IVAN IZ VATRE:

Neopterećen sam žanrovima i slušam što mi se svidi

05.11.2014 u 12:06

Bionic
Reading

Ivana Dečaka ne treba posebno predstavljati! Pjevač, gitarist, frontmen i autor većine pjesama virovitičke grupe Vatra s kojom je objavio šest albuma, vlasnik dvaju Porina te član žirija hrvatske inačice megapopularnog 'The Voicea', već 15 godina osvaja nacionalne top ljestvice hitovima, koje Vatra u posljednje vrijeme izbacuje kao na pokretnoj traci. Povodom Deezer partyja u Pepermintu, koji će se održati 15. studenog, razgovarali smo s Ivanom koji će za tu priliku puštati glazbu sa svoje Deezer playliste

U Pepermintu vas očekuje uloga DJ-a. Hoće li vam to biti prvo DJ iskustvo i što mislite kako ćete se snaći u toj ulozi?
Puštao sam glazbu i ranije, nije mi strano DJ-iranje, premda zbog raznih obaveza već nekoliko godina nisam zabavljao ekipu puštanjem, već izvođenjem glazbe, osim po tulumima u stanovima mojih prijatelja.

Što nas očekuje u Pepermintu? S obzirom na to da si frontmen rock benda, hoće li prednjačiti rock na vašoj playlisti ili možemo očekivati neka iznenađenja?
Budući da kvalitetu glazbe nikada nisam mjerio žanrovski, tako ću i 14. studenog u Pepermintu krenuti s glazbom koja me fura, a kako će završiti, ovisi dobrim dijelom i o ljudima koji tu večer navrate u klub.

Što inače slušaš u slobodno vrijeme?
Na svom iPodu imam glazbu od A do Z, a uz svako slovo po 50-ak izvođača, pa ipak u posljednje vrijeme najčešće slušam glazbu igračke na koju stanem hodajući po stanu.

357433, 357515, 357398, 357370Uz kakvu glazbu ste odrasli? Tko su vam bili glazbeni idoli?
Krenuo sam s 'Bubamarcem' i 'Kad si sretan', nakon toga s Bachom, to sam morao i izvoditi u glazbenoj školi već od trećeg osnovne, pa mi je brzo postao mrzak. Krajem osnovne inficirao sam se psihodeličnom glazbom iex yurockom, a kasnije 'odlijepio' na brit pop. Danas neopterećen žanrovima slušam sve što mi se svidi, od gospodina Bacha preko Sigur Rosa do Brucea Springsteena te čitav spektar izvođača između ova tri spomenuta.

Što vas inspirira kod stvaranja tekstova pjesama?
Okidač može biti bilo što - knjiga, pjesma, vijesti, vožnja biciklom ili šetnja gradom, međuljudski odnosi, susjedski ne-odnosi itd. - jednom riječju, život.

Kako gledate na moderne platforme s kojih se može slušati i skidati glazba?
Dostupnost glazbe smatram divnom prednošću, sve dok se poštuju autori i njihova prava.

Što mislite o Deezeru, kao novom načinu konzumiranja glazbe i koristiš li ga u svoje slobodno vrijeme?
Najčešće ga koristimo na kućnim druženjima kada brzo moramo ispuniti nečiju glazbenu želju; do sada nas još nije iznevjerio, a siguran sam da će tako biti i 14. studenoga u Pepermintu.