ROVINJ

Return to Forever IV zatvara Avantgarde Jazz Festival

12.07.2011 u 17:22

Bionic
Reading

Prvi Avantgarde Jazz Festival zatvorit će novi nastavak jednog od najznačajnijih sastava svih vremena - Return to Forever IV. Posljednji koncert u sklopu Avantgarde Jazz Festivala održat će se u nedjelju, 17. srpnja 2011. u dvorištu bivše Tvornice duhana Rovinj

Uz sastav Milesa Davisa te Mahavishnu Orchestra i Weather Report, Return To Forever jedan je od najpoznatijih bendova fusion pokreta iz sedamdesetih godina prošloga stoljeća. To je ujedno i najpoznatiji sastav svestranog klavirista i skladatelja Chicka Coreae. Najnoviji nastavak, Return to Forever IV, okuplja trojku iz RTF-a - Chicka Coreau, Stanleyja Clarkea i Lennyja Whitea - te legendarnog violinista Jean-Luca Pontyja iz Mahavishnu Orchestra i cijenjenog gitarista Franka Gambalea.

Chick Corea, Stanley Clarke, Joe Farrell, Airto Moreira i Flora Purim imena su prvotnog sastava Return to Forever koji se pojavio 1972, spajajući sambu, jazz i fusion u novi progresivni i utjecajni zvuk. Novi sastav - Corea, Clarke, Bill Connors i Lenny White - bio je rezultat traženja odgovarajuće teksture i usavršavanja koncepta. Nakon Connorsova odlaska, pridružuje im se Di Meola s kojim se postava ustalila, a RTF postao je jedan od najpopularnijih i najuspješnijih električnih sastava ranih 70-ih. Dolazi do zaokreta zvuka u pristupu, tada potpuno u stilu jazz-rocka - žešće, glasnije, energičnije, s elementima funka, ali i dalje uz lijepe teme i virtuozne improvizacije svih članova sastava. Nastupali su i snimali tempom na kojem su im mnogi mogli pozavidjeti - bili su neprestano na turnejama ili u studiju, radeći na albumima RTF-a ili samostalnim projektima.

Od 1974. do 1977. snimaju čak četiri albuma - 'Hymn of the Seventh Galaxy', 'Where Have I Known You Before', 'No Mystery' (koji im donosi nagradu Grammy u kategoriji najbolje jazz izvedbe sastava) i 'Romantic Warrior' koji je prodan u zlatnoj nakladi (500.000 primjeraka). U dvije naredne godine (1977. i 1978) snimili su studijski album 'Musicmagic' te koncertni 'RTF Live'.

Budući da se radi o vrhunskim glazbenicima, svi spomenuti su ostvarili uspješne samostalne karijere i nastavili vlastita istraživanja pristupa zvuku. U 2011. kvintet se ponovno okuplja i pod nazivom Return to Forever IV spaja njihovu povijest s uzbudljivom vizijom jednog od najutjecajnih sastava svih vremena.

Avantgarde Jazz Festival podržavaju: Maistra, Turistička zajednica Rovinj, Zagrebačka banka, Coca-Cola, Ožujsko, Jutarnji list, Otvoreni radio, tportal.hr i Muzika.hr.

Ulaznice za koncerte Avantgarde Jazz Festivala moguće je kupiti u Maistrinim hotelima: Monte Mulini, Eden, Park i Adriatic te na prodajnim mjestima sustava Eventim i online na www.eventim.hr.