Prva hrvatska hard & heavy kompilacija

'Obećana zemlja'

  • Autor: D. Jagatić
  • Zadnja izmjena 23.09.2011 09:52
  • Objavljeno 23.09.2011 u 08:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Ideja i potez za svaku pohvalu, ali istovremeno i čuđenje da se ovakva jedna kompilacija pojavljuje tek sada. Unatoč prilično neujednačenom izboru i kvaliteti izvođača, 'Obećana zemlja' odličan je diskografski potez, a možda i početak jednog velikog prijateljstva Croatia Recordsa i mnogobrojne publike
Unatoč činjenici što gotovo svaki heavy metal i hard rock izvođač iz inozemstva (ali i Hrvatske) u pravilu ispuni do posljednjeg mjesta koncertni prostor u kojem nastupa, ti isti izvođači medijski su u vječnoj sjeni. Štoviše, i diskografski potisnuti u pozadinu. Logika? Nema je! Umjesto da diskografske kuće svako toliko izbace po jedan novi naslov nekog hard & heavy izvođača čije će izdanje gotovo sigurno biti rasprodano već na promotivnom nastupu grupe te ih maksimalno guraju i promoviraju, ti isti hard & heavy trudbenici brinu se sami za sebe. Ili kao što je slučaj s ovom kompilacijom, za njih se pobrinuo njezin autor Gordan Penava – Pišta.


Za neupućene, riječ je o najzaslužnijem čovjeku za promociju hard & heavy glazbe na ovim prostorima unazad 20 godina. Kako u medijima tako i na živim nastupima. I kao što je sam na početku uvodne riječi ove kompilacije konstatirao, za razliku od ostatka svijeta gdje se ovaj žanr svrstava u najprodavaniju glazbu, u Hrvatskoj to iz raznoraznih razloga nije slučaj.

Kako god, 'Obećana zemlja' nudi izbor od 16 hard & heavy pjesama i izvođača uz napomenu da je i više nego spretno smišljen naziv hard & heavy s obzirom na to da se među tih 16 izvođača krije raznih žanrova i podžanrova kojima je zajednički taj hard & heavy izraz. Nažalost, ovakva jedna kompilacija za sobom povlači više problema. Kako promovirati kompilaciju sa 16 jednakovrijednih izvođača, a da se netko od njih ne naljuti što nije upravo njegova pjesma odabrana u promotivne svrhe. Potom je u pitanju sam izbor izvođača i njihov stil koji je možda i najveća mana ove kompilacije.

Naime, 'Obećanu zemlju' otvara ponovo okupljena Anesthesia s odličnom novom pjesmom 'Soulsucker', da bi odmah potom Cota G4 spustila loptu na zemlju i podsjetila da nisu svi domaći hard & heavy bendovi dobri. Potom ponovo uspon s riječkim Fatherompa nastavak sa vrlo pristojnim Hard Timeom – bendom autora kompilacije. U nastavku vas još čekaju solidni Inciter, vrhunski gitarist Ivan Mihaljević, sirovi i žestoki Malehookersi (kojima unatoč kvaliteti možda i nije mjesto na ovoj kompilaciji), odlični New Level, Off Duty, sjajni One Piece Puzzle, neizbježna Opća opasnost, Osmi putnik, Porto Franco, Rising Dream, Wasted Generation i Zoran Mišić.

Za upućene u hard & heavy scenu u Hrvata odmah upada u oči da nema odličnih Varaždinaca Cold Snap, Istrana iz grupe Omega Lithium itd. Međutim, za očekivati je i Vol. 2 koji bi popravio sve greške prve hrvatske hard & heavy kompilacije. 'Obećana zemlja' vrlo je dobar uvid u spomenuti žanr u Hrvata bez obzira na oscilacije u kvaliteti izvođača i više nego opravdan poziv Institutu hrvatske glazbe da uzme u ozbiljno razmatranje još jednu kategoriju za Porin (umjesto mnogih suvišnih i neopravdanih).

Ocjena: 8/10
Izdavač: Croatia Records

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi