FRANŠIZE I POTENCIJALNE FRANŠIZE

Što ćemo gledati u kinima ovog ljeta

04.05.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Za filmsko ljeto pred nama holivudska tvornica dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih snova pripremila je brdo franšiza, potencijalnih franšiza, ali i ponešto filmova koji ne kalkuliraju s mogućim nastavcima

Od dobrih starih i naizgled vječnih franšiza stižu nam 'Zvjezdane staze: U tami', željno iščekivani nastavak, drugi u režiji J.J. Abramsa koji trenutno ima monopol nad zvijezdama, jer u svojim rukama drži i redateljsku palicu 'Zvjezdanih ratova'.

Prije nekoliko dana stigao nam je 'Iron Man 3', po mišljenju kritike siguran hit i daleko najbolji dio (trenutno) trilogije, s Robertom Downeyjem Jr-om kao Tonyjem Starkom.

Na velike ekrane vraća se i veći od najvećih superjunaka - Superman - i to u filmu 'Man of Steel'. Ponovno probuđeni letač s velikim S na prsima zahvaljuje svoja nova proljeća, ili ljeta, Henryju Calvillu, prvom Britancu u plavo-crvenom odijelu i režiseru Zacku Snyderu


Superman se vraća nakon sedam godina i neuspjelog filma 'Superman – povratak', a Amy Adams, koja tumači Lois Lane, vjeruje da je pravi trenutak za veliko S. 'Ideja da se novoj publici predstavi nov pogled na Supermana odlična je jer se njome otvara velik i neotkriven prostor. Izuzetno puno ideja skriva se u prašinom prekrivenim stripovima', izjavila je Amy.

Među ovoljetnim nastavljačima su i 'The Wolverine', 'Brzi i žestoki 6', 'Starci 2', 'Monsters University', 'Despicable Me 2' i Štrumpfovi 2'.

Slijede filmovi koji bi, uspiju li privući gledatelje u kina, mogli biti počeci novih franšiza. U prvom redu 'World War Z', u kojemu se publici neodoljiv Brad Pitt bori protiv zombija, i 'Pacific Rim' Guillerma del Tora, u kojemu se sukobljavaju roboti i morska čudovišta.


S odličnom gledanošću računa i vestern 'The Lone Ranger' s Johnnyjem Deppom i dijelom ekipe koja stoji iza 'Pirata s Kariba' - redateljem Goreom Verbinskim i producentom Jerryjem Bruckheimerom. Iako vesterni u posljednje vrijeme nisu najsigurniji mamac za publiku, ekipa filma dobro zna kako je zavesti i dovesti je u kina. A ako to uspiju, možemo biti sigurni da će usamljeni jahač ubrzo dobiti kompanjona.

Iako čini okosnicu, šuma (i potencijalnih) filmskih serijala ipak nije u potpunosti zavladala Hollywoodom. U mjesecima pred nama u kina će stići nekoliko obećavajućih naslova koji ne razmišljaju o nastavcima.

Među filmovima koji sigurno neće dobiti dvojku u naslovu je 'Veliki Gatsby' Baza Luhrmanna s Leonardom DiCaprijem u glavnoj ulozi. Film je nastao na temelju istoimenog romana F. Scotta Fitzgeralda, a uskoro otvara filmski festival u Cannesu.


Tu su i znanstvenofantastična avantura s Willom Smithom, After Earth'; priča o terorizmu, 'White House Down', s Channingom Tatumom i Jamiejem Foxxom te 'R.I.P.D.', u kojemu Jeff Bridges i Ryan Reynolds štite ljude od zastrašujućih duhova koji odbijaju mirno prijeći na drugu stranu.

Matt Damon stiže u kina u fantastičnom trileru 'Elysium' redatelja Neilla Blomkampa, Vince Vaughn i Owen Wilson s komedijom 'The Internship', a Seth Rogen i James Franco u apokaliptičnoj satiri 'This Is the End'. Da djeca i ljubitelji nacrtanih likova ne bi ostali zakinuti, pobrinut će se animirani filmovi Epic', 'Turbo' i 'Planes'.

Za svakoga ponešto, a nakon jeseni ćemo vidjeti kome najviše. Novčanog kolača, naravno, jer holivudska tvornica snova sanja isključivo kroz zelene novčanice.