INTERVJU U GUARDIANU

Oliver Stone: 'Veselim se dolasku u Hrvatsku'

19.04.2013 u 10:12

Bionic
Reading

U nedavnom razgovoru za Guardian, Oliver Stone se pohvalio da uskoro stiže u Hrvatsku, dotaknuvši se motiva zbog kojih je napravio 'Neispričanu povijest Sjedinjenih Država', dokumentarni serijal od deset epizoda koji će biti prikazan na Subversive Film Festivalu u razdoblju od 5. do 9. svibnja u 18 sati u kinu Europa. Donosimo najzanimljivije dijelove razgovora

Posljednjih pet godina Oliver Stone je zajedno s povjesničarom Peterom Kuznickom radio na necenzuriranoj i neušminkanoj verziji povijesti SAD-a u kojoj su mjesto našle i 'horor priče', izbačene iz udžbenika povijesti. Rezultat je desetosatna televizijska serija 'Neispričana povijest Sjedinjenih Država' koja će biti prikazana na Subversive Film Festivalu u razdoblju od 5. do 9. svibnja u 18 sati u kinu Europa. Zajedno sa serijom, u Zagreb stiže i veliki redatelj, koji je u intervjuu za Guardian rekao kako 'se veseli što će sudjelovati na SFF u Hrvatskoj'.

'Odrastao sam okružen silnim proameričkim manifestima. Sanjario sam do 40-te godine života', rekao je Oliver Stone za Guardian, dodavši kako ga je na snimanje serijala natjerala činjenica da i današnja djeca odrastaju uz tu pročišćenu i ušminkanu povijest.


'Djeca dan danas uče u školi da su atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki bačene jer se inače 'Japan ne bi predao. Bombe su završile rat i spasile američke živote'. Ti razlozi su po meni neiskreni i zli. Atomske bombe bačene na civile nisu bile usmjerene prema predaji Japana, već kako bi šokirale i zadivile Staljina', dodao je Stone. Naime, da Amerika nije zaustavila Japan, to bi vrlo brzo učinila sovjetska Crvena armija koja je do kolovoza 1945. već prohujala Mandžurijom.

Nadalje, Kennedy, kojega je Stone u filmu JFK predstavio kao miroljubivog liberala, život je izgubio boreći se protiv sila koje su ga htjele baciti u rat sa Sovjetskim Savezom. Upravo Kennedy je za Stonea osoba koja je mogla zaustaviti Hladni rat i poštedjeti SAD debakla u Vijetnamu. 'Neuvjerljivo zvuči ideja da bi Kennedy poslao američke vojnike u Vijetnam. Rekao bi 'ne' i za napad na Laos, Zaljev svinja i kubansku krizu.'

Sam redatelj bio je u Vijetnamu kao dobrovoljac, za što je i odlikovan. 'Odrastao sam u konzervativnoj sredini. Otac me odgojio u duhu Eisenhowera i republikanaca. Poprilično sam se bojao da će komunisti zavladati svijetom. Taj strah me i odveo u Vijetnam. Bio sam patriot i stvarno sam vjerovao u to', objasnio je svoje mladenačke motive Stone.

Usprkos mračnim tonovima američke povijesti, serija završava optimistično, što Stone objašnjava na sljedeći način. 'Chavez se osmjehivao umirući od groznog raka jer je vjerovao u nešto veće od sebe samog. Svi mi koji brinemo za ljudsku rasu vjerujemo u nešto veće', zaključio je Stone.