OD 18. DO 24. LISTOPADA

Sedmi Zagreb Film Festival u ekspanziji usprkos recesiji

06.10.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Sedmi Zagreb Film Festival održava se od 18. do 24. listopada u Studentskom centru i Teatru &TD te kinima Europa, Tuškanac, Movieplex i Dokukino Croatia. Sveukupno će biti prikazano više od 90 filmova u devet programa i rekordnih 160 projekcija

'Machan' otvara Festival

'Unatoč recesiji, širimo se. Ovaj sedmi Zagreb Film Festival je rekordan po broju projekcija i kino-dvorana te se polako približavamo centru grada. Ujedno, čini mi se da je ovogodišnji program najjači dosad', rekao je u najavi programa direktor ZFF-a Boris T. Matić

Od filmova koje će zagrebačka publika moći pogledati u sedam festivalskih dana, Matić je istaknuo Machan Uberta Pasolinija, koji će imati čast otvoriti Festival, zatim Ordinary people Vladimira Perišića, osvajača ovogodišnjeg Srca Sarajeva, domaći film Crnci Z. Jurića i G. Devića te Ništa osobno Urszule Antoniak.

Matić je istaknuo da im je na ovogodišnjem ZFF-u bilo zanimljivo pokazati interes filmaša za prostore kojima ne pripadaju. Tako će gledatelji, između ostalog, imati prilike pogledati film francuskog filmaša koji se bavi problemom Afrike, Britanca čiju je pažnju pridobio Černobil te Poljaka koji je snimio film o Srebrenici.

Novi programiuz ponekog 'festivalskog šetača'

Osim brojem kino-dvorana i filmova, ovogodišnji ZFF širi se i programski. Odvažni producenti novi je program posvećen producentima debitantskih filmova, a ove godine Festival predstavlja Britance Mikea Downeya i Sam Taylor. Downey će, kao gost Festivala, održati predavanje o produkciji. Drugi program koji kreće ove godine je Omnibusi o gradovima, potaknut premijerom omnibusa Zagrebačke priče. U sklopu tog programa imat ćemo prilike filmski prošetati nekima od svjetskih metropola: Parizom, New Yorkom, Tokijom i Montrealom.

'Zagrebačke priče' za kraj ZFF-a

'U sklopu Omnibusa o gradovima gledatelji će imati prilike vidjeti nedavno dovršen film New York, volim te, u kojemu igraju Natalie Portman i Scarlett Johansson, a u Zagrebu će mu biti gotovo pa svjetska premijera', dodao je Matić.

Vrlo zanimljiv program ovogodišnjeg ZFF-a bit će Film kao propaganda, u kojemu će biti prikazani filmovi koji su se koristili kao propagandno sredstvo za dopiranje do širokih narodnih masa. U sklopu tog programa gledatelji će moći vidjeti filmove Chetniks iz 1943. godine, Trijumf volje redateljice Leni Riefenstahl, sjevernokorejski film Dnevnik školarke, ali i Disneyjeve propagandne crtiće.

Uz premijere, 'gotovo pa premijere' i klasike, gledatelji će imati prilike pogledati filmove koje su možda propustili ovoga ljeta na mnogobrojnim filmskim festivalima u regiji. Tako će, uz pobjednika Sarajeva i hrvatskog predstavnika, moći pogledati filmove Tražeći Erica, Policijski, pridjev, Oslobođenje u 26 slika, dokumentarac Sevdah te Zagrebačke priče koje će zatvoriti Festival.

Popratni programi

'Tražeći Erica' u programu Matineje

Od popratnih programa, izvršni direktor Festivala Hrvoje Laurenta istaknuo je Matineje kojima će pokušati 'revitalizirati slavne SC-ove matineje prije dvadeset i trideset godina te će gledatelji moći pogledati potencijalne kino-hitove. Ne Supermane, već kvalitetne, kakve Festival zastupa', rekao je Laurenta. Također, bit će tu Velikih 5 te program za djecu VIP Bibijada.

Velik dio projekcija bit će besplatan, a cijene onih koje se plaćaju kretat će se od 10 do 25 kuna. 'Očekivanja su nam uvijek ista – pune dvorane. Ustalio se broj gledatelja koji se kreće oko 32 tisuće te vjerujemo da ćemo i ove godine dostići tu brojku, ali i povećati je. Siguran sam da će tri nova kina privući i nove gledatelje', za kraj je istaknuo Laurenta.