25 FPS

Suvremena eksperimentalna scena u Zagrebu

15.09.2010 u 14:52

Bionic
Reading

Od 21. do 26. rujna u Kinu SC-a i Teatru &TD već šestu godinu zaredom održat će se Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS

Tijekom šest festivalskih dana posjetitelji će moći pogledati neke od najintrigantnijih ostvarenja suvremene eksperimentalne scene, a kroz bogat popratni program moći će, između ostalog, otkriti radove legendi avangardnog filma, najavile su na tiskovnoj konferenciji organizatorice i selektorice programa Marina Kožul Mirna Belina i Sanja Grbin

Natjecateljski program sastoji se od 48 filmova podijeljenih u osam tematskih blokova. Svaki blok traje šezdesetak minuta i pruža uvid u različite načine na koje se redatelji koriste filmom da bi nešto dočarali, prikazali ili poručili. Neki od autora zamaglili su i same granice filmskih rodova, stvarajući djela koja se jednako mogu shvatiti kao eksperimentalni i dokumentarni, a ponekad i kao antropološki eseji.

Neka bude trnja

Najintrigantniji među njima svakako je cijenjeni američki redatelj Cameron Jamie, poznat po hrabrom odabiru tema i originalnom spajanju pokretnih slika i glazbe. Njegova 'Masaža povijesti', praćena hipnotičkim soundtrackom grupe Sonic Youth - posebno rađenim za Jamiejev film - dokumentira bizarne rituale skupine mladića iz predgrađa Alabame koji svoje snimke plesa i padanja u trans objavljuju na internetu. Glazba je bitan element i u 'La bohème' kultnog redatelja Wernera Herzoga, koji je istoimenu Puccinijevu operu smjestio u Etiopiju te tako napravio intrigantni miks filmskih i glazbeno-scenskih rodova.

Ovogodišnji natjecateljski program također nudi uvid u intrigantnu američku eksperimentalnu scenu. Tu se nalaze i domaćoj publici poznati autori poput Petera Millera (Portet), koji je bio nagrađen na 25 FPS-u, ali i nova imena poput Michaela Robinsona, koji je u određenim krugovima već izgradio zavidnu reputaciju, a domaćoj će se publici predstaviti filmom 'Ako bude trnja'.

Od mladih autora koji čekaju svoju afirmaciju treba istaknuti 'Nou', domišljat i atmosferičan film Pauline Julier koji kroz priču o banci biljnog sjemena na Svalbardu suptilno spaja niti apokaliptične fantazije i politike. Među autorima koji čekaju svoju afirmaciju treba spomenuti i Dalibora Barića, mladog hrvatskog autora i festivalskog debitanta koji svojim kolažnim animacijama u filmu 'Pain so Light that Appears as Tickle' istražuje manipulacijski potencijal filmskog svjetla u kreiranju naših žudnji. Uz Barića, u programu se nalazi i novi film Davora Sanvincentija, dobitnika nagrade Radoslav Putar 2010. za najboljeg mladog hrvatskog umjetnika, čiji je film 'Rijeka' rađen u suradnji s Christianom Fenneszom, zvijezdom suvremene elektroničke glazbe.

Animirani film 'Nespavanje ne ubija' Marka Meštrovića prikazan je u natjecateljskom programu Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, dok je 'Atlantiques' redateljice Mati Diop proglašen najboljim kratkim filmom na festivalu u Rotterdamu. Diop je inače poznata i u glumačkom svijetu, posebice nakon glavne uloge u filmu '35 rhums' Claire Denis

Pain so light that appears as tickle

O pobjednicima će ove godine odlučivati tročlani žiri, a svatko od njih pripremio je i vlastiti program. Nizozemski multimedijalni umjetnik i trenutačno jedan od najznačajnijih europskih eksperimentalista Joost Rekveld predstavit će se  retrospektivnom svojih zapanjujućih apstraktno-svjetlosnih ostvarenja. Kustosica Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Leila Topić pripremila je program 'Što vidiš, to čuješ' koji se bavi međuodnosom filmske slike i zvuka, dok je vizualni umjetnik i kustos Florian Wüst pripremio vrlo aktualan program 'Slom tržišta', u kojem ćemo moći pogledati i klasike Hansa Richtera (Inflacija) i Johana van der Keukena (Početnica).

Iz popratnog programa valja izdvojiti Hrvatski fokus, program koji donosi godišnji presjek domaćih eksperimentalnih ostvarenja, te retrospektivu filmova Petera Kubelke, legende svjetskog avangardnog filma, koja će biti podijeljena u dva termina, a Kubelka će kao gost festivala kombinirati projekcije s predavanjima koja slove kao neponovljivi događaji.

Festival će ove godine posjetiti brojni autori: Pauline Julier, Guillaume Cailleu, Devin Horan, Anna Abrahams, Ya-Li Huang, Phill Niblock Rei Hayama, Zachary Epcar, Pip Chodorow

Posljednjeg dana festivala održat će se projekcija nagrađenih filmova. Svaki član žirija dodijelit će po jedan grand prix i posebno priznanje, svoje će presuditi i žiri kritike, a tu je i vrijedna nagrada FUJI u filmskom materijalu. Kao i svake godine, i publika će glasanjem nakon projekcija birati svog favorita koji će biti proglašen u nedjelju prije projekcije nagrađenih filmova.

Sve projekcije su besplatne, a druženje i opuštanje odvijat će se u večernjim satima u prostoru kafića Teatra &TD, gdje će atmosferu zagrijavati neka od trenutno najtraženijih imena zagrebačke party scene. DJ Yas, DJ BO1, KM, Kelzo i DJ Xed na raznim su klupskim večerima po Zagrebu i okolici već izbrusili svoj specifični elektro-izraz koji istovremeno koketira s ležernošću diska i žestinom nu ravea, a svojim će setovima garantirano razgibati sve ukočene zglobove.