ČETVRTAK U DOKUKINU

Oskarovac 'Harlan County' na programu Hall of Fame

28.01.2014 u 12:30

Bionic
Reading

Dokukino nastavlja sa svojim vodičem kroz klasike dokumentarnog filma - Hall of Fame. Projekcijama prethodi kratki uvod s Nebojšom Slijepčevićem, a nakon projekcije rasprava o filmu s posebnim gostom večeri. U četvrtak, 30. siječnja u 21 sat očekuje vas film 'Okrug Harlan' američke redateljice Barbare Kopple. Nakon filma slijedi razgovor uživo s Igorom Bezinovićem, redateljem hvaljenog dokumentarca 'Blokada'. Ulaz na filmove je slobodan za sve posjetitelje

U četvrtak, 30. siječnja u 21 sat možete pogledati nagrađeni dokumentarac 'Okrug Harlan' američke redateljice Barbare Kopple. Oskarom nagrađen 'Okrug Harlan' prati dugotrajni štrajk rudara u Kentuckyju 1973. Radnici traže minimum sigurnosti na radu, no uprava kompanije ne želi se odreći ni djelića profita kako bi im udovoljila. Kada ni nakon godinu dana štrajka ne dođe do dogovora, atmosfera dolazi do usijanja, prorade i pištolji, a ni autori filma nisu neutralni. Može li prisustvo kamere pomoći štrajkašima? Autorica Barbara Kopple aktivistica je za prava radnika, a gost večeri Igor Bezinović i sam je spojio aktivizam i dokumentarizam u svom hvaljenom dokumentarcu 'Blokada'.

Foršpan filma 'Okrug Harlan'

Svako od predavanja započinje kratkim uvodom, svojevrsnom uputom za gledanje. Autori će biti predstavljeni u povijesnom kontekstu, uz kratki pregled njihovih karijera, i osvrt na specifičnosti njihova rada. Nakon toga slijedi projekcija na velikom platnu, u većini slučajeva premijerno za Hrvatsku, s desetljećima zakašnjenja. Nakon filma slijedi razgovor s gostom večeri - nekim od uvaženih dokumentarista koji dodatno predstavlja autora.

Više o programu kina, saznajte na stranici dokukino.net