THE MARS VOLTA

'Octahedron'

03.08.2009 u 10:00

Bionic
Reading

Chill out prog rock s Marsa – a u isto vrijeme i savršeni ljetni album!

Tko bi rekao da je već prošlo nekih sedam-osam godina otkada su At The Drive In nestali i transformirali se u... Pa, neću reći nešto lošiji, ali svakako puno drukčiji bend. Zapravo, teško je reći da je The Mars Volta, kao superambiciozni projekt koji se uzdigao iz pepela teksaškog post-hc-punka, u pretjeranoj audio vezi sa svojim korijenima (osim prepoznatljivog Cedricovog voikala), ali 'nastavci' ne moraju uvijek nužno biti vezani uz 'početke', a svejedno se smatraju nastavcima...

'Since We've Been Wrong'

Pet albuma i pokoji nastup u KSET-u kasnije, i Mars Volta kao da su već odsvirali sve što se od njih očekivalo. Ali nisu! Ostalo im je dovoljno snage da u svojoj hiperkreativnosti potegnu album koji će iskočiti iz gomile, jedan posve drukčiji 'nastavak' svoje priče, zapravo poluakustični, folky, chill out album, savršen za ljetno ljuljuškanje u rashlađeno predvečerje.

Štoviše, Cedric ga je opisao kao prvi pop album ovog benda, ali iako ne bismo išli toliko daleko da ga etiketiramo kao pop-rock, ovo svakako jest jedan od pristupačnijih naslova iz njihovog opusa, koji u isto vrijeme uspijeva ostati dosljedan epskoj megalomaniji i kompleksnim art rock strukturama na kakve su nas navikli. Ovog puta bez nekog čvršćeg koncepta.

'Octahedron' je zapravo nastajao paralelno s izdavanjem 'The Bedlam In Goliath', iako ne može biti drukčiji od njega.

Počevši sa sedam i pol minuta dugom pseudobaladom 'Since We've Been Wrong' i završivši sa osam i pol minuta dugom 'Luciform', 'Octahedron' sa svojih osam pjesama uistinu djeluje savršeno kompaktno, a čak i kada se adrenalinska nježnost 'Halo Of Nembutals' i 'With Twilight as My Guide' (ne, nema nikakve veze s popularnim tinejdžerskim vampirima) pomalo 'uzdrma' s natruhama 'prog šizofrenije', poput 'Cotopaxi', sve funkcionira kao odlična, kompaktna cjelina koja se malo bavi politikom ('Teflon'), malo vulkanima ('Cotopaxi') i pomalo astronomijom 16. stoljeća ('Copernicus'), ali uvijek oduševljava.

Pa ako ste, poput mene, čekali da The Mars Volta malo spuste loptu i izdaju album koji će biti drukčiji, sporiji, uravnoteženiji, a opet avangardan, retro i futuristički u isto vrijeme – ne tražite dalje. Samo stisnite play.

Ocjena: 8,5/10

Izdavač: Warner Bros. Records