1. LIPNJA

Ponovni susret grupe Slayer s Hrvatskom uoči njihovog dana

23.05.2016 u 10:51

Bionic
Reading

35 godina konstantnog rada koji se manifestirao kroz 12 albuma Slayer će ove godine obilježiti i u Zagrebu - 1. lipnja 2016, samo pet dana prije međunarodnog dana Slayera – 6. lipnja

Slayer je jedan od onih bendova za koji znaju čak i oni koji ga ne slušaju. Ova četvrtina velike thrash metal četvorke (Anthrax, Metallica i Megadeth) svoj put počela je kovati davne 1981. godine, kad su se upoznali gitaristi Kerry King i pokojni Jeff Hanneman, bubnjar Dave Lombardo i basist/vokal Tom Araya te odlučili napraviti nešto neočekivano za još jedne u nizu nabrijane klince iz kalifornijskog Hunttington Parka.

Araya i King su prethodno svirali u bendu Quits, koji se pak prije toga zvao Tradewinds, a svirali su obrade Iron Maidena i Judas Priesta. Ono što je ostalo prisutno u narednim godinama bila je okultna simbolika (pentagrami, naopaki križevi, šiljci...). Kad su 1982. kao Slayer otvorili koncert za hevijanere Bitch, sve se promijenilo. Uočio ih je Brian Slagel, glazbeni kritičar koji je tek osnovao sad već legendarnu diskografsku kuću Metal Blade Records i pozvao da snime pjesmu 'Aggressive Perfector' za nadolazeću kompilaciju 'Metal Massacre III.' Uslijedio je prvi ugovor.

Snimili su debitantski album 'Show No Mercy', nakon kojeg je uslijedio EP 'Haunting the Chapel', na kojem se već počeo stvarati mračniji zvuk. Prva pjesma na albumu, 'Chemical Warfare', postala je svojevrsna himna thrash metal glazbe.

Godine 1984. predstavili su se europskoj publici, točnije Belgijancima koji su pohodili Heavy Sound Festival, na kojem je headliner bio UFO. Uslijedila je američka turneja, nakon koje su uslijedile prve trzavice.

Kerry King pridružio se novom bendu Davea Mustainea, Megadethu. No nakon nekoliko koncerata odlučio se vratiti Slayeru i poslije Kingovog povratka snimili su prvi live album 'Live Undead' na turneji 1984. godine koju su odradili s Venomom i Exodusom.

40.000 prodanih kopija kasnije uslijedio je drugi studijski album 'Hell Awaits'. Ono što je kasnije postalo klišejom sotonističke glazbe postavila je prva pjesma s ovoga albuma, u kojoj je unatraške snimljen intro u kojem demonizirani glas govori: 'Join us... welcome back.' 'Hell Awaits' lansirao je Davea Lombarda na tron najboljih metal bubnjara.

Slobodno možemo reći kako je njihov najpoznatiji i najjači album 'Reign in Blood' u samom startu naišao na problem jer ga Columbia Records nije htjela objaviti zbog pjesme 'Angel of Death' koja opisuje koncentracijske logore za vrijeme Drugog svjetskog rata te pokuse provođene na ljudima. Objavljen je preko Geffen Recordsa, no zbog istog problema album nije doživio distribuciju u radijskim kanalima. Tek je obrada pjesme Iron Butterflya, 'In-A-Gadda-Da-Vida', za film 'Less Than Zero' označila početak radijskog airplaya. Iako bend nije bio sretan, njihov tadašnji producent Rick Rubin očito je znao što radi.

Godine 1988. izbacili su svoje četvrto, najkomercijalnije izdanje – 'South Of Heaven' - koje je bilo znatno sporije i promišljenije izdanje od ultranabijenog 'Reign In Blooda'. Godinu dana kasnije vraćaju se tim bržim vodama novim albumom – 'Season In The Abyss' - koji je opet bio prožet melodioznosti.

Godine 1992. Lombardo izlazi iz benda nakon svađe s članovima. Prvi put je nakratko izašao iz benda 1986. godine jer zbog slabe prodaje albuma nije imao novca, no ubrzo se vratio. Ovaj put nije imao tu namjeru. Osnovao je bend Grip Inc, a njegovo mjesto za Slayerovim bubnjem zauzeo je Paul Bostaph

Dvije godine kasnije Bostaph je zasvirao na novom studijskom albumu 'Divine Intervention', koji je odisao Arayinom zaluđenošću serijskim ubojicama.

