OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA IZBJEGLICA

'Nigdje u Europi' u Dokukinu

14.06.2013 u 15:50

Bionic
Reading

Od utorka, 18. lipnja, u 21 sat Dokukino KIC u suradnji sa zagrebačkim Centrom za mirovne studije započinje s prikazivanjem filma 'Nigdje u Europi' redateljice Kerstin Nickig, filmskim svjedočanstvom o situaciji četvero azilanata, izgubljenih u moru birokracije i prijetnji deportacijom

Filmom se želi obilježiti Svjetski dan izbjeglica, 20. lipnja, i sjetiti se svih onih koji su napustili svoju domovinu zbog prijetnje proganjanja i nasilja i hrabro odlučili potražiti sigurnost van granica svoje zemlje. Nakon projekcije u utorak, članovi CMS-a povesti će razgovor o današnjoj situaciji azilanata i izbjeglica u Hrvatskoj i šire.

As-Salamu Alaykum, Europo' - to su riječi kojima novinar Ali započinje svoj dnevnik dok čeka da mu se odobri azil u Poljskoj. U svojoj zadimljenoj sobi u izbjegličkom kampu ima više nego dovoljno vremena da zabilježi svoja zapažanja o Europi i vlastitoj krizi identiteta u egzilu. Wacha je kao politički aktivist uspio dobiti azil u Austriji, ali njegov je sin i dalje u Rusiji. Tamara živi u Beču sa suprugom. Njihova hendikepirana kćer treba hitnu medicinsku pomoć, ali prijeti im opasnost od deportacije. Ruslan je zapeo u Ukrajini. Nema ni boravišnu dozvolu ni novca, ali nada se da će uspjeti odvesti svoju obitelj u zapadnu Europu. Svih četvero azilanata pobjegli su iz Čečenije od izravne opasnosti koja im je prijetila, no sada se suočavaju s drugim problemom – borbom običnog čovjeka protiv državnog aparata. Kerstin Nickig godinu ih je dana pratila u njihovim naporima da ostvare normalan život, kroz ponižavajući proces traženja azila, dokazivanje vlastitog identiteta birokratima i pokušaje da zaborave sve ratne strahote.

Foršpan filma 'Nigdje u Europi'