbom mogla komotno oboriti s nogu i kupiti vas zajedno sa svim vašim tugama i jadikovkama koje su zahvaljujući njoj dobile svoj soundtrack. Miješajući taj neki posthipijevski glazbeni izraz s dominantnom downtempo melodijom i mračnim i intimnim tekstovima u kombinaciji instrumenata kao što su klavir, flauta, violina, bas i gitara, Tus je stvorio jedan odličan, originalan i prije svega kvalitetan bend. Može ih se strpati u isti koš s grupom Fleet Foxes, koja trenutno kotira kao kao najveće i najugodnije iznenađenje u svijetu glazbe, no Tus i Mika Male imaju ono nešto specifično te ih ne valja uspoređivati ni s kim.

Njegovi su tekstovi ogledalo stanja jednog društva kroz intimnu ispovijed i probleme pojedinca koji je zaglavio u tami 21. stoljeća i sumraka civilizacije
: 'Kosti me bole, izbacuju lavinu nade, u bolje šta? U bolje sad? U bolje sutra? Bolje se makni s puta, postoje stvari iza ekrana, postoje livade i šume, u mojem ubrzanom svijetu, postoje samo prazne šume, rođen sam ovdje, ni prvi, ni zadnji, ni srednji, ni onaj što stoji do zadnjeg i gura ga s leđa, bojim li se kraja? A tko ne? Samo se pravimo da spava, iza milijun očiju, ispod milijun glava.'

Njegovi su tekstovi poetični, lijepi i teški, ali vrlo prisni, zbog čega je i grupa Mika Male napravila velik album i otvorila vrata mnogim istomišljenicima koji se nisu poistovjetili s marketinškim prikazom današnjeg društva u kojem su ljudi sretni jer su kupili novi mobitel, oprali rublje novim deterdžentom, popili novi lijek za sreću ili se pak nahranili nezdravom, ali lijepo upakiranom hranom.

Tusov način pjevanja na rubu je falša, no zbog vrlo lijepe boje glasa i intrigantnih tekstova, poput Rundeka ili Ivaniša, Tus šarmira svojim glasom dok pjeva, zahtijevajući od slušatelja neku vrstu koncentracije i uživljavanja u ono o čemu govori i o čemu pjeva i gdje atmosfera igra ravnopravnu ulogu s tekstovima i melodijama.


'Vremenom' grupe Mika Male prekrasan je album koji se neće svakome dopasti, ali će se zato mnogi poistovjetiti s njime.

Ocjena: 8/10
Izdavač: Dallas Records

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi