DANI HRVATSKOG FILMA

'Raditi selekciju jedan je od najnezahvalnijih poslova'

12.04.2013 u 13:59

Bionic
Reading

Svečano otvorenje 22. dana hrvatskog filma održat će se u ponedjeljak 15. travnja u Kinu SC s početkom u 20.30 sati, a s programskim koordinatorom Davorom Šišmanovićem razgovarali smo o novitetima i izmjenama programa ovogodišnjeg festivala. Selektori Irena Paulus, Daniel Kušan i Božidar Trkulja opisali su kako je izgledao zahtjevan proces odabira filmova u konkurenciji

S programskim koordinatorom DHF-a Davorom Šišmanovićem razgovarali smo o novitetima i izmjenama programa ovogodišnjeg festivala.

'Dani hrvatskog filma, zapravo, uvijek su novi. Novi su filmovi koji se prikazuju u konkurenciji, s obzirom na to da DHF prikazuje i vrednuje produkciju nastalu unazad godinu dana. Tako da su teme kojima se autori bave, kao i prevladavajući estetski koncepti, svake godine, pa tako i ove – novi. I na stanovit način uvijek iznova zrcale stanje zbilje i odražavaju epohalni 'štimung'. Novost je, svakako, i to da se od ove godine Velika nagrada DHF-a zove Surogat, na čemu smo posebice zahvalni Zagreb filmu i obitelji našega oskarovca. Jednako tako, zahvalnost dugujemo i obitelji Papić, od koje smo dobili dopuštenje da Nagrada za najbolju režiju nosi ime našega proslavljenog redatelja Krste Papića koji nas je nedavno, nažalost, napustio', objasnio je Šišmanović te se osvrnuo na sam koncept.

'Koncept DHF-a od samog je nastanka uvijek negdje između festivala i smotre. Naime Dani putem prosudbi stručnjaka za program konkurencije odabiru ono najbolje i najzanimljivije iz prošlogodišnje produkcije. Međutim i svi ostale filmove moguće je tijekom trajanja festivala pogledati u videobaru '1 na 1'. Kada tome pridodamo popratne programe, retrospektive, hommage projekcije, mogućnost gledanja dugometražnih naslova s prošlogodišnje Pule… jasno je da svi oni koji to žele, hoće i koji za to imaju vremena mogu u jednome tjednu pogledati kompletnu jednogodišnju produkciju domaćeg filma.

Nadalje, DHF, već prema samoj naravi mjesta i prostora u kojem se održava, okrenut je mladima i mladosti. Naime nedvojbeno je to da je danas najdjelatniji naraštaj domaćih autora upravo na Danima hrvatskog filma prvi put svrnuo pozornost na sebe. Uvjereni smo da će i 22. DHF ukazati na kreativnost onih koji dolaze', zaključio je.

Na ovogodišnji natječaj pristiglo je gotovo 287 filmova u kategorijama: igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni te namjenski filmovi i glazbeni spotovi. Selekcijska komisija 22. DHF-a, u sastavu Irena Paulus, Daniel Kušan te Božidar Trkulja, u službenu je konkurenciju uvrstila 106 domaćih filmskih naslova.

'Filmove smo odabirali tako da smo ih individualno, svaki od tri člana povjerenstva, gledali i ocjenjivali, a zatim smo zajedno detaljno analizirali svaki od filmova. Daleko najvažniji kriterij bila je, naravno, umjetnička kvaliteta filma, ali smo pazili i na druge elemente kao što je, naprimjer, tehnička kvaliteta. Cilj nam je bio sastaviti kvalitetan, zanimljiv i raznovrstan program u kojem svaki od gledatelja može naći nešto što bi ga zanimalo', kazao nam je selektor Daniel Kušan.

'Razgovarali smo o svakom pojedinom filmu (a bilo ih je 287!), svatko od nas je analitički objasnio što smatra dobrim, a što lošim, a zatim smo na temelju toga donijeli konačnu odluku. To baš i nije bio lak zadatak, jer je bilo kvalitetnih filmova koji zbog ograničenog trajanja festivala jednostavno nisu mogli ući u selekciju', objasnila je Irena Paulus, s kojom se slaže i Božidar Trkulja

'Raditi selekciju za Dane hrvatskoga filma jedan je od najnezahvalnijih poslova, jer gotovo dvije trećine filmova na kraju ne uđu u program, što mnogi autori jako teško prihvate. Osobito osjetljive kategorije su one dokumentarnoga i igranoga filma, za koje se prijavi najveći broj ostvarenja. Ono što je vidljivo posljednjih godina jest da filmovi, osobito igrani, traju sve dulje i da su sve bolji, što bitno zaoštrava konkurenciju. Kada bismo uvrstili sve filmove koje smo smatrali vrijednim pažnje, festival bi trajao barem tri dana dulje', zaključio je Trkulja

22. dani hrvatskog filma održat će se u Studentskom centru od 15. do 21. travnja, a ulaz na sve projekcije je besplatan.