USKORO U KINIMA

Što sve trebate znati o filmu 'Svećenikova djeca'

14.12.2012 u 18:48

Bionic
Reading

Film 'Svećenikova djeca' koji za dva tjedna stiže u kina redatelj Vinko Brešan radio je prema scenariju Mate Matišića, a obrađuje temu povećanja nataliteta na malom hrvatskom otoku

Iščekivana komedija 'Svećenikova djeca' u režiji Vinka Brešana stiže na domaća kinoplatna početkom 2013. Nakon što se premijerno predstavi zagrebačkoj publici 27. prosinca, od 3. siječnja 2013. započinje s prikazivanjem diljem Hrvatske.

Mladi svećenik, došavši u službu na mali dalmatinski otok, zabrine se zbog pada nataliteta. Problem odluči riješiti bušenjem zapakiranih kondoma, a pomažu mu apotekar i trafikant. Trojac tako zdušno radi na povećanju nataliteta.

'Teško mi je reći je li ovo moj najsmješniji film, ali čujem da se publika na probnoj projekciji jako dobro zabavljala', rekao je redatelj 'Svećenikove djece' Vinko Brešan za 24sata. Film, prema scenariju Mate Matišića, originalno se događa u gradiću na kopnu, ali Brešan ga je smjestio na mali otok, jer najlakše je, kaže, kontrolirati kontracepciju kad imaš samo jednu trafiku i apoteku. Na otoku će uskoro biti toliko beba i vjenčanja pa situaciju dolazi provjeriti biskup kojega glumi Lazar Ristovski.

Svećenikova djeca

Glavni junak filma je mladi i predani svećenik don Fabijan (Krešimir Mikić) koji u sklopu svoje službe stiže na mali dalmatinski otok - zabrinut zbog rapidnog pada nataliteta, on u duhu katoličke vjere započinje neobičnu akciju: buši zapakirane kondome.

'Ljudi su mu se obraćali na ulici i tražili savjete', kaže Brešan.

Mikić kaže kako nikog nije ostavio u uvjerenju da je svećenik, a za ulogu se pripremao tako što je provodio puno vremena sam.