SAZNAJTE NA AVVANTURI

Što spaja Izraelce i Palestince?

15.01.2014 u 16:05

Bionic
Reading

Uz film 'Oliver Sherman', 19. siječnja u sklopu Nedjeljne Avvanture na tportalu moći ćete pogledati zanimljiv izraelsko-palestinski omnibus 'Water', o naslovnoj tekućini koja život znači

Water je filmska suradnja stvorena unutar Odjela za film i televiziju Sveučilišta Tel Aviv. Mala grupa izraelskih i palestinskih redatelja, okupljena oko inicijatora Yael Perlov, režirala je 2012. igrani film s potpunom umjetničkom slobodom istražujući snažnu poveznicu: vodu. Voda je pjesnička i pastoralna tema, ali jedna koja je jednako politička i nasilna u kontekstu izraelsko-palestinskih sukoba. Voda jednako pripada objema sukobljenim nacijama koje same uspijevaju nadići predrasude i politička zastrašivanja.

Still Waters

Izraelski par pronalazi svoj komadić raja, podalje telavivske ludnice uz drevni izvor u blizini Jeruzalema. Isti izvor koristi i grupa Palestinaca na putu do posla u Izraelu. Točno u podne primorani su gledati jedni druge u oči.
Režija: Nir Sa’ar i Maya Sarfaty

The Water Seller

Cijelog ljeta prodavač vode Abu Firas radi u Betlehemu od jutra do mraka. Grad pati od nestašice tekuće vode i stanovnici su primorani kupovati vodu po nevjerojatno visokim cijenama.
Režija: Mohammad Fuad

Raz and Radja


Umorni vojnik Raz i Radja, Palestinac koji je prekršio policijski sat, pokušavaju upaliti stari vodni kamion, a društvo im radi prijateljski raspoloženi magarac.
Režija: Yona Rozenkier

Eye Drops

Mohammad Bakri živi sa svoja dva sina Salehom i Ziadom u malom stanu u Tel Avivu. Susjeda Sarah, koja je preživjela Holokaust, zamoli ih da joj asistiraju pri kapanju oka, nakon čega jedinstvena i tajnovita veza među njima počne rasti.
Režija: Mohammad Bakri

Kareem’s Pool

Sedamdesetogodišnji Kareem vraća se u Palestinu nakon 30 godina u Chicagu. Po povratku izgradi bazen na kojemu se odmaraju palestinske obitelji. Idilu pomute iznenadni doseljenici.
Režija: Ahmad Bargouthi

Drops

Vojnik bježi iz svoje divizije i ulijeće u kupaonicu u vojnoj bazi kako bi došao do daha. Perući se, počinje stvarati simfoniju od kapljica u padu, što ga odvodi u djetinjstvo kad se kupao u kadi odbijajući izaći iz nje.
Režija: Pini Tavger

Now and Forever

Ortodoksnu židovku Sarah roditelji vode potencijalnom ženiku. Arapski vodoinstalater Mohanad otkriva da se Sarah skriva te započne komunicirati s njom preko zatvorenih vrata.
Režija: Tal Haring

Film 'Water' besplatno pogledajte na avvantura.tportal.hr u nedjelju, 19. siječnja od 18 do 24 sata, u sklopu Nedjeljne Avvanture na tportalu. Nakon toga možete ga gledati uz minimalnu naknadu od 7,50 kuna u sklopu usluge Video on Demand