NIMRAT KAUR, 'THE LUNCHBOX'

Predstavljamo novu prelijepu zvijezdu indijskog filma

23.10.2013 u 09:00

Nimrat Kaur

Izvor: tportal.hr / Autor: Lucija Bušić

Bionic
Reading

U ponedjeljak je u kinu Europa prikazan film iz glavnog programa, 'Pogrešna dostava' (The Lunchbox), čija je zvijezda Nimrat Kaur na Q&A nakon projekcije podijelila svoje dojmove o samom filmu, Bollywoodu, hrani, Irrfanu Khanu i koječemu još

Nezavisni indijski film 'Pogrešna dostava', nastao u indijsko-njemačko-francusko-američkoj koprodukciji, u kojoj je važnu ulogu odigrao producent Čedomir Kolar, uspio je na najbolji mogući način pobjeći od Bollywooda i suvremenog načina života.

Neodoljiv film, autora i redatelja Ritesha Batre, preko noći je od malog nezavisnog projekta postao pravi hit, i sve to zahvaljujući jednoj krivoj dostavi ručka. Upravo ta naizgled sitna greška povezala je dvije u potpunosti različite sudbine – mladu Ilu Nimrat Kaur) nesretnu u ljubavi, i osjetno starijeg Saajana Irrfan Khan), radnika koji odbrojava posljednje dane na poslu prije penzije. Iako se niti jednom ne susretnu licem u lice, između Ile i Saajana razvijaju se ljubavni osjećaji, potpomognuti nimalo suvremenim načinom komunikacije – pismima i hranom.

Mladu i nesretnu Ilu glumi Nimrat Kaur, glumica koja je prošla put od reklamnih spotova preko kazališta do iznenadne slave, u tom za Indiju netipičnom glumačkom razvoju svjesno zaobišavši tvornicu filma – Bollywood.

Za međunarodnu slavu preko noći zaslužna je upravo 'Pogrešna dostava', u koju se zaljubila na prvi pogled, odnosno prvo čitanje. 'Kad mi je Ritesh Batra dao scenarij, odmah sam se zaljubila u način na koji se glavni likovi Saajan i Ila povežu, a koji u današnjem svijetu više ne povezuje ljude. Oni kao da ne pripadaju ovom ubrzanom svijetu, već, sasvim oprečno, biraju pisma i hranu kao način komunikacije. To me u potpunosti osvojilo', rekla je Nimrat na razgovoru nakon projekcije filma.

Nimrat Kaur kod kina Europa


'Hrana je jezik ljubavi, kako u Indiji, tako u cijelom svijetu, no i važan je dio komunikacije. Sve svoje susrete i druženja obavljam uz hranu. Hrana je za mene sve. U mom rodnom Punjabu neprestano se jede. Kad netko umre, oženi se... uvijek se kuha i jede', dodala je.

Nimrat je prije samog snimanja filma gotovo četiri mjeseca radila s Batrom na svom liku. 'Ritesh je bio vrlo otvoren za moje ideje. Satima smo smišljali razne kombinacije, dijaloge, dorađivali njen lik i karakter. Na kraju sam zaključila kako je Ila osoba koja se ne pogleda u ogledalo niti jednom dnevno, koja ne glumi niti se pretvara, već samo biva, živi.'

Nimratin partner u filmu je velika glumačka zvijezda u Indiji i znatno šire, Irrfan Khan, s kojim Nimrat, zanimljivo, dijeli tek jednu scenu, no ne i kadar. 'Sreli smo se u zajedničkoj sceni u kafiću. Osim toga, nije bilo puno interakcije na setu niti ludih tuluma. Više smo se družili na putu.'

Irrfan Khan u filmu 'Pogrešna dostava'


Film 'Pogrešna dostava', netipično za vječno lijep, mlad i raspjevan Bollywood progovara o stvarnim životnim problemima kroz žive karaktere – ženu s problemom u braku i muškarca koji se suočava s vlastitim starenjem. Nimrat vjeruje kako film te tematike i karaktera 'ne bi mogao biti snimljen prije desetak godina, no vremena se mijenjaju, a autori su danas bolji i uvjerljiviji'. 'Mislim da je danas odlično vrijeme i za autore i za glumce', dodala je indijska glumačka zvijezda u nastajanju.

Kad smo kod zvijezda, Nimrat vjeruje kako glumac u Indiji može paralelno biti bolivudska zvijezda i snimati male nezavisne filmove. 'Pravi primjer za to je Irrfan Khan. On u isto vrijeme snima vrlo komercijalne filmove i filmove poput 'Pogrešne dostave.