NAJVAŽNIJI AUSTRIJSKI REDATELJ

'Provokator' Ulrich Seidl stiže u Motovun

05.06.2011 u 15:04

Bionic
Reading

Kontroverzni austrijski redatelj, scenarist, producent i – provokator, Ulrich Seidl, autor filmova 'Dog Days', 'Jesus, You Know' i 'Import Export', stiže na ovogodišnji Motovun Film Festival. Seidl je laureat festivalskog priznanja Motovun Maverick Award, namijenjenog autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili ili šire granice filmskog izričaja

Nakon Kena Russella (2008.) i Terryja Jonesa (2010.), treći dobitnik motovunske nagrade kojom se slavi neukalupljenost bit će austrijski autor Ulrich Seidl, koji je svojim filmskim opusom posve izbrisao granice između dokumentarnog i igranog filma, činjenica i fikcije, ali i uvriježene konvencije 'uređenih filmskih kategorija'. 'Ja ne pravim razliku između igranih filmova i dokumentaraca. Zato su za moj rad skovali izraz 'inscenirana stvarnost'. To znači da ljudi u mojim filmovima nisu glumci, ali se ponekad tako ponašaju', kaže Seidl.

Werner Herzog uvrstio je Seidla među deset svojih omiljenih redatelja, a za njegov film Animal Love izjavio je: 'Nikada mi prije neki film nije omogućio izravan pogled u pakao.'

Ulrich Seidl
rođen je u Beču 1952. godine, a odrastao je u gradu Hornu u donjoj Austriji. Studirao je novinarstvo, povijest umjetnosti i dramu u Beču, uzdržavajući se raznoraznim poslovima, prije no što je u dobi od 26 godina upisao studij na prestižnoj Bečkoj filmskoj akademiji.

Prvi film, dokumentarac 'Einsvierzig', snimio je 1980. godine, a nakon kontroverzi koje je izazvao idućim filmom 'Der Ball' (1982) – satiričnim portretom maturalne zabave u svom rodnom gradu, Seidl je ljubazno zamoljen da napusti Akademiju.

Na scenu se vraća 1990. dugometražnim dokumentarcem 'Good News', da bi u sljedećih deset godina snimio još sedam što filmskih, što televizijskih dokumentaraca te za svoj rad primio brojna priznanja i nagrade.

'Import Export'

Za film 'Mit Verlust ist zu rechnen / Loss Is to Be Expected' dobio je 1993. posebnu nagradu žirija amsterdamskog IDF-a, a 1999. nagradu publike Sarajevo film festivala za film 'Models'.

'Hundstage / Dog Days', njegov prvi igrani film, osvojio je Srebrnog lava na venecijanskoj Mostri 2001. godine, a u Motovunu je prikazan već iduće godine. Nakon njega Seidl je snimio 'Zur Lage / State of the Nation', kritički pogled na Austriju pod vlašću ekstremno desničarske koalicije u kojem su pojedine epizode režirali još i Barbara Albert, Michael Glawogger i Michael Sturminger.

Kontroverzni 'Jesus, You Know' snimio je 2003. i taj je film na festivalu u Karlovym Varyma nagrađen kao najbolji cjelovečernji dokumentarni film te potom 2004. prikazan i u programu Motovun Film Festivala. 'Import Export' prvi je film koji je Seidl ujedno i producirao, a 2007. godine bio je nominiran za Zlatnu palmu na festivalu u Cannesu.

'Ne želim svojim filmovima zabavljati publiku, već je dirnuti, možda čak i uznemiriti. Moji filmovi ne kritiziraju pojedince, već društvo... Želim gledatelje konfrontirati s njima samima', kaže Ulrich Seidl.

Publika 14. Motovun Film Festivala s Ulrichovim opusom moći će se 'konfrontirati' u posebnom retrospektivnom programu, a sam autor bit će gost ovogodišnjeg festivala od 25. do 29. srpnja.