U KINIMA: 'ZABRANJENA LJUBAV'

Tanušan spektakl s Kirsten Dunst kao ukrasom

05.03.2013 u 10:22

Bionic
Reading

'Zabranjena ljubav' je film s mnogo neiskorištenog potencijala i solidnim glumcima čiji su likovi plošni i nezanimljivi

Zabranjena ljubav' je, gledajući najave, potencijalno zanimljiv film, ali konačni rezultat ne ispunjava očekivanja. Juan Diego Salanas, redatelj i scenarist, kroji vizualno tanušan spektakl s Kristen Dunst kao ukrasom spektakularnog alternativnog svijeta u kojem nažalost nedostaje konkretnih i zanimljivih likova. Salanasu je ovo prvi dugometražni film većeg budžeta što ne oklijeva iskoristiti kada su u pitanju specijalni efekti, ali scenarij mu je zbrka bez dobrog balansa između ljubavne priče i znanstvenofantastične pozadine.


Glavni glumci Jim Sturgess i Kirsten Dunst možda nisu najviša razina glumačke ponude, ali svakako imaju talenta i iskustva, pogotovo Sturgess koji se nedavno dokazao dobrim nastupom u 'Atlasu oblaka'. Problem ovdje ne leži u njihovim pojedinačnim sposobnostima, već u slabim likovima, odnosno traljavom razvoju njihova ljubavnog odnosa. Zapravo jedino Sturgessov lik predstavlja svojevrsnu zanimljivost gledatelju jer ima specifičnosti koje ga odvajaju od ostalih, a Dunst djeluje samo kao ukras na ekranu. Posljedica očajne karakterizacije Kirsteninog lika je nedostatak kemije između nje i Sturgessa jer gledatelju nije jasno što ih zapravo povezuje, odnosno što on u njoj vidi. Kako je njihovo 'sudbonosno spajanje' zapravo glavna tema filma, a znanstvenofantastični aspekt samo slabo razrađena pozadina, cjelokupni uradak brzo postaje dosadna gnjavaža. Salanas uzima inspiraciju iz mnogo konkretnijih znanstvenofantastičnih ostvarenja i pruža nekoliko sjajnih ideja, ali umjesto da na njima poradi, često ih odbacuje u korist slabog ljubavnog odnosa koji uistinu ne pruža zanimljivost ili inovaciju.


Zaključno, 'Zabranjena ljubav' je film s mnogo neiskorištenog potencijala i solidnim glumcima čiji su likovi plošni i nezanimljivi. Znanstvenofantastični elementi ne pružaju dovoljno da bi ljubitelji tog žanra ostali zainteresirani, a ljubavna priča je odavno prožvakani kliše. Zahvaljujući vizualnoj kreativnosti i općenito sjajnoj režiji film nije posve zanemariv, ali teško ga je preporučiti s obzirom na nedostatke, pogotovo gledateljima iskusnim u žanru fantastike i drame.