VRIJEDAN ANTIKVITET

Putovnica ovog glazbenika stoji 20.000 dolara

07.02.2014 u 08:22

Bionic
Reading

Putovnica američkog pjevača, tekstopisca, skladatelja i multiinstrumentalista Marvina Gayea iz 1964. godine, procijenjena je na 20.000 dolara nakon što ju je u američku televizijsku emisiju 'Antiques Roadshow' donio njezin vlasnik - bivši radnik u muzeju diskografske kuće Motown u kojoj je Gaye stekao slavu

U emisiju 'Antiques Roadshow' dolaze lokalni vlasnici antikviteta koji donose svoje predmete na procjenu ekspertima. Nastala je po uzoru na istoimenu britansku emisiju koja je s emitiranjem počela 1979.

Tako je u emisiju koja je emitirana 3. veljače rijetki predmet na procjenu donio bivši radnik u muzeju diskografske kuće Motown, prenosi časopis Uncut.

Putovnicu je otkrio u ploči koju je kupio na garažnoj rasprodaji za 50 centi, a procjenjivačica Laura Wooley procijenila ju je na minimalno 20.000 dolara vrijednosti.

U razgovoru o tome kako je došao u posjed unikatnom i rijetkom predmetu, čovjek je rekao da ga je 'pokupio' na pjevačevom posjedu, na garažnoj rasprodaji gdje je kupio kolekciju LP-ova i singlova za manje od jednog dolara.


'Kada sam došao doma, prošao sam kroz ono što sam kupio, a iz jednog je albuma ispala njegova putovnica. I to doslovce u moje ruke', rekao je ponosni vlasnik.

Procjenjivačica Wooley objasnila mu je da predmet datira iz 1964. i to nakon što je slavni pjevač dodao slovo 'e' na kraj svog prezimena. Odluku da doda slovo 'e' donio je nakon što je potpisao ugovor s diskografskom kućom Motown i o tome postoje brojne teorije.

Neki kažu da je razlog tome to što se htio odvojiti od svog oca, dok drugi tvrde da je imitirao svog voljenog idola Sama Cookea koji je na kraju svog prezimena imao 'e'.