Bostaphovu fazu u bendu obilježili su coveri punk uspješnica. Exploitedova pjesma 'Disorder', u kojoj je gostovao Ice-T, završila je na legendarnom soundtracku ne tako legendarnog filma 'Judgment Night'. Godine 1996. bend izdaje album 'Undisputed Attitude', na kojem su obradili Minor Threat, T.S.O.L., D.R.I., D.I., Verbal Abuse, Dr. Know i The Stooges. Bostaph odlazi iz benda, a na njegovo mjesto dolazi Jon Dette iz Testamenta te odlaze na turneju, nakon koje je dobio nogu zbog sukoba s članovima. Paul Bostaph se vraća u bend.
Iako je 'God Hates Us All' iz 2001. poprimio obilježja tada aktualnog nu metala, utjecaj tog žanra osjetan je i na prethodnom albumu 'Diabolus in Musica' iz 1998. godine. Rodila se i suradnja s Atari Teenage Riotom i nastala je pjesma 'No Remorse' koja je završila na soundtracku filma 'Spawn'.

Na turneji 'God Hates Us All' 2001. u bend se ponovno vraća Lombardo, s kojim odmah odlaze na novu turneju nazvanu 'Still Reigning'. Gotovo mjesec dana u jesen 2003. su na svakom koncertu svirali kompletan album 'Reign In Blood', što je na kraju završilo padanjem krvave kiše po publici, naravno umjetne. U periodu od 2002. do 2004. bend je odradio preko 250 koncerata.

Iako je uvijek volio simboliku, Kerry King je zaustavio izlazak novog, 10. albuma 'Christ Illusion' 6.6.2006., kad je izbačen samo EP 'Eternal Pyre' s novom pjesmom 'Cult'. Album je izašao 8.8.

Godine 2007. Slayer je doživio i prvu TV premijeru u showu Jimmya Kimmela te su odsvirali pjesmu 'Eyes of the Insane' i još nekoliko njih za fanove nakon emisije. Među njima se našla i stvar 'Jihad', ali zbog kontroverznog teksta snimka je obrisana. Nakon TV nastupa uslijedila je i prva nemetal nagrada – Grammy za najbolju metal izvedbu.

Godine 2009. bend je izbacio album 'World Painted Blood', posljednji u potpisanom ugovoru. Odlučili su da će sjesti i vidjeti što će i hoće li nastaviti s karijerom. I odlučili su - snimit će bar još nekoliko albuma prije nego se raziđu.

Godine 2010. dogodila se nevjerojatna turneja 'The Big Four', na kojoj su po prvi puta na istoj pozornici svirali Slayer, Anthrax, Megadeth i Metallica, a jedan od nastupa, onaj u bugarskoj Sofiji, satelitski je prenošen u kinima diljem svijeta.

Godine 2011. gitarista Jeffa Hannemana ugrizao je pauk i prenio mu bakteriju koja mu je počela jesti meso. Oko godinu dana je trajalo liječenje, a na turneji su ga zamijenili Gary Holt i Pat O'Brian. Jeff se ipak na koncertu velike četvorke u Americi priključio bendu na pozornici i odsvirao svoje posljednje dvije pjesme – 'South Of Heaven' i 'Angel Of Death'Jeff Hanneman je preminuo 2. svibnja 2013.

'Repentless' je dvanaesti studijski album Slayera, izišao za Nuclear Blast 11. Rujna 2015. pod producentskom palicom Terryja Datea. Gitaru i dalje svira Jeffova vječna zamjena – Gary Holt. Na bubnjevima je 2013. došlo ponovno do zamjene i Lombardo je vjerojatno vječno napustio ovaj bend, a palice je opet primio Bostaph.

Kao i svaki veliki bend, i Slayer je imao one bolje i one manje bolje faze. Od hardcorea do speed metala pa do nu metala... više nije ni bitno što su sve radili i kome se što više sviđalo, a kome se nije sviđalo. Slayer stoji 35 godina na pozornicama diljem svijeta i ne da se. Glazbeni su uzor većini velikih i manjih bendova, a kao što smo rekli na početku, Slayer znaju i oni koji ga ne slušaju.

Grupa Slayer će, zajedno s Anthraxom, nastupiti u Paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma u srijedu, 1. lipnja na jedinom zajedničkom koncertu u našoj regiji. Ulaznice u pretprodaji iznose 220 kuna, a na dan koncerta 250 kuna te im je količina ograničena na svega 2500 komada. Kupiti se mogu na svim Eventimovim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu te online na www.eventim.hr