OTAC ZVUČNOG SUSTAVA

Umro pionir zvuka Ray Dolby

13.09.2013 u 10:48

Bionic
Reading

Ray Dolby umro u četvrtak u San Franciscu u 80. godini, a posljednjih je godina patio od Alzheimerove bolesti i akutne leukemije. Njegovo je ime postalo sinonim za kućne zvučne sustave i zvuk u kino dvoranama

Pionir na području zvuka, Ray Dolby će biti zapamćen kao čovjek koji je izumio sustav smanjenja buke na audio snimkama i surround zvuku. S bogatstvom od 2,4 milijarde dolara koje je ostavio nakon svoje smrti, Dolby je doista u stvarnost doveo poslovnicu da je šutnja – zlato, piše Forbes.


Svoju kompaniju Dolby Laboratories osnovao je 1965, a njegov rad u revolucioniranju doživljaja zvuka u kinima započeo na filmu Stanleya Kubricka 'Paklena naranča', nastavio se 'Ratovima zvijezda' i 'Bliskim susretima treće vrste' 1977.

Tijekom godina Dolby je dao svijetu tehnike 50 patenata, osvojio je dva Oscara, Emmy i više Grammyja.
Prošle su godine prihodi tvrtke Dolby Laboratories bili veći od 900 milijuna dolara.

Dolby je rođen u Portlandu i postao je fasciniran zvukom kad je kao dijete proučavao vibracije klarineta. U 16. godini počeo je raditi u Ampexu, tvrtki koja je proizvodila videovrpce. Nakon studija elektrotehnike na Sveučilištu Stanford, doktorirao je fiziku na Cambridgeu 1961, pa čak i konzultirao britansku Agenciju za atomsku energiju.
Dvije je godine radio kao savjetnik Ujedinjenih naroda u Indiji, nakon čega je osnovao tvrtku Dolby Laboratories u Londonu koju je kasnije preselio u San Francisco.

Iako je Dolby otišao u mirovinu prije nekoliko godina, njegova je tvrtka je nastavila s inovacijama, izbacivši na tržište novi sustav Dolby Atmos. U filmu 'Hobit: Neočekivano putovanje' prvi je put korišten taj novi sustav.

Na prošlogodišnjoj svečanosti u čast velikog inovatora filmski montažer Walter Murch rekao je kako bi se vrijeme filmskog zvuka moglo podijeli na doba prije Dolbyja i nakon Dolbyja.

'Nikada nisam išao za bogatstvom, niti za Oscarima, niti za bilo čim sličnim. Imao sam samo instinkt za prave stvari koje je trebalo učiniti u mom poslu. Dakle, sve su se te stvari samo složile', izjavio je ranije Dolby objašnjavajući svoj uspjeh.