DAVOR LUKAS – FIT:

'Naši albumi su besplatni jer diskografi lažiraju naklade'

31.01.2012 u 10:01

Bionic
Reading

Nakon što su u drugoj polovici 80-ih sa svoja dva albuma 'Uz rijeku' i 'Daj mi ruku' osvojili tržište bivše Jugoslavije i postali velike zvijezde, grupa Fit početkom rata odlazi iz Hrvatske i prestaje postojati. Skoro 20 godina kasnije, vraćaju se na scenu i priređuju unplugged koncert te zahvaljujući publici koja ih je prihvatila kao da nikada nisu ni prestali svirati, dobivaju vjetar u leđa; 2011. snimaju novi studijski album te ga poklanjaju putem besplatnog downloada oduševljenoj publici. Nastupom u klubu Boogaloo 2. veljače započinju koncertnu promociju povratničkog albuma '2011.' pod nazivom 'Winter club tour' koja osim Zagreba obuhvaća Banjaluku (3. veljače), Sarajevo (4. veljače), Rijeku (10. i 11. veljače), Staru Pazovu (14. veljače), Beograd (17. i 18. veljače) i Novi Sad (18. veljače)

Povratak grupe Fit nakon višegodišnje pauze prvo se dogodio koncertom u Stereo dvorani u jesen 2008. godine, na kojem ste i snimili live album, no onaj pravi povratak zbio se prošle godine kada ste objavili album '2011.' sa skroz novim pjesmama. Jeste li očekivali tako dobar prijem publike s obzirom na to da novu pjesmu niste snimili barem 20-ak godina?

Radili smo i u tom razdoblju, samo na odvojenim projektima, Zorko i Miro kroz Cyberfit, gdje su ostvarili zavidan uspjeh pjesmom 'Pojo, pojo' koja se na albumu cafe del Mar prodala u nakladi od milijun kopija. Ja sam također imao solo album 'Jedan svijet' koji je u devedesetima objavio Croatia records. Istina, ovo je prvi put da smo zajedno, u starom sastavu, nakon dugo vremena napravili nove pjesme. Dok smo ih stvarali, nismo previše mislili što će se desiti s njima, jednostavno imali smo ogromnu nagomilanu energiju koju je trebalo izbaciti. Sada se vidi da smo je dobro artikulirali i da su naše nove pjesme, poput starih, našle put do srca publike.


Album ste poklonili publici, s obzirom na to da ste ga stavili na free download. Kako to da ste se odlučili na takav potez?

To je bio logičan potez, budući da su diskografi u krizi i gube se u traženju novih načina ostvarivanja profita. I mi sami smo većinu komunikacije oko stvaranja novog albuma odradili putem interneta, budući da živimo na tri različita kraja Europe. Tako se kao logični završetak naše kreativne faze nametnuo besplatni download. Na taj način smo preskočili posrednike i na najlakši i najbrži način došli do (već skoro 8000) slušatelja. Music to the people!

Jednako je zanimljiv podataka da ste naknadno omogućili svojim obožavateljima i onima koji će to tek postati, da besplatno skinu i vaša prva dva studijska albuma. Gdje je tu zarada?

U prvom redu, kad smo se počeli baviti glazbom, nismo se uhvatili toga zbog para, nego nam je muzika bila način života. U isto vrijeme diskografi su uvijek lažirali naklade i većinu novca zadržavali za sebe. Danas je svugdje u svijetu dobro poznato da artisti uglavnom najviše zarađuju od koncerata i autorskih prava, a puno manje od prodaje nosača zvuka.

Jeste li, snimajući novi album, odmah 'kliknuli' i nastavili tamo gdje ste stali ili vam je trebalo neko vrijeme da se zagrijete?

Nevjerojatno, ali kliknuli smo u prvoj sekundi. Jednostavno to je energija koja je izgleda neuništiva i koja se samo multiplicira kad smo zajedno u istoj prostoriji. I sada kad uvježbavamo pjesme za predstojeću turneju, veliki užitak nam je svirati zajedno.

Krajem prošle godine završen je i dokumentarni film o vama pod nazivom 'Rock'n'Roll je kriv za sve'. Tko je autor dokumentarca i kako to da ste se odlučili staviti svoju karijeru na film?

