STJEPAN HAUSER & LUKA ŠULIĆ

'Voljeli bismo raditi s Jacksonom i Cobainom'

10.12.2011 u 13:04

Bionic
Reading

Uoči velikog zagrebačkog koncerta 2CELLOS u KD Vatroslava Lisinskog, zakazanog za 21. prosinca ove godine, Stjepan i Luka dali su ekskluzivan intervju tportalu


Kako je uopće došlo do ideje da obradite rock pjesme?

Jako je puno je razloga za to: kao prvo, obožavamo klasiku, ali obožavamo i rock kao i druge vrste glazbe, tako da je bilo teško zadovoljit se samo jednom vrstom. Svirajući samo klasičnu glazbu, nismo se u potpunosti osjećali ispunjenima jer je u nama uvijek bila i ta druga strana, improvizacijska, volimo improvizirat, eksperimentirat i istraživat različite mogućnosti instrumenta. U klasici svirate note koje su tamo napisane stotinama godina i ne možete vi tu puno mijenjati. Osjećali smo potrebu da stvorimo nešto novo i drukčije na čelu. Isto tako voljeli smo to uzbuđenje i adrenalin koje vlada na rock koncertima i velikim stadionima, a budući da smo mladi i puni adrenalina, htjeli smo okusiti i tu drugu stranu! Također smo htjeli pokazat ljudima sve mogućnosti instrumenta i privući mlade tom divnom instrumentu.


Jesu li ikakva utjecaja na vas i vašu ideju ostvarili Finci okupljeni u grupi Apocalyptica koji na čelima izvode pjesme Metallice?

Nikad nismo slušali metal pa tako ni Apocalypticu.

Koliko je zapravo rock'n'roll zahvalan za aranžmane na violončelu odnosno, koliko je teško pretočiti energiju i poetiku rock'n'rolla na klasične instrumente?

Pa čelo kao da je rođeno za rock 'n' roll, ma čelo je rođeno za sve, najjači instrument u povijesti!

S Eltonom Johnom nastupate zajedno već više od pola godine.
Jeste li u međuvremenu postali s njim i prijatelji ili ste još uvijek kolege glazbenici/umjetnici?

S Eltonom Johnom smo postali jako bliski prijatelji, sad smo i u istom menadžmentu, tako da smo kao jedna obitelj!

Što vam se kod njega najviše dopada?
Čime vas 'je kupio'?

Velikodušnost, iskrenost, toplina i briga za druge.


Tijekom turneje, a još više nakon nastupa, upoznali ste mnogobrojne zvijezde. Tko vas se najviše dojmio? S kime ste najviše 'zaružili'?

Najviše zaružimo definitivno s Kevinom Spaceyjem, s njime znamo igrati ping pong do kasnih noćnih sati!

Je li teško pratiti ritam turneje, obaveze prema medijima, česte nastupe, tulume…?

Zna biti strašno naporno, ali mladi smo, puni energije, želje i volje, a i navikli smo na disciplinu i rad još od tinejdžerskih dana. Uz to vodimo i zdrav život, gotov nikad ne tulumarimo, ne pijemo, ne pušimo, dobro se hranimo, a to uvelike olakšava.

Uspjeli ste u vrlo kratku roku osvojiti tržište Europe, Amerike i Japana. Što je sljedeće?

Osvojiti sva druga tržišta koja niste nabrojali!

Kakvi su rezultati prodaje albuma?

Odlični, iznad svih očekivanja!



Planirate li snimiti i drugi album s obradama rock pjesama?

Planiramo, ali ovog puta ćemo uključiti i poneki drugi instrument i pokojeg gosta. Album ćemo početi snimat na proljeće.

Čije bi se pjesme mogle naći na drugom albumu?

Bit će vjerojatno bendova koje nismo obradili na prvom albumu poput AC/DC, Led Zeppelin, Elton John, 30 Seconds To Mars, i drugi…

Stjepane, vi ste u samo godinu dana objavili čak tri albuma u Hrvatskoj. Osim globalno proslavljenog '2CELLOS', tu je i album s Urbanom i 'Noć nek tiho svira' s Oliverom Dragojevićem. Po čemu se razlikuje suradnja s Urbanom od suradnje s Oliverom?

Godina 2011. bila je veoma plodna za mene, objavio sam čak pet albuma, dva za koju većina ne zna su albumi klasične glazbe snimljeni u Engleskoj. Oliver je bio moj heroj još od najmlađih dana, tako da je snimanje albuma s njim bilo ispunjenje mojih dječačkih snova. Oliverov izričaj je sam po sebi veoma intiman i romantičan, a kad se k tome doda melankoličan zvuk violončela, taj osjećaj intime i sjete se još više pojačava i produbljuje! Oliver je veliki umjetnik i oduvijek sam ga htio čuti u ovako jednom klasičnom intimnom izdanju, jer njegov glas je ono zbog čega ga svi volimo, a nekad ta komercijalna pop produkcija s milijun instrumenata i glasnim bubnjem ne dopušta glasu i umjetničkom duhu da zablistaju u punom sjaju. Raditi s njim bilo je divno, on je toliko kul, normalan, jednostavan i zabavan čovjek da sve ide tako glatko bez ikakvih poteškoća. Urban, generacijski smo si puno bliže, oboje smo nabrijani i ludi, tako da kad se spojimo kao da je pala atomska bomba! Stvara se jedan veoma intenzivan zvuk pun energije i naboja. Urban je veliki emotivac, osebujan umjetnik pun zanimljivih ideja, raditi s njim bilo je veoma inspirativno!


Luka, vi ste ostali vjerni albumu '2CELLOS'. Imate li i želju s nekim iz Hrvatske snimiti album?

S kim da snimam kad je Stjepan uzeo najbolje?! Ha, ha! Možda Edo Maajka, on je car, a i oduvijek sam volio hip hop!

A s nekim sa svjetske scene?

S Michaelom Jacksonom, Bonom Scottom i Kurtom Cobainom!

Jeste li tijekom svjetske turneje dobili ponude za suradnju od nekih popularnih glazbenika?

Jesmo, ali to je za sada sve tajna!

Tko bi od svjetski poznatih izvođača mogao biti taj s kime biste snimili album kao što je Stjepan snimio s Urbanom i Dragojevićem?

Stingov glas bi najbolje pasao uz boju čela i sjajno se uklopio u takve akustične obrade.

Obojica ste postigla svjetsku karijeru, ostvarila određeni prihod, no gdje su žene? Mnoge se interesiraju za vas. Kakvi su vam planovi na tom polju?

Ma treba naći normalnu, skromnu djevojku, a to je danas sve teže. Sve žele glamur i slavu, pogotovo kad kružite u svijetu show businessa, isto tako je teško procijeniti želi li te zbog novca i slave ili se iskreno zaljubila.

Nastupate 20. prosinca u Zagrebu u KD Vatroslava Lisinskog. Hoće li to biti presjek vašeg rada 2CELLOS, suradnje s Urbanom i Dragojevićem ili ćete publici pokloniti i nešto klasičnih ostvarenja?

Bit će tu i klasike!