U KINIMA: 'GREEN LANTERN'

Slabašni SF spektakl

16.08.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Iako uspijeva biti zanimljiv i zabavan, to je još jedan primjer loše adaptacije stripa

Adaptacije Marvelovih stripova pokazale su se punim pogotkom ove godine - 'X-Men: Prva generacija', 'Thor' i najnoviji 'Kapetan Amerika' svidjeli su se podjednako publici i kritici, dok među DC stripovima još uvijek jedino Nolanov serijal 'Batman' uživa u sličnoj popularnosti. Stoga svježa i visokobudžetna adaptacija godinama stare franšize 'Green Lantern' ne iznenađuje. Pitanje je može li redatelj Martin Campbell (odnedavno najpoznatiji po filmu 'Casino Royale') uspješno i uvjerljivo prezentirati zahtjevnu SF tematiku s Ryanom Reynoldsom u naslovnoj ulozi ili je to još jedan flop za adaptaciju DC-ovog stripa?

Kada biće Parallax gotovo ubije jednog od najmoćnijih ratnika odreda Green Lantern, njegov brod pada na Zemlju. Pred smrt nalaže svome prstenu da pronađe dostojnog nasljednika, a to je Hal Jordan (Ryan Reynolds), nadareni testni pilot čija je karijera u padu. Suočen s nemogućim novim spoznajama, Hal mora prevladati svoje strahove i postati pravi borac da bi pobijedio Parallaxa i spasio naš svijet.

Nažalost, 'Green Lantern' je slab i zanemariv uradak. Kao razlozi sigurno se mogu napomenuti zbrka od scenarija i odabir vrhunskih glumaca za uloge koje im ne pristaju u potpunosti. Doduše, upravo loš scenarij je djelomično razlog neuspjelog kastinga jer teško da bi itko mogao očarati u ulozi nekog od zanemarivih likova kakvih ima napretek u ovom filmu. Ryan Reynolds, začudo, nije loš u naslovnoj ulozi i očito sasvim ozbiljno prihvaća sve svoje glumačke zadatke, ali lik Hala Jordana gotovo cijelo vrijeme 'cmolji' i sasvim sigurno ne pruža ono što očekujemo, pogotovo ako bar donekle poznajemo strip. Umjesto loše konstruiranih emocionalnih dilema i očajne ljubavne priče, mnogo bolje bilo bi vidjeti konkretniji razvoj njegovih moći i sposobnosti, što je ovdje predstavljeno sramotno kratkom scenom borbenog treninga.

Općenito, nedostaje interakcije Hala s njegovim izvanzemaljskim kolegama, a umjesto toga se forsiraju već spomenute dosadne zemaljske priče ispunjene znatno manje zanimljivim likovima. S obzirom na sjajnu izvedbu Marka Stronga, veliko je razočaranje trpjeti 'ljubić' scene s Blake Lively koja djeluje kao da se 'nasukala' na platno i ne zna gdje se nalazi. Iako uloge ostalih sjajnih glumaca, poput Tima Robbinsa ili Petera Sarsgaarda, nisu baš toliko zanemarive, i dalje predstavljaju samo male karikature u cjelokupnoj priči i bacanje su glumačkog talenta kroz prozor. Što zapravo onda pruža 'Green Lantern' uz tu zbrku scenarija i radnje? Akcijske scene dobro su izvedene zahvaljujući solidnoj režiji Martina Campbella i vrhunski su nabrijane specijalnim efektima, ali gledatelj djelomično ostaje zakinut jer takvih scena nema dovoljno za film koji pretendira biti veliki holivudski akcijski SF spektakl.

Američka kritika izrazito je negativno reagirala na 'Green Lantern', ali treba napomenuti da, recimo, 'Thor' nije znatno bolji film, a prošao je znatno bolje. Razlog je možda u simpatičnijim i pristupačnijim likovima, jer Ryan Reynolds uz svu svoju 'raskoš' teško može nositi ovakav projekt. Zaključno, 'Green Lantern' pruža na trenutke solidnu zabavu i vizualni spektakl i kao takav će djelomično zadovoljiti, ali daleko je od ispunjavanja potencijala izvornog materijala te predstavlja razočaranje za svoj žanr.