JULIAN LAGE:

'U gitaru sam se zaljubio slušajući oca kako svira'

12.05.2011 u 16:37

Bionic
Reading

Koncert Julian Lage Group, u sklopu Avantgarde Jazz Festivala, održat će se 13. svibnja u Maistrinom boutique hotelu Monte Mulini u Rovinju s početkom u 20 sati

Julian Lage definitivno ulazi u kategoriju zanimljivih mladih glazbenika. Rođen 1987, već sa šest godina počinje nastupati. Kao osmogodišnjak svira s Carlosom Santanom, a u isto vrijeme se o njemu snima za Oscara nominirani dokumentarni film 'Jules at Eight'. Na dodjeli nagrade Grammy nastupa s 13 godina, a uskoro ga otkriva Gary Burton i uključuje u svoj Next Generation Quinet. Njegov prvi album 'Sounding Point' iz 2009, nominiran za Grammyja, naslijedio je 'Gladwell' koji Lage izdaje netom prije dolaska u Hrvatsku.

Kao njegov prateći bend nastupit će renomirani glazbenici – Tupac Mantilla (bubnjevi i perkusije), Jorge Roeder (bas gitara), Dan Blake (saksofon) i Aristides Rivas (violončelo).

Tijekom karijere surađivao je sa slavnim glazbenicima, među ostalima s Patom Methenyjem, Herbiejem Hancockom, Charlesom Lloydom Bobbyjem Hutchersonom i Tootsom Thielemansom. Svoj drugi samostalni album predstavlja na koncertu u Rovinju.

'Svirat ćemo skladbe s mojeg novog albuma, kao i nova djela što smo ih pripremili za nove turneje. Novi album 'Gladwell' za mene je poseban jer je usredotočen na moj sastav s kojim redovito idem na turneje tijekom nekoliko zadnjih godina. Zajedno razvijamo nove skladbe i trudimo se postići čvršći zvuk benda. Osjećam da ova ploča nudi pogled u proces našeg stvaranja glazbe, a glazbeno i konceptualno, u našu cijelu glazbenu priču', otkrio je glazbenik za Novi list.

'Jazz volim zato što on za mene predstavlja glazbeni stil koji se zasniva na slobodi istraživanja i promicanju ogromnog raspona skupnog međudjelovanja. Sviđaju mi se brojni oblici i forme koje jazz može preuzeti i različitost osobnosti koje sviraju tu glazbu čineći glazbenu zajednicu', kaže.

'U gitaru sam se zaljubio slušajući oca kako ju svira. Tada sam imao četiri godine. Vidjevši koliko uživa svirajući ju zainteresirao sam se za to glazbalo, a ta znatiželja je i danas prisutna', otkriva glzabenik.

Kao uzore navodi: 'Od gitarista uvijek sam se divio Jimu Hallu, Djangu Reinhardtu, Charlieu Christianu, Eddieu Langu, Tonyju Riceu, Johnu Abercrombieu, T-Boneu Walkeru i Docu Watsonu.'

Avantgarde Jazz Festival održat će se prvi put u Rovinju ove godine, a domaćoj i međunarodnoj publici će predstaviti velika imena svjetske jazz scene. Na popisu izvođača ovogodišnjeg izdanja Avantgarde Jazz Festivala su: Julian Lage Group, Anat Cohen Quartet, Dr. Lonnie Smith Trio, New Gary Burton Quartet, George Benson i Return to Forever IV. Program festivala trajat će od 13. svibnja do sredine srpnja, a lokacije održavanja koncerata su hotel Monte Mulini, pozornica Monte, bivša Tvornica duhana Rovinj i travnjak hotela Eden.