NAGRADNJAČA

Tko ide na koncert Garya Burtona

27.06.2011 u 10:35

Bionic
Reading

Višestruki dobitnik Grammyja, glazbenik koji je svijetu predstavio stil sviranja vibrafona s četiri palice i popularizirao duet format u džezu – Gary Burton, svoj prvi nastup u Hrvatskoj održat će 1. srpnja u sklopu Avantgarde Jazz Festivala. A tportal.hr poklanja 5x2 ulaznice svojim čitateljima

Koncert će se održati na atraktivnoj lokaciji travnjaka hotela Eden s početkom u 21 sat, a uz Garyja Burtona (vibrafon) nastupiti će Julian Lage na gitari, Antonio Sanchez na bubnjevima i Jorge Roeder na bas gitari.

Burton je poznat po pijanističkom stilu sviranja vibrafona s četiri palice što je postao modelom za generacije džez vibrafonista koji su stasali u posljednja tri desetljeća te je bio jedan od prvih koji je svirao fusion. Dobitnik je mnogobrojnih priznanja i nagrada. Godine 1968. magazin Down Beat proglasio ga je džezistom godine, kao najmlađeg u povijesti, 1972. je primio svoju prvu nagradu Grammy za album 'Alone at Last'. Tu je nagradu dobio još pet puta.

Tijekom svoje karijere snimio je desetke albuma za prestižne diskografske tvrtke i ostvario suradnje s vodećim i ne samo s džez glazbenicima: Carlom Bley, Gatom Barbieriem, Keithom Jarrettom, Steveom Lacyjem, Herbiejem Hancockom, Stephaneom Grappeliem, Daveom Hollandom, Ralphom Townerom, B.B. Kingom, Astorom Piazzolom... Jednu od najvažnijih suradnji ostvario je s pijanistom Chickom Coreaom s kojim svira već gotovo četrdeset godina, najčešće u formaciji dua. Surađivao je i s interpretima klasične glazbe i izvodio djela klasične literature.

Po dvije ulaznice osvojili su:

Natalija Kovač
Eugen Novaković
Dario Brajković
Elvin Zejnilhodžić
Jasna Tomić