VUKOVAR FILM FESTIVAL

Šokantna ispovijest jednog pedofila

01.09.2013 u 11:20

Bionic
Reading

Vukovar film festival polako ulazi u završnicu, a u subotu su prikazana dva naslova u natjecateljskoj konkurenciji dugometražnih igranih filmova, no prava atrakcija je šokantan i poučan dokumentarac o pedofiliji

Bohdan Sláma češki je redatelj kojega smo upoznali zahvaljujući njegovom debitantskom igranom filmu 'Divlje pčele'. Ovoga se puta predstavio obiteljskom dramom 'Četiri sunca', prvim češkim filmom koji je ušao u natjecateljsku konkurenciju Sundance film festivala.

U središtu je priče je Jara, simpatični, no pomalo neodgovorni otac 16-godišnjeg Vene, pobunjenog tinejdžera, koji zazire od škole, interesiraju ga samo kul pankersko društvo, alkohol, trava i cure.

Uzor teško može pronaći u Jari koji stalno gubi poslove (zadnji je izgubio jer je uhvaćen kako puši marihuanu tijekom radnog vremena u WC-u) i, iako je dobrodušan i drag, ne uspijeva dovesti svoj život u red. Obiteljska situacija frustrira i njegovu suprugu Janu, Veninu pomajku, pa završi u krevetu s dječakovim antipatičnim učiteljem....

Iako njihova četveročlana obitelj (djevojčica, kći Jare i Jane, samo je statistica sa zadatkom) naizgled solidno funkcionira, ispod površine svi su nesretni i pucaju po šavovima, životi samo što im se ne raspadnu, baš kao i Jarin i Janin brak. Pitanje je može li njihov brak preživjeti međusobne prevare i mogu li njihova djeca iz svega izaći kao bolji ljudi no što su oni sami?

Red suza, red smijeha Slamina je formula za ovu pristojnu dramu koju krase simpatični i pomalo otkačeni likovi, no koja je ipak lišena inventivnosti pa ostavlja dojam kao da smo je već sto puta vidjeli.

U natjecateljskoj konkurenciji festivala, osim 'Četiri sunca', u subotu smo vidjeli i bugarski film 'Srpanj' Kirila Stankova. Svojevrsna je to reinterpretacija kultnog Scottovog filma 'Thelma i Louise', samo su ovdje u igri dvije Telme i Louise, a film nije ni izbliza toliko uspio.

Četiri sunca

Tri prijateljice u bijegu od svakodnevnice (ali i vlastite prošlosti) i životnih problema s kojima se ne znaju nositi kreću na put duž bugarske crnomorske obale, prenapučene turističke meke unutar koje su još davnih dana pronašle svoju skrivenu oazu.

Koristeći slične teme i obrasce kao Scott, Stankov pripovijeda o ženskoj snazi i solidarnosti, uplićući svoje likove u odnose s nekoliko tipiziranih likova i situacija - od fatalnog muškarca i lokalne lude, do siledžija i mafijaša s kojima se u završnici djevojke bore kako bi oslobodile jednu Ruskinju, žrtvu traffickinga, pa i ovaj film završava policijskom potjerom za djevojkama, no sa sretnim završetkom, a i jednom ironičnom političkom porukom. Nakon što umaknu progoniteljima i pobjegnu u Rumunjsku, djevojke zadovoljno zahvaljuju Europskoj uniji. Stankov je možda i nehotice poslao poruku o Uniji kao utočištu za odbjegle prijestupnike, a vjerojatno hotimice onu o Uniji kao perspektivi bolje budućnosti za djevojke.

Najzanimljiviji aspekt filma je što nam otkriva prekrasne bugarske morske pejsaže, no škripavi scenarij, nespretni dijalozi i plošni likovi baš mu ne idu na ruku.

Film koji je obilježio subotu svakako je i jedan od najzanimljivijih dokumentarnih filmova koje smo vidjeli na ovogodišnjem Vukovar film festivalu, barem što se tiče teme, austrijski je film Sebastiana Meisea i Thomasa Reidera 'Razotkrivanje'. Subjekt dokumentarca mladi je arheolog Sven, mladić odrastao u konvencionalnoj obitelj, koji vodi naizgled normalan život, no krije šokantnu tajnu - on je pedofil, i još k tome homoseksualac. Svjestan moralne odgovornosti i tereta koji nosi zbog svojih seksualnih nagona, Sven je odlučio da neće realizirati svoje žudnje kako ne naštetio ni drugima ni sebi. Dojmljiv je to uvid u razmišljanja i životne rutine mladića koji je stalno svjestan toga da bi ga bilo koja akcija u smjeru ispunjenja seksualnih nagona odvela ne samo u zatvor, nego potpuno isključila iz društva u kojem se ionako ne osjeća prilagođeno. Pokušava naći način kako da izađe na kraj sa svojim žudnjama kroz razgovore s drugima, iskusnijima koji su se kastrirali kako bi ugasili seksualnu želju, psihijatrom, na forumima... Uostalom, svoju najdublju intimu dijeli s gledateljima u nastojanju da ovlada sobom.

'Razotkrivanje' nam nudi posve drugačiji pogled na pedofiliju i otkrivajući teške moralne dileme svoga junaka nameće gledatelju brojna pitanja na koja nema jednoznačnog odgovora. Za Svena, koji je svjestan da njegov nagon može naštetiti drugome, cijeli život je borba sa samim sobom. Rezultati njegove borbe i više su nego neizvjesni jer ne postoji recept za svladavanje nagona. Ovaj zanimljiv, šokantan i poučan film navodi i podatak da je u Njemačkoj oko 250.000 pedofila koji nemaju namjeru realizirati svoje želje.

Danas su na programu posljednji naslovi iz natjecateljske konkurencije, među kojima čak tri domaća naslova: kratki igrani 'Lepotan' Saše Bana te dva dokumentarna 'Gangster te voli' Nebojše Slijepčevića i ' Pun kufer' Tomislava Jelinčića.