ZNANSTVENICI IZRAČUNALI

Queenova 'We Are The Champions' najzaraznija pjesma svih vremena

29.09.2011 u 12:48

Bionic
Reading

Pjesmu grupe Queen 'We Are The Champions' znanstvenici su proglasili najpjevnijom pjesmom svih vremena koja najlakše ulazi u uho. Istraživanje je pokušalo utvrditi znanstvenu formulu za hit u kojoj je, zaključili su, najvažniji visoki muški vokal koji funkcionira kao podsvjesni ratni poklič

Tim znanstvenika je promatrao tisuće ispitanika kako bi utvrdili zašto neke pjesme nadahnjuju ljude na tulumima ili uzvanike na svadbama da ih glasno zapjevaju, piše Daily Mail. Pjesama koja najlakše ulazi u uši mora, zaključili su, imati

nekoliko ključnih elemenata: duge i detaljne glazbene fraze i visoki muški vokal s primjetnim glasovnim naporom. Najzaraznije su pjesme Queenov 'We Are The Champions', YMCA' (Village People), 'Fat Lip' (Sum 41), 'The Final Countdown' (Europe) i 'Monster' (The Automatic).
'Glazbeni se hitovi oslanjaju na matematiku, znanost, tehniku i tehnologiju: od frekvencije zvuka koje određuju harmoniju, hi-tech digitalnih procesora i sintesajzera koji dodaju efekte kako bi pjesmu bila privlačnija', rekao je dr. Daniel Mullensiefen s londonskog Sveučilišta Goldsmiths čiji je tim pokušavao riješiti misterij karaoka promatrajući tisuće volontera koji su posudili svoje glasove dugom popisu pjesama.

'Otkrili smo da postoje znanstvena pravila iza hitova jer kombinacija neuroznanosti, matematike i kognitivne psihologije može proizvesti eliksir za savršeno pjevnu pjesmu. Nadamo se da će naša studija inspirirati glazbenike budućnosti da ispišu ove jednadžbe za neki skladateljski udžbenik ', rekao je dr. Mullensiefen.
Bivši gitarist Queena, Brian May komentirao je rezultate istraživanja riječima: 'Fantastično, dakle znanstveno je dokazano? Mi smo doista šampioni!'

Muški vokali su važni jer je pjevanje uz neku pjesmu, tvrde znanstvenici, 'podsvjesni ratni poklič' budući da psihološki ljudi traže ljude da ih vode u bitku.
Vokalni napor označava visoki stupanj energije. Primjeri takvih glasova su onaj Freddieja Mercuryja i Bon Jovija, piše Daily Mail.

Znanstveno je utvrđeno da je Queen šampion