ŠARMANTNI BOSANAC

Tko je zapravo Amel Ćurić, pobjednik X Factora?

23.06.2015 u 16:31

Bionic
Reading

Amel Ćurić u 'X Factoru' je pobijedio zahvaljujući odličnim pjevačkim interpretacijama. Kad se počeo baviti glazbom i što će nakon pobjede u showu, ispričao je za tportal

'Još uvijek sabirem utiske iako se neće sabrati još nekoliko dana. Potajno sam se nadao pobjedi, no zapravo mi je nezamislivo da sam dvaput pobijedio na glazbenom natjecanju', izjavio je ovogodišnji pobjednik showa X Factor Adria Amel Ćurić, 35-godišnjak iz Gračanice. Zbog svog šarma i vokalnih interpretacija, dobro se snašao u svim glazbenim žanrovima i postao miljenik i publike i žirija.

Amel je rođen 7. kolovoza 1980. u Gračanici. Glazbom se počeo baviti 1988. Prvo su ga zanimale sevdalinka i harmonika pa su ga roditelji, otac Fikret i majka Nerminka upisali u osnovnu muzičku školu. Kad je došlo do rata u BiH, škola je prestala s radom pa je Amel prve akorde na gitari naučio boraveći u skloništu. To mu je ujedno probudilo zanimanje za rock glazbu.

Nakon rata bio je član u bendovima s kojima je nastupao u Tešnju, Tuzli, Gračanici i Orašju. Pobjedom u superfinalu prvog BiH reality showa OBN Music Talents 2003. počinje karijeru pop-rock glazbenika. Svoj prvi studijski album 'Urnebes' objavio je 2006. Na albumu koji je u BiH dobro prošao nalazi se i pjesma Nermina Puškara 'Moja djevojka' koja je bila nominirana za bih. glazbenu nagradu Davorin 2005. za pjesmu godine.

Svaku pjesmu koju je otpjevao u showu posvetio je svojoj djevojci Jeleni i roditeljima koji su ga bodrili i bili mu podrška tijekom proteklih mjeseci. Upravo je 65-godišnjem ocu prvom potrčao u zagrljaj nakon pobjede.

'Nakon operirane kralježnice me podigao na sceni i to nije mala stvar. Oduvijek je vjerovao u mene, kao i ostatak moje obitelji. Na samom početku showa su mi poručili Ti ćeš pobijediti, nemaš se što sekirati', otkrio je Amel.


Amelu je prvi čestitao otac Fikret, jedan od prvih DJ-a u Bosni koji danas izrađuje gitare, slikai preparira životinje

Najveći oslonac tijekom showa, ali i inače mu je djevojka Jelena Čabarkapa, studentica agronomije. S njoj je tri godine, a upoznali su se na jednom od pjevačkih natjecanja. Jelena je, doznajemo, ljubiteljica filmova, posebno romantičnih komedija, a uživa i u čitanju knjiga o drevnim civilizacijama. Trenirala je odbojku i rekreativno igrala nogomet. Svog Amela, osim uživo, srčano je bodrila i na svom facebooku-profilu na kojem je pozivala prijatelje da navijaju za Amela.


S 28-godišnjom Sarajkom Amel je u vezi tri godine

Od samog početka Amel je predosjećao kako će se upravo s Bobijem Mojsovskim suočiti u samoj završnici natjecanja te mu je odmah rekao da će se njih dvojica naći zagrljeni u finalu. Njega će od osvojene nagrade od 20 tisuća eura kao pobjednik showa X factor Adria povesti na ručak. Ostatak novca će, kaže, uložiti isključivo u karijeru. Pobjedu u ovom showu moći će puno bolje iskoristiti zbog jačeg formata showa, veće dostupnosti interneta i društvenih mreža, producenata koji su ga pratili kroz to natjecanje te regionalne zastupljenosti koja mu je, ističe, već dugo potrebna.

'Ja sam čisti primjer za to da kada nešto stvarno i iskreno želiš, to će ti se i ostvariti. Vjerujte u svoje snove i želje', poručio je Amel budućim natjecateljima showa i onima koji se žele upustiti u glazbenu karijeru. Najviše bi, rekao je u šali, volio imati karijeru kao Massimo Joksimović, odnosno kao dvojica mentora iz showa. Ističe kako ne bi pjevao narodnjake.

'Možda se i to dogodi, ali u nekim poznim godinama, ali više kao nešto urbano i kulturno, ali turbofolk ne bih', rekao je.

Jedna od tri pjesme koje je Amel pjevao u finalu showa je 'It's my life' od Bon Jovija koju je pjevao i u polufinalu natjecanja 2003. godine.

Pogledajte kako je Amel tada otpjevao pjesmu: