19. PO REDU

Porin za 5 bio je stvarno najbolji Porin do sada

06.05.2012 u 11:48

Bionic
Reading

Unatoč činjenici da se u Opatiji održao već peti put i da je održan 5. 5. te je proglašen Porinom za pet, ono što smo vidjeli ove godine bio je presedan za HTV, jer dodjela nije emitirana u pet ujutro, uobičajeno vrijeme kada Hrvatska televizija emitira glazbene emisije. Sad su opet mirni godinu dana, ali se barem mogu pohvaliti jednim od najboljih izdanja Porina do sada

Scena i scenografija za pet, scenski efekti za pet, neduhoviti voditelji, koncept ovogodišnje dodjele za pet… nije bilo Sfecija ispred HGU-a da drži dosadne i nepotrebne uvodne govore zahvaljujući se kome treba i kome ne treba, a ni predsjednik Josipović nije se pojavio na pozornici da kaže koju kao skladatelj… Sve je teklo bez problema i izgledalo onako kako bi Porin svake godine trebao izgledati. Jedan vrlo pristojan presjek stanja na hrvatskoj pop/rock sceni. To što je nagrada za životno djelo pripala Mati Miši Kovaču, koji je sam nekoliko dana ranije priznao da je od HDZ-a primio više od milijun eura honorara za podršku, spočitnuvši da je trebao dobiti Porin puno ranije, i što su se dobitnici pokazali vrlo nemaštoviti i neduhoviti u svojim zahvalama, to je već druga priča.

Kako god, 'Noć spektakla, glamoura i glazbe', kako je HTV najavio dodjelu devetnaeste Diskografske nagrade Porin, započela je reklamom za show HTV-a 'Do posljednjeg zbora' jer su zborovi iz finala tog showa otpjevali koloplet hitova rock i zabavne glazbe, odnosno nominiranih izvođača i njihovih pjesama. Nakon što je Duško u offu najavio Danielu Trbović, koja se pojavila u izuzetno atraktivnom rokerskom izdanju, kombinaciji crnih hlača od lateksa i crne kožne jakne, bez puno filozofiranja, zahvala i nepotrebnog, predugačkog uvoda ubrzo su izašli prvi prezenteri, Dalibor Petko i Antonija Blaće, te proglasili dobitnika u kategoriji hit godine, Gorana Bareta i njegove Majke za 'Teške boje'. Nakon vrlo suvisle zahvale Majke su na pozornici pored samo nekoliko sekundi kasnije započele uživo svirati 'Teške boje'. Nadahnuta izvedba, bez sumnje, ne računajući probleme sa zvukom. Dobro zamišljen i jednako dobro realiziran početak.

Hamed Bangoura proglasio je dobitnika u kategoriji najbolje izvedbe grupe s vokalom, uz prigodnu lošu šalu na račun recesije, ali uz simpatičnu opasku da je Bog ipak crnac s obzirom da je Bare osvojio Porin i u toj kategoriji. Pa red reklama i onda odjednom, niotkuda, skvarcani Jacques Houdek sa svojom pjesmom 'Stotinama godina', oboružan plesačicama koje je Trbovićka nazvala Žakete. I onda uskače Petreković te u svom stilu najavljuje Ivanu Kindl s crvenom irokez frizurom, koja za najbolju mušku izvedbu dodjeljuje Porin Massimu Saviću, koji pak na kraju svoje zahvale ističe Olivera kao najboljeg pjevača. I onda opet red rock'n'rolla u izvedbi grupe Vatra i Damira Urbana s pjesmom 'Tremolo' te poljubac Urbana i Dečaka za kraj.

Nakon nekoliko loših i neshvaćenih šala Trbovićke i Petrekovića na scenu dolazi kompletan Psihomodo pop i proglašava dobitnika u kategoriji najbolji album rock glazbe – 'Teške boje'. Nekako teška srca, jer su samo prezenteri, ali barem su dospjeli na HTV u udarni termin. Pa onda fini rez i inspirativni nastup elegantne Tamare Obrovac koja je otpjevala 'Vilu idola'. Prva dodjela nagrade za životno djelo pripala je grupi Time. Predsjednik HDS-a Hrvoje Hegedušić dodijelio je Porin Ratku Divjaku, Tihomiru Popu Asanoviću, Mariju Mavrinu, Vedranu Božiću i Dadi Topiću, odnosno originalnoj postavi grupe Time, koji su nakon Topićevih zahvala pozvali svog dugogodišnjeg menadžera Vladimira Mihaljeka, koji je, kao i Topić, zaželio da se Time ponovo pojavi uživo na pozornicama jer je naša najbolja rock grupa. Dalo bi se o tome pričati, ali su svejedno zaslužili Porin za životno djelo ostavivši neizbrisiv trag u povijesti rock'n'rolla na ovim prostorima.

