U KINIMA: 'GRAD LOPOVA'

Prvorazredna kino zabava u režiji Bena Afflecka

03.11.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Drugo redateljsko ostvarenje poznatog glumca pripada u gornji dom ovogodišnje holivudske produkcije

Krimić ‘Grad lopova’ predstavlja trijumfalan kraj itekako burnog desetljeća za Bena Afflecka. Holivudski ‘zlatni dečko’ iz druge polovice 90-ih, koji je svoga prvog (i zasad jedinog) Oscara dobio kada mu je bilo 25 godina, za scenarij ‘Dobrog Willa Huntinga’ (koji je napisao u suradnji s Mattom Damonom), sredinom prošlog desetljeća prošao je kroz rijetko viđenu karijernu kalvariju nakon nekoliko uzastopnih promašaja, među kojima je svakako najzloglasniji bio ‘Gigli’, no ništa bolji nisu bili ‘Djevojka iz Jerseyja’ i ‘Kako preživjeti Božić’, a i ‘Isplata’ Johna Wooa bila je u svakom pogledu daleko ispod očekivanja, iako se ne može nazvati katastrofom. No prije tri godine Affleck je ugodno iznenadio filmsku javnost svojim redateljskim prvijencem ‘Nestala bez traga’, za koji je dobio vrlo laskave ocjene kritike, a prošle godine uspješno se vratio pred kamere nastupima u hitu ‘Njemu baš i nije stalo’ te znatno boljem, ali ne toliko popularnom trileru ‘U vrtlogu igre’.

Foršpan 'Grad lopova'

‘Grad lopova’ novi je korak naprijed u Affleckovoj karijeri, film kojim potvrđuje potencijal prvorazrednog mainstream autora. Dok se na ‘Nestaloj bez traga’ zadovoljio radom iza kamere (vjerojatno kako ne bi ‘izazivao vraga’, budući da je u to doba praktički već bio smatran bivšom zvijezdom), Affleck ovoga puta nastupa i u glavnoj ulozi, kao Doug MacRay, vođa bande pljačkaša iz Charlestowna, dijela Bostona u kojem, kako nas obaviještava natpis na samom početku filma, ‘po glavi stanovnika’ ima više kriminalaca nego bilo gdje na svijetu. Doug i njegova ekipa majstori su svoga zanata – njihove su akcije isplanirane do najsitnijih detalja. Ipak, prilikom pljačke jedne banke, mlada direktorica poslovnice Claire Keesey (Rebecca Hall) uspije aktivirati ‘tihi’ alarm, pa Dougov glavni suradnik i najbolji prijatelj Jem (Jeremy Renner) odluči baš nju uzeti za taoca, iako vjeruje da je alarm aktivirao njezin pomoćnik. Nedugo nakon toga je puste na slobodu, no ubrzo shvate da ona stanuje u njihovoj četvrti, pa Jem zaključi da se moraju osigurati da ih ona nije prepoznala. Pretpostavljajući da bi nagli Jem vrlo lako mogao likvidirati djevojku, Doug odluči da će on ispitati bi li ih Claire mogla prepoznati. Nakon što uspije s njom ostvariti naizgled spontani kontakt, Dougu se Claire odmah svidi te se počinje s njom zbližavati, videći u mogućnosti veze s njom priliku da napokon napusti zločinački način života, o čemu je već duže razmišljao. No Jem će biti prvi koji će htjeti onemogućiti njegov naum, a dodatna nevolja je i pojava upornog FBI-jeva agenta Frawleyja (Jon Hamm), koji ne odustaje od namjere da Dougovu ekipu spremi iza rešetaka.

Zaplet ‘Grada lopova’ ne može se podičiti osobitom originalnošću, no Affleck (koji je i supotpisnik scenarija) uspio je od te nakupine klišea napraviti vrlo efektan film. Najveći potencijalni problem za gledatelja svakako je prihvaćanje romanse Douga i Claire, koja se, najblaže rečeno, doima nezamislivom. Međutim, Affleck je zaista vješto postavio osnove na temelju kojih taj odnos zaista dobro i intrigantno funkcionira, dajući cjelini zaista snažan emotivni centar. U vrline Affleckova filma pripada i bogata galerija upečatljivih likova – uz već spomenute, tu su Dougova bivša djevojka i Jemova sestra Krista (vrlo pristojan dramski nastup atraktivne Blake Lively, zvijezde TV serije ‘Tračerica’), pa Dougov otac, okorjeli kriminalac Stephen (Chris Cooper, koji je ostvario dojmljiv lik iako se pojavljuje samo u jednoj sceni) te veteran Pete Postlethwaite u ulozi nemilosrdnog gangsterskog masterminda koji ‘operira’ iz svoje cvjećarnice. Akcijske scene jako su dobro odmjerene – ‘nabrijane’, ali nikad ne i toliko pretjerane da postanu neuvjerljive.

Uz već spomenutu problematičnost same ideje (ne i izvedbe) veze Douga i Claire, Afflecku bi se moglo zamjeriti i zbog pretjeranog ‘ušminkavanja’ lika Douga – nije da je on baš prikazan kao ‘good guy’, ali se ipak čini da se Affleck trudio podigrati manje atraktivne aspekte lika. Na nivou zapleta, u završnoj trećini stvari postaju pomalo ishitrene te zbog toga situacije ponešto gube na uvjerljivosti.

Ipak, nijedna od tih zamjerki ne utječe presudno na vrlo povoljan ukupni dojam. ‘Grad lopova’ prvorazredna je kino zabava u najboljoj holivudskoj tradiciji te je sasvim zasluženo postao veliki hit jesenje sezone u SAD-u, a za očekivati je da će i kod nas biti vrlo gledan.