GLAZBENI DOKUMENTARCI

Što morate pogledati na Starigrad Paklenica Film Festivalu

02.08.2013 u 12:00

Bionic
Reading

U jedinstvenom ambijentu kina smještenog u klisurama nacionalnog parka ove ćete godine, od 3. do 8. kolovoza, imati prilike pogledati dokumentarne priče iz svijeta rocka, bluesa, jazza i reggaea – evo koje filmove ne smijete propustiti!

NICK CAVE: ROAD TO GOD KNOWS WHERE
Izvan konkurencije, stari (1990. godina!) dokumentarac koji bilježi turneju Nicka Cavea i Bad Seeds u SAD-u tijekom 1989. godine. Čak i ako ste fan koji ovo zna napamet, isplati se ponoviti gradivo na velikom platnu.


FREDDIE MERCURY: THE GREAT PRETENDER
Prošle godine na SPFF-u smo gledali priču o Queen – ovog puta, dolazi dokumentarac koji se fokusira na frontmena rock atrakcije, s potpisom iste produkcijske ekipe. Veliki hit BBC-ja nominiran za nekoliko nagrada.

HUGH LAURIE: DOWN BY THE RIVER
U isto vrijeme, Laurie je bio najbolje plaćeni TV glumac, zahvaljujući seriji 'Dr. House', ali i hvaljeni blues glazbenik koji je snimio već dva albuma. Ovaj dokumentarac mješavina je road tripa i priče o tome kako se jedan engleski glumac zaljubio u američki jug i šešire.


MARTINO UNSTRUNG
Još jedno putovanje Amerikom, ali i psihologijom glazbenog genija – neuropsiholog Paul Broks putuje u Ameriku upoznati Pata Martina, legendarnog jazz gitarista koji je izgubio pamćenje nakon operacije mozga. Pri upoznavanju Martina pomažu mu Les Paul, Joe Pesci, Carlos Santana, Pete Townsend...


MARLEY
Epski, 145 minuta dugi pogled u život, svijet i stvaralaštvo legende s Jamajke – sve što ste htjeli znati o Bobu Marleyju, a niste imali koga pitati, čeka vas u ovom djelu Kevina MacDonalda.


DAMIR AVDIĆ: PRAVI ČOVJEK ZA KAPITALIZAM
Iz Slovenije dolazi dokumentarac o junaku undergrounda iz Tuzle, koji urla na svjetske nepravde uz pomoć svoje gitare – 'bosanski psiho' Damir Avdić dobio je vlastiti dokumentarni tretman, koji će svoju veliku premijeru doživjeti upravo u Paklenici.


OTROCI SOCIJALIZMA
Rane osamdesete i prvi val slovenskog punka – priču o Pankrtima svi znate, sada je vrijeme da naučite ponešto i o Otrocima socijalizma, slovenskim kraljevima novog vala i post-punka.


SEARCHING FOR SUGAR MAN
Za one koji su propustili ovog oskarovca u hrvatskim kinima, eto prilike za nadoknaditi propušteno – jedinstvena priča o jedinstvenom glazbeniku, dobrim pjesmama i humanizmu. Što manje znate unaprijed, bolji će vam biti film.