ENES MIDŽIĆ DAO OSTAVKU

Raspao se upravni odbor HAVC-a

26.09.2012 u 21:20

Bionic
Reading

Enes Midžić na vlastitu je molbu razriješen s dužnosti, uskoro i će ostali članovi upravnog odbora slijediti njegov primjer

Novi u nizu udaraca Hrvatskom audiovizualnom centru i njegovu ravnatelju Hrvoju Hribaru dogodio se nakon što se iz Upravnog odbora HAVC-a nedavno povukao Enes Midžić, da bi preko jednog domaćeg tjednika povlačenje najavili i ostali članovi tog tijela.

'Istina je da sam Ministarstvu kulture predao zahtjev za razrješenje s mjesta predsjednika Upravnog odbora HAVC-a i da je taj moj zahtjev prihvaćen. Ovih bismo se dana trebali naći na sastanku u Ministarstvu, gdje ćemo svi staviti karte na stol i vidjeti što je u HAVC-u pošlo pogrešno. Ja sam sad privatna osoba i mislim da ne bi bilo korektno s ministarstvom razgovarati preko medija', rekao je u telefonskom razgovoru Midžić

Enes Midžić ovih će dana na sastanak u Ministarstvo kulture prije kojeg ne želi reći što je bio povod njegovu odlasku iz HAVC-a.

Njegova ostavka nije rezultat anonimne prijave za navodne financijske malverzacije u HAVC-u, već da se radi o tome da je njegova daljnja suradnja s ravnateljem HAVC-a Hrvojem Hribarom nemoguća, na što se oglasio i Hribar.

'Raspisujući natječaj za novi upravni odbor, HAVC ima priliku obnoviti jedini tim koji je od njegova osnutka izmakao promjenama. A u obnovi članstva i priliku za razvoj ili bar generacijsko pomlađivanje', ocijenio je Hribar, koji ovo tumači kao još jedan politički pritisak na njega i HAVC.

Naime, posljednjih godinu dana sve su snažniji pokušaji opozicijske struje starijeg kova da se Hribara diskreditira, a HAVC prikaže kao leglo klijentelizma. Tome je pogodovalo i nekoliko anonimnih kaznenih prijava, pa čak i anonimna kampanja lecima koji su se distribuirali po hotelskim sobama gostiju festivala u Puli i Sarajevu, a kojima se upozoravalo na niz navodnih nezakonitosti i sukoba interesa u HAVC-u. Iako ni jedna od tih anonimnih prijava nije urodila podizanjem optužnice, napisi o njima prilično su narušili imidž HAVC-a u domaćoj javnosti.

'U medijima možete pratiti kampanju koju protiv mene organizira nekoliko bivših filmskih moćnika i novinara s kojima su interesno povezani. Sve dok HAVC radi zakonito, uz mjerljive rezultate, i dok nas podržava struka, sumnjam da imaju izgleda', oštar je Hribar.