POST PUNKERI IZ BROOKLYNA

The Men dolaze u Močvaru na vrhuncu slave

14.03.2013 u 12:00

Bionic
Reading

Dok u svjetskim glazbenim medijima pljušte pohvale njihovom četvrtom albumu 'New Moon', i nas je razveselila vijest da nam, u organizaciji Lynx Lynx Musica, u zagrebačku Močvaru 27. ožujka dolaze izvrsni njujorški post punkeri The Men

The Men su osnovali Nick Chiericozzi, Chris Hansel i Mark Perro 2008. godine, a prije nego što im se pridružio i bubnjar Rich Samis iza sebe su već imali izdana dva odlična studijska albuma We Are The Men i Immaculada, kao i nekoliko izdanja na kazetama koja su dijelili preko svoje internetske stranice.

Bruklinška četvorka tada snima svoj treći studijski album Open Your Heart na kojemu glazbeni izričaj proširuju utjecajima psychedelic rocka, surf rocka te melodičnog countrya. Album 2012. godine objavljuje cijenjenja etiketa Sacred Bones Records za koju osim The Men svoja izdanja objavljuju i Zola Jesus, Moon Duo, The Fresh & Onlys, Wymond Myles te Woods

Iste godine kritika je album izvrsno prihvatila i ocijenila natprosječnim brojkama (9/10 spin.com, 8.5/10 Best New Music pitchfork.com, 4.5/5 sputnikmusic.com, 4/5 consequenceofsound.net, 4/5 allmusic.com, 4/5 guardian.co.uk, 4/5 slantmagazine.com).

Četvrti album New Moon snimljen je uz pomoć Bena Greenberga kao dodatnog pojačanja u studiju, a on im se pridružuje i u nastupima uživo na bas gitari.

Kao svoje uzore osnivači The Men navode Sonic Youth, Foo Fighters, Led Zeppelin, Black Sabbath, Yo La Tengo i The Jesus Lizard, a njihov se izričaj može, kako s njihovim glazbenim uzorima tako i s drugim velikanima post punk i no wave scene, usporediti s MC5, The Replacements, Fugazi i Buzzcocks kao i aktualnim protagonistima post punk i garažne rock scene Fucked Up, METZ i Ty Segall

The Men trenutno broji petero članova, ne pokorava se standardnom 'frontman plus bend' formatu već je predan filozofiji u kojoj su svi članovi jednako bitni i potpuno ravnopravni. Upravo ta jedinstvenost rezultira uvijek svježom fluidnosti između članova i njihovih uloga na instrumentima.

To im dozvoljava konstantno širenje glazbene palete i glazbenog izričaja, što se može čuti i doživjeti slušajući posljednja dva studijska albuma na kojima se The Men, od jednostavnijih i agresivnih melodija s prva dva albuma uspješno odmaknuo prema melodičnom i vješto aranžiranom post punku.

Piano, mandolina, usna harmonika i vokalne harmonije sastavljene od četiriju glasova, kao i standardni instrumenti, satkani su i isprepleteni u novi materijal, nazvan New Moon, duhovno obojan emotivnim tekstovima koji opisuju ushićenje i napuštanje povijesti.

New Moon ljubavno je pismo posvećeno veličanstvenom kontinuumu uz veliku dozu poniznosti, koje pritom razotkriva iluziju velike ograničenosti dok se sama esencija može opisati osobinom ponovnog vraćanja u izvor odnosno u jedno. Vibracijske veze i titranja albuma New Moon kompas su koji nas kroz teške i zahtjevne situacije usmjerava na dugom putu prema domu i koji nas uvijek iznova podsjeća da nakon noći dolazi dan.

Tportal.hr će jednog čitatelje nagraditi s dvije ulaznice za koncert!

Dvije ulaznice za koncert osvojila je Dora Novinc Zagoršćak.

Ovako The Men zvuče uživo