Autori su Dean Lalić i Sanjin Stanić, snimatelj je bio Marko Bezić. Dečki su jednog dana došli do nas i jednostavno nam rekli: snimali bismo film o grupi Fit! Je li to vama OK? Mi smo se složili i ispričali im svoju životnu priču, koja nije samo glazbena, nego govori i o cijeloj jednoj izgubljenoj generaciji koja je imala vrlo male šanse da preživi u izuzetno teškim povijesnim okolnostima.

Kada će publika u Hrvatskoj moći pogledati film?

Film 'Rock´n´roll je kriv za sve' bit će prikazan uskoro na HTV-u, nakon što je prošao sve relevantnije filmske festivale kod nas i u regiji.


Zanimljivo je da ste od samog početka postojanja grupe Fit bili daleko popularniji u Beogradu nego u Zagrebu. Kako to objašnjavate?

Mi smo bend iz Rijeke i tražili smo diskografsku kompaniju iz nekog većeg grada. Nisu nas htjeli u Zagrebu ni u Jugotonu (Croatia records) ni u Suzyju, pa smo otišli do glavnog grada tadašnje države u PGP gdje su nam odlučili objaviti dva albuma: 'Uz rijeku' (1988) i 'Daj mi ruku' (1989). Budući da je u Beogradu ogroman broj medija koji su uz pomoć diskografa gurali Fit i konstantno promovirali naše pjesme 'Kao mačka', 'Zvoni telefon' , 'Zaboravit ću sve' i druge, logično je da smo tamo, a i u istočnoj Slavoniji te u Vojvodini, stekli veliku fan bazu.

I sada vlada nevjerojatan interes za vaš koncert u Beogradu. Jeste li se nadali takvom prijemu nakon više od 20 godina duge pauze?

Govore nam naši prijatelji, naši slušatelji da nema takve glazbe, takvog žanra, i da su jedva dočekali da ponovno zasviramo, da ih je novi album na neku dobru, veselu foru vratio u 80-te. Teško je danas u poplavi instant zvijezdi očekivati neki veliki uspjeh, ali naše pjesme su napravljene iz srca, i naći će same svoj put, bez obzira na popriličnu nezainteresiranost mainstream medija za novi album grupe Fit.

U Beogradu ste čak i snimili spot za pjesmu 'Kraljica' koja trenutno hara beogradskim eterom. Štoviše, u spotu se pojavljuje niz mladih beogradskih glumica. Vaša ideja ili redateljeva?

To je bila njegova ideja jer je radio i na seriji u kojoj glume ti mladi glumci, pa mu se to učinilo kao dobra suradnja. Kako smo rijetko zajedno, spot smo snimili još prošle godine u pauzi između dva koncerta.


Zrači li Davor Lukas još uvijek istim seksipilom po kojem je bio poznat krajem 80-ih?

Sigurno ne istim. Svako razdoblje života nosi svoj specifični šarm, pa sam se tako i ja dosta promijenio. U svakom slučaju bih najradije pustio da o mojoj energiji prosude drugi.

Planira li Davor Lukas možda ponovo kakav solo album?

Zasad mi je Fit jedina glazbena preokupacija, jer mi je ipak najvažniji životni fokus na mojoj maloj kćerkici Emi. Ona je moja najveća ljubav i inspiracija.

Vaša turneja započinje 2.2. u Zagrebu u klubu Boogaloo. Hoće li to biti presjek vaše dosadašnje turneje ili ipak naglasak na aktualnom albumu '2011'?

Oboje. Svirat ćemo većinu pjesama s novog albuma, jer je to ipak promotivna klupska turneja, ali ćemo odsvirati i sve najvažnije pjesme iz naše karijere.

U Rijeci nastupate dva dana za redom, 10. i 11. veljače u Stereo dvorani. Koliko će se riječki nastup razlikovati od zagrebačkog?

Razlika je u tome što ćemo u Rijeci imati i goste, prijatelje s kojima ćemo proslaviti 30 godina na sceni.

Jeste li već počeli smišljati pjesme za novi album?

Pune su nam ruke posla oko uvježbavanja za koncerte, kao i rada na promociji novog albuma. Neka se prvo dobro presluša album '2011', neka se čuju 'Ne mogu bez nje', 'Tajna ljubav', 'Najljepša' i ostale pjesme koje još uvijek možete besplatno skinuti na www.fitrijeka.com. Tek tada ćemo početi razmišljati o novoj kreativnoj fazi.