CHRISTIAN POVEDA

Tragična smrt redatelja koji je živio s opasnim bandama

08.01.2014 u 10:18

Bionic
Reading

Nedjeljna Avvantura na tportalu u nedjelju, 12. siječnja nudi potresan i šokantan dokumentarni film francuskog redatelja i reportera Christiana Povede, 'La Vida Loca', koji govori o životu opakih bandi na ulicama El Salvadora. Christian Poveda, jedan od najtalentiranijih reportera svoje generacije, slovio je i kao najhrabriji reporter specijaliziran za kompleksna politička pitanja i opasne teme o kojima se mnogi ne usude ni govoriti

 Netom nakon završetka snimanja kontroverznog dokumentarca 'La Vida Loca', Christian Poveda je u 52. godini života 2009. godine, nađen ubijen u blizini El Salvadora. Njegov dokumentarac nas uvodi u svijet zloglasne američke bande MS- 18, za koju se nagađa da i sama stoji iza redateljevog ubojstva.

Christian je rođen u Alžiru. Njegovi djedovi (jedan anarhist, drugi komunist) bili su prognanici iz tadašnje Francove Španjolske. Christian je upravo svoje djedove često spominjao kao osobe koje su ga inspirirale za dublji politički angažman. Nakon Alžirske nezavisnosti, obitelj Poveda se ponovno seli u Francusku. Amater s 'dobrim okom' - Christian je u dobi od 19 godina počeo prodavati vlastite fotografije, a sljedećih godina kao reporter pratio je ratna stanja diljem svijeta, s naglaskom na Latinskoj Americi. Građanski rat u El Salvadoru pokazao se kao Povedina veća odskočna daska.

Njegovi reporterski radovi osvanuli su u publikacijama kao što su Paris Match, Newsweek i Time magazine. Poveda je, kao i Robert Capa, modelirao vlastiti život prema onom s čime se susretao u svom reporterskom djelovanju. Poveda nije pretjerano mario za estetiku. Mario je za ljude koje je fotografirao i snimao, izravno se uključujući u njihove živote.

Osamdesetih godina, Poveda počinje snimati dokumentarne filmove fokusirajući se na živote mladih boksača i hrvača. U francuskim medijima Povedu se tretiralo kao svadljivog autsajdera. Ti isti vlasnici medija koji su se susretali s agresivnijom Povedinom stranom na dogovorenim sastancima nisu mogli zanijekati sjajan materijal koji im je dostavljao, živeći mjesecima sa subjektima svojih priča, bez obzira na ograničen budžet. Poveda je razvio vlastiti stil filmskog dokumentiranja u novinarskom smislu pokazujući kako izgleda život izvan francuskih granica.

Foršpan filma 'La Vida Loca'


Život Christiana Povede završava u ruraloj regiji Tonacateque sjeverno od San Salvadora. Redatelj i reporter nađen je u ubijen u autu. Na dan svoje smrti, Poveda je planirao posjetiti bandama pogođen prostor Soyapanga kako bi dogovorio intervju sa ženskim članicama bandi za French fashion magazine

Kako bi snimio svoj dokumentarac 'La Vida Loca', Poveda je praktički živio s članovima samoprozvane bande MS- 18 snimajući njihovo nasilno ponašanje, konzumiranje droga, seanse tetoviranja i pogrebe. Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Koucher za Povedu je rekao kako je riječ o cijenjenom profesionalcu koji se nije libio riskirati u ime slobode informacije. Prije smrti, Poveda za Los Angeles Times izjavljuje da je unatoč drogama, razbojstvima i brutalnosti koju je zabilježio u filmu 'La Vida Loca', razvio empatiju prema snimanim članovima bandi, opisujući ih kao žrtve društva i političkog sustava.

'Koliko god djelovali divlje, bande su jako dobro strukturirane organizacije i odluka koja se donese u njihovim redovima, ujedno je i finalna. Kada sam to shvatio - više nisam imao nikakvih problema', izjavio je Poveda.

Filmove 'La Vida Loca' i 'Silent Ones' besplatno pogledajte na avvantura.tportal.hr u nedjelju, 12. siječnja od 18 do 24 sata u sklopu Nedjeljne Avvanture na tportalu. Nakon toga možete ih gledati uz minimalnu naknadu od 7,50 kuna u sklopu usluge Video on Demand.