Pa ponovo prostor za sponzore i Nina Badrić sa svojim hitom 'Dat će nam Bog' te logičan nastavak - dodjela Porina u kategoriji najbolja ženska vokalna izvedba, koju su proglasili Massimo i Petreković u otkačenom talijansko-švedskom jezičnom dvoboju, a priključila im se dobitnica Tamara Obrovac na istarskom dijalektu. Vjerojatno nepredviđeno, ali vrlo simpatično. I onda ipak Psihomodo pop kao dobitnici Porina u kategorijama najbolji videoprogram i najbolji koncertni album s pjesmom 'Grički izotop', koji su djelovali kao bend iz nekog prošlog vremena. Marko Tolja proglasio je dobitnika u kategoriji najbolji album pop glazbe – 'Dodirni me slučajno' Massima Savića, kojemu je to bio šesti Porin ove godine. I opet odličan rez i klapa Cambi s pjesmom 'Od zipke do križa'.

Predsjednik Instituta hrvatske glazbe Darko Končar proglasio je dobitnika nagrade za životno djelo Karla Metikoša, koji je svjetsku karijeru 60-ih ostvario kao Matt Collins, uz prigodno sjećanje kroz sjetni tekst i niz starih fotografija. Začudni nastavak ceremonije uslijedio je izvedbom TBF-a s presjekom aktualnih hitova 'Mater' i 'Veseljko'. Hm, ipak je trebalo odati i neku glazbenu počast Metikošu, možda nekim njegovim hitom koji ga je proslavio u izvedbi hrvatskih rock pjevača. Dugogodišnja voditeljica Klinaca s Ribnjaka Nensi Atanasov i radijski voditelj Zlatko Turkalj proglasili su dobitnika u kategoriji najbolji novi izvođač – Radio Luksemburg. Bez komentara. Neizbježna Opća opasnost nastupila je ubrzo potom sa srcedrapajućom baladom i vrlo vjerojatno oduševila vojsku svojih obožavatelja širom Hrvatske.

191857,191831,191791,191615 Stjepan Mihaljinec još je jedan ovogodišnji dobitnik nagrade za životno djelo kojemu je nagradu dodijelio Pero Gotovac uz nekoliko prigodnih riječi. Malo previše riječi. Međutim, samo nešto sekundi kasnije, nakon što je Mihaljinec zahvalio svima, Mate Mišo Kovač stupio je svojom nogom na pozornicu i nakon prigodnih rečenica predsjednika Uprave Croatia Recordsa Želimira Babogredca zapjevao pjesmu upravo Stjepana Mihaljinca, 'Noćas ćemo zemlji kao materi reći', s kojom je 1971. na Splitskom festivalu osvojio nagradu za interpretaciju i prvu nagradu publike. Drhtavim glasom, nesigurnog hoda, 71-godišnji je karizmatik otpjevao svoj veliki hit i taman kad se iz dvorane Zamet u Rijeci počelo oriti 'Mišo, Mišo', a Mate Mišo krenuo s govorom, HTV je ubacio reklame pa ne znamo što je M.M. Kovač odlučio poručiti svekolikom hrvatskom pučanstvu.

Dobitnika u kategoriji album godine proglasio je višestruki dobitnik iste, Neno Belan, uz pjevačku podršku Marija Petrekovića, tj. uz dosadno i neduhovito pjevanje o majkama, ali u društvu nekoliko uglednika iz Rijeke i Opatije. Massimu i Majkama je Porin oteo TBF s albumom 'Pistacio Metallic', poslavši pozdrav Jadrankamenu. Goran Bare, najveći laureat devetnaeste dodjele Porina, otvorio ju je svojim nastupom i hitom 'Teške boje', a drugi laureat, Massimo, pjesmom 'Iz jednog dodira' zatvorio, jer je iza njega uslijedilo još samo proglašenje dobitnika u prestižnoj kategoriji pjesma godine, što su učinile Lea Dekleva i Nina Badrić. I tako smo na kraju saznali da je pjesmu godine 'Teške boje' stvorio Goran Bare sa svojim Majkama, potvrdivši dominaciju na ovogodišnjem Porinu. Nažalost, ceremonija je završila lošim voditeljskim šalama, uvjerljivo najslabijom karikom ovogodišnje dodjele.