NEDJELJA, 22. SRPNJA

Playing for Change zatvara 2. Avantgarde Jazz Festival

17.07.2012 u 11:08

Bionic
Reading

Drugi Avantgarde Jazz Festival zatvorit će sjajna skupina glazbenika iz cijelog svijeta okupljena u sastav Playing for Change. Posljednji koncert u sklopu ovogodišnjeg Avantgarde Jazz Festivala održat će se u nedjelju, 22. srpnja, u Maistrinom hotelu Eden

Multimedijalni projekt Playing for Change pokrenut je prije jednog desetljeća prema zamisli Grammyjevog dobitnika i producenta Marka Johnsona. Playing for Change predstavlja krajnje neobičan projekt kojim se nastoji ujediniti glazbenike i vokaliste iz najraznolikijih dijelova svijeta, pokušavajući pritom zaintrigirati publiku za multimedijski pokret posvećen inspiraciji, povezivanju ljudi i donošenju mira u svijet kroz glazbu. Koristeći inovativne mobilne audio i videotehnike, projekt Playing for Change uključuje snimanje glazbenika na terenu u gradovima i zajednicama diljem svijeta.

U samim počecima projekt se usredotočio na Los Angeles, New Orleans i New York, a prvi dokumentarac o projektu snimljen je 2004. godine pod nazivom 'Playing for Change: A Cinematic Discovery of Street Musicians'. U travnju 2008. godine održana je i premijera njihovog drugog naslova 'Playing for Change: Peace Through Music', održana na filmskom festivalu Tribeca u New Yorku, koji je u rujnu iste godine dobio nagradu publike na filmskom festivalu Woodstock. Snimajući film, ekipa je provela četiri godine putujući s kontinenta na kontinent. Redatelji Mark Johnson i Jonathan Walls uključili su u dokumentarac više od sto glazbenika diljem svijeta, spojivši njihove prostorno udaljene glasove u moćno djelo ispunjeno globalnim pjesmama.

U snimci pjesme 'Stand By Me' iz navedenog dokumentarca, stari gitarist elegično pjeva u Santa Monici, dok njegova izvedba služi kao svojevrsna potka koja povezuje niz drugih glazbenika: svirače bluesa iz New Orleansa, harmonikaše, svirače na daskama za pranje rublja i slide gitarama, komorni orkestar u Moskvi, skupinu rokerskih gitarista u Venezueli, svirače ukulelea na ulicama Ria de Janeira, saksofoniste pred skladištem prošaranim grafitima u Pisi u Italiji, bubnjara na balkonu zgrade u Kongu, čiji se ritam stapa s ritmom svirača konge u Barceloni u Španjolskoj.

Potaknuti glazbenicima s kojima surađuju, članovi projekta Playing for Change osnovali su i Zakladu Playing for Change, kojom se glazbenicima i zajednicama u kojima žive nastoji ponuditi potrebne resurse – uključujući studije za snimanje, tehnologiju, glazbene instrumente i obrazovanje. Prvi projekt Zaklade bila je glazbena škola Playing for Change Ntonga, koja je otvorena novcem prikupljenim na prošlogodišnjem koncertu u Denveru.

Početak koncerata je u 21:30 sati, ulaz od 20 sati.

Ulaznice za koncert Playing for Change moguće je kupiti u Maistrinim hotelima: Monte Mulini, Lone, Eden, Park i Adriatic te na prodajnim mjestima sustava Eventim i online na www.eventim.hr. Cijena ulaznice po koncertu iznosi 100 kuna (stajanje) i 150 kuna (sjedenje). Ove godine Avantgarde Jazz Festival nudi i posebnu pogodnost koja uključuje popust od 20 posto na redovitu cijenu ulaznice za goste koji rezerviraju smještaj u Maistrinim hotelima.

Na predstojećim koncertima Avantgarde Jazz Festivala publika će imati priliku uz glazbu, uživati i u čarima Vina Laguna uz koja će lako shvatiti i njihov slogan 'Lakoća postojanja u Istri', a kao poseban poklon Vina Laguna će svake jazz večeri najvjernijem i najsretnijem vinskom obožavatelju darovati jednu četverostruku butelju vina.