SAMOZATAJNE ZVIJEZDE

Nina Romić na čelu novih hrvatskih kantautora

08.08.2010 u 08:08

Bionic
Reading

U sjeni eksponiranih medijskih zvijezda, daleko od naslovnica magazina, često bez albuma ili izdavačke kuće, rodila se čitava nova generacija sjajnih mladih kantautora koji više uživaju u glazbi koju stvaraju, nego što im je stalo da postanu popularni. Predstavljamo vam neke od njih.

Nina Romić

Svojim prvim albumom ‘Daljine’ objavljenim početkom ove godine, Nikolina Romić osvojila je napokon i široku publiku. Nakon par godina prebiranja po gitarskim žicama u intimi svoje sobe, pa postepeno u intimnom društvu i manjim klubovima, Nina je uspjela stvoriti predivnu glazbu u kojoj kroz svoje pjesme ne skriva svu svoju bol, tugu i žalovanje, progovarajući kroz njih u ime mnogih istomišljenika shrvanih svakodnevnim životom. I kritika je to shvatila te njezin prvijenac ispunjen melankolijom proglasila jednim od najboljih ovogodišnjih domaćih albuma.


Luka Tomas
Luka se već potvrdio i proslavio kao frontman grupe Kinoklub, no paralelno s time on stvara i vlastitu glazbu, predstavljajući se kao vrhunski kantautor sjajnog glasa koji kao da iza sebe ima već pet albuma, barem dvije svjetske turneje te globalnu slavu. Siguran u sebe, Luka Tomas istovremeno zvuči moćno i sjetno, nježno i snažno. Po svemu sudeći, dovoljno zrelo za prvi album odličnog indie kantautora.


Sabina Herman
Poznata i kao Queen Of Sabe, Sabina je nedavno pobijedila na natjecanju Police Musique gdje ju je višečlani žiri među stotinjak prijavljenih izvođača odabrao kao najbolju. Kantautorica s najkraćim stažem od ovog probranog društva zvuči poput neke engleske singer songwriter kraljice koja samo što se nije proslavila svojim hitom ‘Mr. Full’ na svjetskim top ljestvicama. Lijepa, mlada i talentirana – traži izdavača.


Adam Semijalac
Adam ima 30 godina i osvojenu nagradu ‘Status’ 1999. godine kao najperspektivniji mladi glazbenik te neskrivenu strast prema korijenskom bluesu s delte Mississippija. Nastupa pod imenom Bebe na vole izvodeći korijenski blues začinjen ponekim indie zvukom njemu dragih rock heroja. Među blues obožavateljima već odavno ima poseban status.


Orlan Tus
Orlan Tus osnovao je grupu Mika Male prije desetak godina, a 2006. pod licencom Creative Commons objavljuje album ‘Bijelo’ dostupan za besplatni download. Uz klasičnu postavu bubnja, basa i gitare, u bendu ipak prevladava klavir, violina i flauta, tvoreći karakterističnu atmosferu ispunjenu sjetnim pjesmama pjevača i tekstopisca Tusa koji na svim svojim koncertima preferira što veću tišinu da bi se u potpunosti prepustio jedinstvenom zvuku koji stvaraju i u kojem uživa sve više i više publike. Početkom ove godine potpisali su ugovor s Dallas Recordsom koji na jesen objavljuje njihov drugi album ‘Vremenom’. Vrlo originalna, ali slabo poznata ekipa na domaćoj sceni.


Ivan Vragolović
Još jedan vrhunski hrvatski blueser koji je to dokazao i pobjedom na prvom hrvatskom blues challengeu u kategoriji solo izvođača, ali i nastupom u polufinalu International Blues Challengea u Memphisu ove godine. Dolazi iz Slavonskog Broda i strastveni je izvođač blues i folk rock pjesama koje u njegovoj izvedbi zvuče moćno i iskreno. Odluči li Ivan Vragolović zapjevati na hrvatskom, neće pogriješiti.


Momir Oljača
Profesor filozofije i religijske kulture Momir Oljača okupio je ekipu glazbenika sličnog glazbenog ukusa, prozvali su se Voland Le Mat te stvorili album ‘Faustopojke’ koji su kritičari pohvalili iznad svih očekivanja. Pišući o njegovu debi albumu, mnogi su ga usporedili s Arsenom Dedićem, Darkom Rundekom, kao i Tindersticksima, dok su neki pak u Momiru Oljači pronašli novog vođu hrvatskih kantautora. Kako god, Porečanin Momir Oljača i njegov alter ego Voland Le Mat već su oko sebe okupili brojne obožavatelje koje je privukla njegova poezija, kao i glazba ispunjena sjetnom atmosferom.


Davor Matošević
Novo kantautorsko ime na koje treba obratiti pažnju jer je Davor Matošević odličan svirač, vrlo dobar tekstopisac i jednako dobar pjevač s prepoznatljivom autorskom crtom koja lako prodire do vaše najdublje intime. Talentirani singer songwriter koji kroz već pomalo zaboravljenu emotivnu moć glazbe, koja zna i može dotaknuti ono nešto iznutra, ostavlja već nakon prvog slušanja izuzetno snažan dojam. Croatia Records prepoznala je njegov talent te nedavno i objavila EP s četiri pjesme. Valja svakako naglasiti da Davorove pjesme više krasi optimizam ispunjen nekim životnim vrijednostima, nego sjeta, tuga i melankolija. Istovremeno iskren i nježan, Davor doista zvuči uvjerljivo i pitko, sjajno preplićući svoj glas sa zvukom gitare.


Luka Belani
Nakon što je besplatno obožavateljima na svojoj myspace stranici ponudio svoje prvo izdanje (live EP snimljen u Londonu), Luka je pronašao matičnu kuću u Aquarius Recordsu te za njih objavio odličan debi album ‘B Side Of My Mind'. Album je masteriran u New Yorku, a masterirao ga je Greg Calbi koji je svojevremeno surađivao i s Dylanom. Na tom istom albumu Luki se na dvije stvari pridružio i jazz blues gitaris Freddie J. Cooper iz Philadelphie, a kompletan album zvuči jednostavno zapanjujuće. Svjež, energičan i samouvjeren, Luka Belani jedno je od najboljih kantautorskih iznenađenja, ali i osvježenja na domaćoj sceni te bi sa svojim pjesmama na engleskom jeziku komotno mogao dospjeti na top ljestvice širom svijeta.


Ivan Škrabe
Mladi skladatelj iz Jastrebarskog prije par godina je započeo svoju kantautorsku karijeru te otada dobiva samo komplimente za svoje pjesme na hrvatskom prožete indie rockom, bluesom i countryjem, ne bježeći istovremeno od šansone. Zahvaljujući sve češćim nastupima, Ivan Škrabe je već okupio sasvim pristojnu količinu poklonika, a nastavi li tim putem, budućnost mu je zagarantirana. Još samo da se nađe neki izdavač.