ARCADE FIRE NA EXITU

Urnebesno ruganje vlastitoj slavi

Arcade fire 10

Arcade fire 10

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Za razliku od Pulpa i Jarvisa Cockera, koji su na Exitu demonstrirali nastup punokrvnih glazbenih zvijezda, Arcade Fire su pokazali kako se na račun zvjezdanog statusa može jako dobro zabaviti
Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Drugi put u samo dva tjedna u regiji je nastupila jedna od aktualnih glazbenih svjetskih veličina, bend Arcade Fire. Budući da smo vam o njihovom glazbenom nastupu na T-Mobile INmusic festivalu već sve napisali, a u dva tjedna malo se toga promijenilo, odlučili smo nastup na Exitu promotriti s naglaskom na izvedbenom i zvjezdanom planu.

Bend koji je preko noći zahvaljujući pomalo neočekivanom Grammyju postao megapopularan, taj dar, ali i teret, prihvatio je vrlo mudro, na nastupima se pametno poigravši ulogama glazbenih zvijezda, oblikujući ih zvučno, vizualno i sadržajno nalik punokrvnom zvjezdanom šou.

Krenimo od početka. Za razliku od prethodnih hedlinera prvoga dana, Arcade Fire su poput pravih zvijezda započeli svirati sa 15–ak minuta zakašnjenja, što će se, istina, pokazati kao mala beba u odnosu na Pulpovo kašnjenje. No, za razliku od kašnjenja Jarvisa i prijatelja, ovo članova Arcade Fire djelovalo je tek kao akademska četvrt svim zakašnjelima da se okupe na mjestu i pripreme za glazbeni i vizualni urnebes, što su svakako i dobili u sljedećih 90-ak minuta.

Svoju poziciju 'rubnih zvijezda' bend je podcrtao već video uvodom u koji su sceni iz 'Ratnika podzemlja' s legendarnim uzvikom ’Can you dig it!?!’ nadovezali scenu iz vlastitog spota 'The Suburbs' u kojemu se u pitoresknom okruženju, ničim izazvani, vozikaju i šetuckaju nadzemljem, slučajno izdignuti iz podzemnih zakutaka. Kroz taj ironijski ključ oblikovali su cijelu koncertnu priču čijim su zvijezdama proglasili same sebe. To je sugerirala već pozicija na sceni na kojoj su se svi osim bubnjara, njih šestero, poslagali u prvi red.

Zvjezdanu samoironiju pojačao je glavni vokal Win Butler, šećući, poput prave scenske zvijezde, između ostaloga i Jarvisa Cockera, po povišenim zvučnicima na sceni, no dok oni to koriste da bi se pojavom i gitarističkom solažom ili mesijanskom manipulacijom publike izdigli iz mase, Win je to činio s mandolinom i nekoliko akorda, ili pak na jedvite jade održavajući ravnotežu ’šetnjom po rubu’.

Lucija Bušić

Lucija Bušić

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Regine Chassagne u ekstazi

Ironijski scenski nastup odlično je popunjavao video zid u kojemu su glavne zvijezde i opet bili članovi benda, svedeni na crno-bijelu boju i groteskne pokrete, ali i psihodelična pretapanja s drugim licima i dijelovima scene. Završna video projekcija u kojoj se stapaju lica glazbenika s publikom dolazi kao objašnjenje kako je sva ta izvedbena teatralnost isključivo u funkciji publike – mi smo tu zbog publike, a publika traži više od glazbe.

Iako je koncert vizualno odlično osmišljen, taj sloj koncertnog nastupa ipak je bio tek u funkciji glavne zvijezde priče – glazbe, koju su, opet svjesni važnosti izvedbe u cjelini, oblikovali 'kazališno', s velikom pažnjom na ritam cjeline. Tako je visok ritam početka pretočen u pomalo psihodelične tonove (pojačane prije spomenutim psihodeličnim videom), koji su prešli u sjetnu 'The Suburbs'. Nakon toga uslijedio je blok u kojemu su energija i ritam frcali na sceni i oko nje, što je okrunila izvedba hita ’Rebellion (Lies)’ te novi ritmični pad nakon kojega uzdizanje nije stalo do samog finala i zbornog pjevanja na 'Wake Up'. Sve to, jasno, mogli su oblikovati na ovaj način zbog kvalitativno ujednačenog glazbenog materijala kojim ne trebaju oblikovati nastup oko nekoliko vrhunaca, na što su primorani Pulp.

Arcade Fire u svojim se nastupima izuzetno mudro i osmišljeno ironijski osmjehuje ulozi zvijezde koju su mu nataknuli Grammy i mediji. Tu čvrsto oblikovanu ironiju bend odlično razigrava silnom energijom i glazbenim zadovoljstvom kojim zrači na sceni, što ga čini, bez obzira na godine i iskustvo, fenomenalnom glazbenom mlađarijom.

'Ready to Start'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi