FRONTMEN AZRE

Štulić: 'Ne želim skončati u bijedi kao Billie Holiday'

05.04.2015 u 10:52

Bionic
Reading

Branimir Johnny Štulić koji se već 30 godina spori s izdavačima, poručio je da neće objavljivati nove pjesme i knjige dok se ne riješi problem s njegovim autorskim pravima, objavio je Blic

Frontmen Azre zbog kršenja autorskih prava vodi sudski spor s izdavačkim kućama Plato, Komuna i Hi-fi te Croatia Records. Zbog toga je još uvijek ljut, u progonstvu u svojem domu u Nizozemskoj, piše Blic.

'Sudovi u Srbiji su barem prihvatili žalbe mojih odvjetnika, dok u Hrvatskoj nisu čak željeli ni započeti postupak. Ja sam zaista jedinstven slučaj vjerojatno u svijetu, da mi se za sve moje glazbene i literarne radove nisu plaćali zasluženi honorari. Mnogi misle da meni nije stalo do novca, ali ja ne razmišljam tako. Normalno je da dobijem novac koji sam pošteno zaradio. Nitko mi ne može uzeti dušu. Blues pjevačica Billie Holiday je umrla u bijedi, a ja kažem nije sirota Billie, već skladatelj i pisac Johnny, ne želim tako skončati', kazao je Štulić koji i dalje u nizozemskom Houtenu živi bez osobnih dokumenata.

Još uvijek tvrdi da nikada nije potpisao nikakve ugovore s izdavačkim kućama za svoja djela, dodajući da se početkom osamdesetih, da bi dobio honorare, morao učlaniti u SOKOJ. Ipak, tvrdi, oni mu nikad ništa nisu isplatili, kao razlog navodeći greške pri prelasku na kompjutorski sustav.

'Iz SOKOJ-a sam izašao u veljači 1981. godine. Otada pa sve do dana današnjeg pjesme Azre, moji kasniji solo albumi, stalno se reizdaju, kao i moja sabrana djela koja je tiskao Plato. Ja za trideset godina eksploatacije mojih djela pravdu ne mogu dobiti ni na sudu. Moji zahtjevi budu odbačeni i zastarjeli. A za to vrijeme, mnogi puno zarađuju na mojim djelima. To se može usporediti s razduživanjem u vojsci. Kad se netko razdužuje u vojsci, a netko mu je ukrao remen, on ga krade drugom vojniku, sljedeći put vojnik kojeg su pokrali krade remen novom regrutu i tako unedogled. Netko tko se jednom bude ozbiljno upustio u razmjere pljačke mog djela i sve to bude objelodanio i dokumentirao, zaslužuje Pulitzerovu nagradu', poručio je kultni glazbenik.